Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Από το αρχικό σοκ στο υψηλό ημέρας - Εκλεισε στις 1027,47 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi

H επίσημη συμφωνία που κυοφορήθηκε για 3 μέρες ανάμεσα στις 6 Κεντρικές Τράπεζες – το ελβετικό κράτος- την UBS και την Credit Suisse ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, αλλά οι αγορές υπό το στρες των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ μάλλον ήταν εξαιρετικά διστακτικές στο μεγαλύτερο μέρος των σημερινών συνεδριάσεων.

Ισως έφταιγε η πτώση των ασιατικών αγορών τα ξημερώματα λόγω της μεγάλης πτώσης του πετρελαίου που προδικάζει ύφεση.

Οι φόβοι για την επιμόλυνση του τραπεζικού συστήματος και οι ανησυχίες για την μη αποτελεσματικότητα της συμφωνίας οδήγησαν σε πτωτικό άνοιγμα τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ομως όταν βγήκε το SSM (μηχανισμός σταθερότητας) και είπε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εύρωστες και δεν κινδυνεύουν από τα πρόσφατα τραπεζικά προβλήματα, οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές γύρισαν θετικές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκαμψαν.

Ακολούθησε και έκθεση από την Goldman Sachs η οποία επιβεβαίωνε και τις απόψεις των αγορών περί ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο CNBC υπεραμύνθηκε της φερεγγυότητας και ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ιδιαίτερα.

ΧΑ: Από τη βουτιά στα υψηλά ημέρας

Στην Ελλάδα, μετά το αρχικό σοκ των 998 μονάδων του Γενικού Δείκτη (κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης) οι τραπεζικές μετοχές και ο Γενικός Δείκτης «γύρισαν θετικοί» με κάποια χρονική υστέρηση από τις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις και εκτός από τις τράπεζες υπήρχε σημαντική βοήθεια από μη χρηματοοικονομικά blue chips, όπως ο ΟΤΕ, η Cenergy, ο Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μετά από αρκετές συνεδριάσεις. Επίσης αυξήθηκαν θεαματικά οι όγκοι συναλλαγών κατά το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στα υψηλά ημέρας, στις 1.027,47 μονάδες με άνοδο 0,71%. Η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 107 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 69 έκλεισαν θετικά και οι 44 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,87% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,78% .

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες κατέγραψαν άνοδο 2,96%, ενώ δυναμική ήταν η άνοδο των τηλεπικοινωνιών (3,34%) με πολλούς αγοραστές στον υποτιμημένο ΟΤΕ. Ιδιαίτερα καλά πήγαν οι βιομηχανικές (2,1%) λόγω Cenergy και Μυτιληναίου, το εμποριο (1,85%) και οι χρηματοοικονομικές (1,17%).

Στον αντίποδα πιέσεις είχαμε στους κλάδους, της Υγείας (-5,15%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,77%), Κατασκευών (-1,11%), Πρώτες Ύλες (-0,77%).

Η έντονη μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα γιατί οι πληγές στις τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη από την πρόσφατη διπλή κρίση είναι βαθιές και αναμένεται να συνεχίσουν να προβληματίζουν τις αγορές. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ