Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ανοδικό άνοιγμα - Εβδομάδα με αναταράξεις αναμένουν οι traders

Πηγή: Eurokinissi

Ανοδικά άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ ανάμεικτα ήταν τα πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τους κινδύνους ύφεσης και τον αντίκτυπό τους στα επιτόκια.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 σημείωνε άνοδο περίπου 1% μετά το άνοιγμα, με τον τραπεζικό δείκτη που σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή να σημειώνει άνοδο 0,6%. Κέρδη 5,4% σημείωνε η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία ήταν στο επίκεντρο της αναταραχής την Παρασκευή, καταγράφοντας απώλειες 8,5%. 

Τα κέρδη των τραπεζών διευρύνθηκαν μετά το άνοιγμα στο 2,3% μετά τη τη συμφωνία για την αγορά μεγάλου μέρους της Silicon Valley Bank από τη First Citizens Bank. 

 Ο δείκτης των ασιατικών χρηματιστηρίων κυμαινόταν μεταξύ κερδών και απωλειών , με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να καταγράφει μικρά κέρδη και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί.

Η μετοχή της κινεζικής Petroleum & Chemical Corp έκανε βουτιά 7,7% λόγω χαμηλότερων κερδών. Το κλίμα στην Κίνα επηρεάστηκε και από τα στοιχεία για τα βιομηχανικά κέρδη, τα οποία μειώθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους καθώς οι μεταποιητικές εταιρείες δεν έχουν ανακάμψει ακόμη πλήρως από την περίοδο της πανδημίας.

Νέες αναταράξεις αναμένουν οι traders

Οι traders αναμένουν μία ακόμη εβδομάδα με αναταράξεις, με την τραπεζική κρίση να ρίχνει βαριά σκιά στις αγορές. Επιπλέον, αναμένεται να μιλήσουν πολλοί αξιωματούχοι της Fed και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για έναν βασικό δείκτη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν νέες γεωπολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία να εγκαθιστά τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Το μέλος της Fed, Neel Kashkari, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η τραπεζική αναταραχή έχει αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν την επέκταση της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες με τρόπο που θα δίνουν στη First Republic Bank περισσότερο χρόνο για την ανάταξη του ισολογισμού της.

Ωστόσο, οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων βλέπουν ήδη να εξελίσσεται ευρύτερα η ζημιά, στοιχηματίζοντας ότι επίκειται ύφεση και ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed φέτος.

Οι κορυφαίες ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν την Παρασκευή ότι αν και κάποιες τράπεζες δέχονται πιέσεις, το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά είναι υγιές.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ