Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση κερδών αλλά προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος

Πηγή: Eurokinissi

Ανοδικά ξεκίνησαν οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές και ανοδικά συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές λόγω της -θεωρητικής- εξομάλυνσης της κατάστασης των τραπεζών σε ΗΠΑ (πώληση της SVB) και Ευρώπη (Deutsche Bank, Credit Suisse).

Βεβαίως, τα ίδια πράγματα έλεγαν και την προηγούμενη Δευτέρα και προέκυψε μετά το αγκάθι της Deutsche Bank που όμως προέρχεται κυρίως από τις κερδοσκοπικές τάσεις ορισμένων μεγάλων ξένων οίκων (σορτάρισμα), παρά από σοβαρά προβλήματα.

Aλλωστε, οι διαβεβαιώσεις του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς δείχνουν ότι οι αιτιάσεις των ξένων οίκων ήταν μάλλον πρόσχημα για χρηματιστηριακή κερδοσκοπία. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική κίνηση είναι μάλλον συγκυριακή και δεν σχετίζεται με την καλή εικόνα που δείχνουν οι τράπεζες σε Αμερική και Ευρώπη.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Ανοδικά ο Γενικός Δείκτης και υπέρβαση των 1.030 μονάδων αλλά με 'νηστήσιμο' τζίρο

Στο ίδιο ανοδικό τέμπο με τις ξένες αγορές κινήθηκε και το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη αφού σταθεροποιήθηκε πάνω από τις 1.020 μονάδες να υπερβαίνει τις 1035, με «όχημα» τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και τα περισσότερα μη χρηματοοικονομικά blue chips.

Στο τέλος της συνεδρίασης, o ΓΔ διαμορφώθηκε στις 1035,72 μονάδες με άνοδο 1,43%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά (για το το 2023) επίπεδα στα 49 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 66 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,56% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,7%

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι της Υγείας (5,16%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (2,7%) λόγω Jumbo, Τραπεζών (2,59%), με άνοδο στις 4 συστημικες τράπεζες και στην Attica Bank, Κατασκευών (1,79%) λόγω ενίσχυσης Ιντρακάτ με τον Ακτωρα, Τροφίμων-Ποτών (1,61%) λόγω Coca Cola HBC, ταξιδιών-αναψυχής (1,58%) λόγω Aegean.

Για μία ακόμη συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ ήταν αρκετά αδύναμη και ο δείκτης τηλεπικοινωνιών μειώθηκε (-0,07%).

Η εικόνα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι η ίδια με τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι τραπεζικές κρίσεις στο εξωτερικό και η εγχώρια προεκλογική εκστρατεία με τα πολλά ανοικτά θέματα μειώνουν την επενδυτική ορατότητα.

Ανακάμπτουν Αμερική και Ευρώπη

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ο Dow Jones έχει ξεκινήσει στις 32.430 μονάδες (0,62%), ο S&P 500 στις 3.993 (0,56%) και ο Nasdaq 11.869 (0,39%).

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX κινείται σταθερά πάνω από τις 15.000 μονάδες (15.150 μονάδες με άνοδο 1,31%), ο γαλλικός CAC (εν μέσω πολιτικής καταιγίδας) στις 7088 μονάδες (1,05%), ο ιταλικός MIB στις 26250 (1,52%) μονάδες και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 καταγράφει άνοδο 0,95%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ