Νέα
  • ΓΔ: 1236.2 +1.24%
  • Τζίρος: 93,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το στοίχημα για την Ιντρακάτ, η χρηματιστηριακή πτήση της Aegean και τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ

Πηγή: Eurokinissi

Ως μη πειστική κρίνεται η χθεσινή ανοδική κίνηση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών δεικτών. Μπορεί να πουλήθηκαν τα πάγια της SVB σε άλλη τράπεζα, μπορεί να θεωρείται φερέγγυα τράπεζα η Deutshe Bank (η ναυαρχίδα της γερμανικής οικονομίας), αλλά φαίνεται ότι οι αναλυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα έχουμε άλλα προβλήματα.

Εμείς σας γράφαμε για «λήξη συναγερμού πριν δύο Δευτέρες και βρεθήκαμε μπροστά στην Credit Suisse και στην Deutsche Bank.

Υπάρχουν άλλες 180 αμερικανικές τράπεζες που κινδυνεύουν να «σπάσουν», ενώ και οι (συνεταιριστικές) γερμανικές δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Θέμα χρόνου η επόμενη... πρόσκρουση.

Deutsche Bank: Θύμα κερδοσκοπίας ή υπάρχει θέμα;

Για την CS χρειάστηκαν περίπου 120 δισ. ελβετικά φράγκα για να γίνει η συγχώνευση με την UBS, εάν -ω μη γένοιτο- συμβεί κάτι με την Deutsche Bank θα χρειαστούμε ολόκληρο τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Πάντως η «επίθεση» στη μετοχή της Deutsche Bank την Παρασκευή ενείχε στοιχεία κερδοσκοπίας από μεγάλα funds. Την βρήκαν σε δύσκολη κατάσταση και την πυροβολούσαν.

Από εκεί και πέρα, η αγελαία συμπεριφορά των χρηματιστηριακών μαζών λειτούργησε επιβαρυντικά για ολόκληρο το σύστημα. «Αφού πουλάει αυτός, κάτι θα ξέρει, άρα πρέπει να πουλήσω κι εγώ», είναι η βασική ιδέα.

ΧΑ: Ανοδος μεν, με χαμηλές συναλλαγές δε...

Μας είχε συνηθίσει στις 100στάρες (συναλλαγές) το ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή του χρόνου και μας κακοφάνηκαν χτες τα 49 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, είναι θετικό ότι ακολούθησε τις ευρωπαϊκές αγορές και αντέδρασε. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα προβλήματα (δηλαδή, τέλος Φεβρουαρίου με το Δυστύχημα των Τεμπών και μετά με τις τραπεζικές κρίσεις) ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου 100 μονάδες, δηλαδή πάνω από 10%. Δεν είναι τρομακτικό αλλά δεν είναι και ευχάριστο.

Εχουμε και εκλογές μπροστά μας (πότε περίπου;) αλλά και πολύ πιθανές επαναληπτικές εκλογές.

JP Morgan: Παραμένει θετική (γιατί άραγε) για τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα υποαπέδωσαν ελαφρώς σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πιθανότατα λόγω της χαμηλής ρευστότητας της ελληνικής αγοράς εν μέσω αυξημένης αστάθειας και αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι ανησυχίες για τον παγκόσμιου τραπεζικό κλάδο.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων 2023, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα ή και σε ελαφρώς πιο φθηνά σε σχέση με την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023.

Aegean: Στα καλύτερά της η μετοχή

Κοντά στα υψηλά 54 εβδομάδων βρίσκεται η μετοχή της Aegean. Αιτία είναι ότι αναμένεται μεγάλο τουριστικό κύμα φέτος (εσωτερικό και εξωτερικό), είναι πολύ ανεβασμένες οι επαγγελματικές αφίξεις και έχει μειωθεί και το ενεργειακό κόστος.

Ανεξάρτητα απ' το εάν εισέλθουν κάποιες οικονομίες σε ύφεση, οι αναλυτές θεωρούν ότι και το 2023 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά.

Tράπεζα της Ελλάδος: Αρθρο της υποδιοικήτριας

«Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η αυξημένη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι οι συνθήκες στις αγορές θα ομαλοποιηθούν. Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία, ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας.

Σε αυτό έχει συμβάλει το αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε μετά την κρίση του 2008-09 και η συνεκτική εποπτεία των συστημικών τραπεζών σε επίπεδο ευρωζώνης. Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, η ανθεκτικότητά τους έχει ενισχυθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει επιτευχθεί εξυγίανση των ισολογισμών τους, μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά και επιπλέον έχει επανέλθει η κερδοφορία τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε στην πρόσφατη συνεδρίασή του την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας την επάρκεια της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ για την παροχή επιπλέον ρευστότητας, εφόσον κριθεί αναγκαίο».

EXAE: Τα αποτελέσματα του 2022 βάζουν ερωτηματικά

Οι αναλυτές περίμεναν καλύτερα εταιρικά αποτελέσματα και μεγέθη για την ΕΧΑΕ το 2022 απ' αυτά που παρουσίασε. Ιδιαίτερα προβλημάτισε η αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2022 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε 37,85 εκατ., έναντι 36,13 εκατ. της χρήσης 2021, σημειώνοντας αύξηση 4,8%. Το 55% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από τα δικαιώματα από τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες (κυρίως εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το 13% προέρχεται από νέες εισαγωγές και άλλες υπηρεσίες προς εισηγμένες εταιρείες, ενώ το 32% από τις υπηρεσίες πληροφόρησης, τις υπηρεσίες τεχνολογίας που περιλαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες, υποδομές και τεχνολογικές λύσεις σε άλλες οργανωμένες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και άλλες παρεπόμενες υπηρεσίες.

Το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών για το 2022 ανήλθε σε 23,98 εκατ έναντι 21,71 εκατ. το 2021, αυξημένο κατά 10,5%, κυρίως λόγω της αύξησης του μισθολογικού κόστους και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2022 διαμορφώθηκαν σε 12,48 εκατ. έναντι 13,08 εκατ. του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,6%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το 2022 διαμορφώθηκαν στα 8,73 εκατ., έναντι 8,59 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,6%.

Intrakat: Μπαίνει δυνατά στο... Champions League των κατασκευαστικών

Η επικείμενη εξαγορά του Ακτωρα από την Intrakat, οδηγεί τον όμιλο σε υψηλό επίπεδα ανάμεσα στις κατασκευαστικές (δεύτερο μετά την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Mε μόνη διαφορά ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει τις χρηματοδοτήσεις και το ανεκτέλεστο έτοιμα. Η Intrakat θα πρέπει να ψάξει να βρει χρηματοδότηση σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Frigoglass: Ετοιμάζονται νομικές αντιδράσεις

Σήμερα γίνεται η Γενική Συνέλευση της Frigoglass και απ' ό,τι μαθαίνουμε υπάρχουν αρκετοί μέτοχοι που θέλουν να την μπλοκάρουν με εξώδικα και αγωγές.

Τα εξώδικά θα σταλούν σήμερα και οι αγωγές ετοιμάζονται και περιλαμβάνονται πολλές κατηγορίες.

Για να δούμε τι θα γίνει στην Γενική Συνέλευση στην οποία θα βγει η απόφαση εκχώρησης των περιουσιακών στοιχείων σε νέα εταιρεία που θα χρηματοδοτήσουν τα funds.

Cenergy: Σύσταση αγοράς και τιμή-στόχος στα 5 ευρώ

Ως εξωστρεφή εταιρεία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλο ανεκτέλεστο χαρακτηρίζει η ανάλυση της “Ν. Χρυσοχοίδης ΑΧΕΠΕΥ” την Cenergy. Δίνει σύσταση «αγοράς» και τιμή στόχο 5 ευρώ. Η μερισματική απόδοση της εταιρείας διαμορφώνεται στο 1,3% (με την σημερινή κεφαλαιοποίηση και κερδοφορία).

Ευρωπαϊκά Αμοιβαία: Καλός ο Ιανουάριος, αλλά μετά αρχίσαν τα δύσκολα

Οι μακροπρόθεσμοι Οργανισμοί Συλλογικών επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια) κατέγραψαν αυξημένες καθαρές πωλήσεις 54 δισ., από 19 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο.

  • Οι Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις ύψους 23 δισ., από 7 δισ. το Δεκέμβριο.
  • Οι Ομολογιακοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους 29 δισ., από 15 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
  • Οι Μικτοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές εισροές 2 δισ., από 4 δισ. εκροές το Δεκέμβριο.

ΕΥ: Διάσταση απόψεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η τελευταία έρευνα της EY, Global Corporate Reporting Survey, διαπιστώνει, σε παγκόσμιο επίπεδο, διάσταση απόψεων μεταξύ των επιχειρήσεων και πολλών από τους μεγαλύτερους επενδυτές τους, σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η διχογνωμία αυτή, σύμφωνα με την έρευνα, απειλεί να περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση πολλών επιχειρήσεων σε κεφάλαια και θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στο ζήτημα της απεξάρτησης από τον άνθρακα. Η έρευνα καταγράφει τις απόψεις 1.040 CFOs και άλλων ανώτερων χρηματοοικονομικών στελεχών, και 320 θεσμικών επενδυτών σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ εξετάζει τις προσδοκίες και τους στόχους τους σε σχέση με τις επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης και την υποβολή αναφορών ESG.

Ενώ το 78% των επενδυτών επιθυμούν οι εταιρείες να επικεντρωθούν σε θέματα ESG, ακόμα κι αν αυτό πλήττει την βραχυπρόθεσμη κερδοφορία, μόνο το 55% των επιχειρήσεων είναι πρόθυμες να το πράξουν.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ