Νέα
  • ΓΔ: 1414.59 -0.53%
  • Τζίρος: 25,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: H επόμενη μέρα του ελβετικού deal - Κινδυνεύουν οι 1.000 μονάδες του ΧΑ;

Πηγή: Eurokinissi

Σε «Ιφιγένεια» του ελβετικού τραπεζικού συστήματος, τείνει να εξελιχθεί η UBS. Όπως η μυθική ηρωίδα θυσιάστηκε για να αναχωρήσει ο στρατός των Αχαιών για την Τροία, έτσι και η UBS αποδεχόμενη μία πρόταση η οποία είχε δουλευτεί μόνο για να μην καταρρεύσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα δέχθηκε να εξαγοράσει έναντι 3 δισ ευρώ έναν πτωχευμένο «τραπεζικό δεινόσαυρό».  

Η υποβάθμιση από την S&P

Η S&P υποβάθμισε σε αρνητικές από σταθερές τις προοπτικές της αξιολόγησης της UBS Group και της UBS Americas Holding τις δύο μη επιχειρησιακές μητρικές εταιρείες του ομίλου UBS, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «A-/A-2» για την πιστοληπτική ικανότητα και των δύο οντοτήτων. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις «A+/A-1»  για την πιστοληπτική ικανότητα εκδοτών σε όλες τις βασικές επιχειρησιακές οντότητες του ομίλου, όπως η UBS AG. Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι βλέπει κινδύνους σχετικά με την εκτέλεση του σχεδίου συγχώνευσης της Credit Suisse (CS) από την UBS.

«Βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο εκτέλεσης του σχεδίου ενσωμάτωσης της Credit Suisse στην UBS δεδομένου του μεγέθους και του ασθενέστερου πιστωτικού προφίλ της Credit Suisse και ιδιαίτερα της πολυπλοκότητας που ενέχει η εκκαθάριση μεγάλου μέρους των επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Credit Suisse. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αποδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης του νέου ομίλου ή υποαπόδοση έναντι των χρηματοοικονομικών του στόχων λόγω σημαντικών δαπανών αναδιάρθρωσης ή επίλυσης δικαστικών διαφορών, πίεσης στην ικανότητα παραγωγής εσόδων ή καθυστερήσεων στη μείωση του κόστους. Στο βασικό μας σενάριο, αναμένουμε ήδη τη διαφυγή πελατών στη νέα οντότητα, ιδιαίτερα στο wealth management και στις εγχώριες τραπεζικές δραστηριότητες, όπου και οι δύο οντότητες έχουν σημαντικές επικαλύψεις πελατών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μεγάλη κριτική στις αυξήσεις επιτοκίων

Μετά την μεγάλη κριτική που δέχθηκε η ΕΚΤ για την αύξηση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στην κρίση της Credit Suisse, παίρνει σειρά τώρα η FED την οποία περιμένουν όχι μόνο οι αμερικανοί επενδυτές και τράπεζες αλλά και η παγκόσμια τραπεζική κοινότητα. Η διαφαινόμενη συγχρονισμένη «επιθετική πολιτική» των επιτοκίων ίσως ενισχύσει περαιτέρω τις πιέσεις στις τράπεζες με προβλήματα (οι υγιείς τράπεζες κερδίζουν) και φέρνει κατά την παρούσα συγκυρία την παγκόσμια οικονομία κοντά στην ύφεση.  Αυτό τιμολογούν τώρα οι χρηματιστηριακές αγορές και έχουν μεγάλη μεταβλητότητα όπως κατά τη χθεσινή ημέρα.

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ελληνικό χρηματιστήριο

Η επιστροφή των τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά ημέρας και οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, CENERGY βοήθησαν την ανάκαμψη.  

Το πρωινό σοκ των 998 μονάδων, φαίνεται ότι ξεπέρασε σχετικά εύκολα ο Γενικός Δείκτης χθες. Τελικά επιβεβαίωθηκε ότι οι 1.020 μονάδες αποτελούν σημείο ισχυρής στήριξης πριν τις 1.000 μονάδες. Το έχει επιβεβαιώσει σε 3 κρίσιμες συνεδριάσεις μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες. Ωστόσο όταν οι διεθνείς αγορές βουλιάζουν, τότε οι αναλύσεις χάνουν την αξία τους. 

Οι ξένοι επενδυτές που αποτελούν σταθερά ένα ποσοστό γύρω στο 60% επί της ελληνικής κεφαλαιοποίησης είναι ετερόκλητοι. Είναι ισχυροί θεσμικοί (επενδυτικές τράπεζες, funds και συνταξιοδοτικά ταμεία) οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί βάσει θεμελιωδών μεγεθών και προσδοκιών για τις εισηγμένες και πολλά hedge funds που τοποθετούνται για αποκόμιση πρόσκαιρων κερδών.

Οι τελευταίοι (hedge funds) είναι αυτοί που βγαίνουν πρώτοι στις κρίσεις παίρνοντας τα κέρδη τους. Έτσι για παράδειγμα είδαμε να πουλούν τα διυλιστήρια (παρά την ιστορικά υψηλή κερδοφορία), την ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ  (παρά το μεγάλο μέρισμα που θα διανείμει) και άλλα δεικτοβαρή blue chips. Eάν η διεθνής κρίση συνεχιστεί  τότε η εκτίμηση είναι ότι πιθανότατα ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει προς τις 980-950 μονάδες, δηλαδή ένα 5-7% τουλάχιστον χαμηλότερα από τα παρόντα επίπεδα.

Μία πρόγευση της διόρθωσης πήραμε καθώς στην έναρξη ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 998 μονάδες δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους επενδυτές. Η επιστροφή της ηρεμίας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την έκθεση του Mηχανισμού Σταθερότητας (SSM) για το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα, βοήθησε και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές να επιστρέψουν σε υψηλότερα επίπεδα με μεγάλη ενδοσυνεδριακή άνοδο που έφτασε μέχρι το 10% (από υποχώρηση σε άνοδο).

Ταυτόχρονα είχαμε μία πολύ καλή συνεδρίαση από τον ΟΤΕ ο οποίος αγοράστηκε στα χαμηλά του (πέριξ των 12,5 ευρώ) για να κλείσει  0,8 ευρώ υψηλότερα, τον Μυτιληναίο που αποδεικνύεται εξαιρετικά αξιόπιστη μετοχή στις δύσκολες συγκυρίες, τα ΕΛΠΕ που φαίνεται ότι αγοράστηκαν με μεγάλους όγκους χθες (λόγω αποτελεσμάτων και μερισμάτων), τον ΑΔΜΗΕ (θεωρείται σχετικά υποτιμημένη μετοχή στους χώρους των θεσμικών επενδυτών) και βέβαια την Cenergy που απ' ότι μάθαμε ενθουσίασε τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές κατά την πρόσφατη (Παρασκευή) παρουσίασή των πεπραγμένων της  αλλά και των προοπτικών της.

Κλειδί οι τραπεζικές μετοχές για τις επόμενες συνεδριάσεις

Είναι βαρετό και αυτονόητο αλλά επαναλαμβάνουμε ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες χωρίς να έχουν έκθεση στον κίνδυνο εντούτοις δέχονται άμεσα τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης. Εάν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές καταφέρουν να βρουν αυξημένη ζήτηση  τότε ενδεχομένως να έχουμε επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς τις 1.050 μονάδες αλλά σ' αυτό θα χρειαστεί να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips και ειδικά ο ΟΤΕ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ