Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Το άλμα των τραπεζικών μετοχών καθοδηγεί την άνοδο - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Πηγή: Eurokinissi

Αλμα κάνουν οι τραπεζικές μετοχές σήμερα, οδηγώντας σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές Αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τη σταθεροποίηση του κλάδου, ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν σε μία πιο προσεκτική κίνηση της Fed αύριο στο μέτωπο των επιτοκίων.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 50 σημείωνε κέρδη 1,7%, συνεχίζοντας τη χθεσινή άνοδό του, με μοχλό τον τραπεζικό δείκτη του Stoxx 600 που σημείωνε κέρδη 3,6%. Η μετοχή της UBS σημείωνε κέρδη 15,6% πάνω από τα 18 ελβετικά φράγκα, ενώ της Credit Suisse κινείτο ελαφρά πτωτικά,  κοντά στα 0,82 φράγκα.

Οι τραπεζικές μετοχές πήραν μεγάλη ανάσα από τη συμφωνία εξαγοράς της προβληματικής Credit Suisse από την UBS με πρωτοβουλία των ελβετικών Αρχών.

Παραμένουν κάποιες ανησυχίες

H συμφωνία ενίσχυσε τις ελπίδες ότι θα αποφευχθεί μία μεγαλύτερη τραπεζική κρίση βραχυπρόθεσμα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για μικρότερες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και τη ζημιά που έγινε στις πιστωτικές αγορές από το ολικό «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δις. δολαρίων.

►Διαβάστε και: Χρηματιστήριο: Με τραπεζική ώθηση στο 1,7% - Στις 1.045 μονάδες ο ΓΔ

Παρά την ανάκαμψη χθες και σήμερα, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει 12% σε σχέση με ένα μήνα πριν. Ωστόσο, αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι ανοίγονται προοπτικές για μία πλήρη επάνοδό τους σε ανοδική τροχιά.

Αισιόδοξοι οι αναλυτές

Οι αισιόδοξοι για την πορεία των τραπεζών – και είναι πολλοί – υποστηρίζουν ότι το κρατικά υποκινημένο deal των ελβετικών τραπεζών αφαίρεσε με μιας ένα μακροχρόνιο βαρίδι από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Θεωρούν, επίσης, ότι αυτή η συμφωνία είναι αρκετή για να εστιάσουν ξανά οι επενδυτές την προσοχή τους στους παράγοντες εκείνους που οδήγησαν στο ράλι της περιόδου Οκτωβρίου – Μαρτίου που δεν είναι άλλοι από τις χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών τους και τις χαμηλότερες επιδόσεις τους σε σχέση με αυτές των ομολόγων.

«Εχουμε την άποψη ότι σε 6 έως 12 μήνες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κινούνται υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα… Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο κλάδος είναι υπερτιμημένος. Τα φετινά αποτελέσματα αναμένεται να είναι καλά, δεν βλέπουμε αυτό να αλλάζει σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής για τις επενδύσεις της Group Richelieu, μίας γαλλικής εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού.

Όσοι επενδυτές καραδοκούν για να αγοράσουν χαμηλά, βρήκαν στην πτώση των τιμών χθες το πρωί την ευκαιρία για να μπουν στην αγορά, ενώ πολλοί αναλυτές επικρότησαν τη συγχώνευση των δύο ελβετικών τραπεζών, με τον Max Kettner της HSBC να αναφέρει ότι «έχει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη».

Χαμηλές οι αποτιμήσεις

Το sell-off των τραπεζικών μετοχών τον Μάρτιο μείωσε πολύ τις αποτιμήσεις τους. Οι τιμές διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σήμερα σε 6,5 φορές τα κέρδη τους, κοντά στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί σε παλαιότερες κρίσεις, όπως του 2008 και του 2011.

Επίσης, ο κλάδος προσφέρει τώρα την υψηλότερη forward μερισματική απόδοση, περίπου στο 7,6%. «Θεωρώ ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σταθερές και ανθεκτικές… Για εμένα, ο τομέας είναι σταθερός σε όρους φερεγγυότητας, σε όρους ρευστότητας. Δεν είμαστε στο 2008, πραγματικά όχι », δήλωσε αναλυτής της Allianz Global Investors.

Ωστόσο, οι ανησυχίες κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει. Οι αμερικανικές Αρχές αγωνίζονται να αποτρέψουν δυνητικά bank run σε καταθέσεις περιφερειακών τραπεζών. Οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι πιθανό να προκαλέσουν ύφεση, η οποία θα έπληττε και τις τράπεζες.  Η αύξηση των CDS (κόστους ασφάλισης) για τη Deutsche Bank δείχνει ότι οι φόβοι ντόμινο υπάρχουν ακόμη.

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τα ομόλογα ΑΤ1

Επομένως, το αν επικρατήσουν πράγματι οι «ταύροι» θα εξαρτηθεί από δύο εξελίξεις:

Πρώτον, από το πόσο καλά θα προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες στην επόμενη φάση της πολιτικής καταπολέμησης του πληθωρισμού και η έκταση της ύφεσης, αν πράγματι υπάρξει αυτή. Οι τράπεζες κατά κανόνα έχουν καλές επιδόσεις όταν αυξάνονται τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε περιόδους ύφεσης. Σημειώνεται ότι τα ομόλογα αυτά υψηλού ρίσκου αποτέλεσαν βασική πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών μετά το 2008.

Δεύτερον, από το πόσο θα ηρεμήσει η κατάσταση στην αγορά των ομολόγων ΑΤ1, η οποία επλήγη από το 100% κούρεμα τους στην περίπτωση της Credit Suisse.

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ