Νέα
  • ΓΔ: 1419.44 +1.89%
  • Τζίρος: 58,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η μετοχή... Μαρτίου, η σιγουριά της Mytilineos και η τακτική της Tράπεζας Πειραιώς

Απώλειες 6,61% έγραψε ο Γενικός Δείκτης τον Μάρτιο, ο πρώτος πτωτικός μήνας από τον Οκτώβριο 2022. Ωστόσο, από την αρχή του χρόνου καταγράφει άνοδο (τριμήνου) 13,42%, που έχουμε αρκετά χρόνια να δούμε.

Wall street: Θεαματική μεταβλητότητα

Aπ' όλα είχε το αμερικανικό χρηματιστήριο τον Μάρτιο. Τραπεζική κρίση, πληθωριστική όξυνση, πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές.

Όμως τελικά, και το πρόβλημα της SVB έκλεισε (όπως έκλεισε) και ο πληθωρισμός υποχώρησε και οι τεχνολογικές μετοχές επανήλθαν δριμύτερες.

Για το Μάρτιο ο S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη 2% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 4,9%. Οι απώλειες του Dow Jones φτάνουν το 0,6%

ΕΚΤ: Ψηλά ο δομικός πληθωρισμός - Εχουμε δρόμο για το 2%

Oι αυξήσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα, αλλά ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει «αρκετά υψηλός», τόνισε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως μετέδωσε το Reuters, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι ακόμα υπάρχει δρόμος στην άνοδο των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός πρέπει να επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και το πρόσφατο sell-off της μετοχής της Deutsche Bank, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν θα «έβαζε στο ίδιο καλάθι» τη γερμανική τράπεζα με την Credit Suisse.

Γενικός Δείκτης: Ορόσημο οι 1.020 μονάδες

Αυτά που θα κρατήσουμε για τον περιπετειώδη Μάρτιο (ξεκίνησε με την τραγωδία των Τεμπών, είχε 2 τραπεζικές κρίσεις), είναι ότι έκανε χαμηλό μηνός στις 1.014 μονάδες, αλλά γρήγορα επέστρεψε πέριξ των 1.020 και στις 3 κρίσεις που προαναφέραμε.

Οπότε ας κρατήσουμε αυτό το ορόσημο των 1.020 μονάδων για μελλοντικές κρίσεις.

Aegean: «Απογειώθηκε» η μετοχή το α' τρίμηνο

«Πετάει-πετάει» η Aegean προς ιστορικά υψηλά. Μετά την απομόχλευση από τις κεφαλαιακές ενισχύσεις του κράτους, η μετοχή της Aegean απογειώθηκε με άνοδο 43,7% από την αρχή του χρόνου και ανέβηκε προς νέα υψηλά.

Για να δούμε και τα αποτελέσματα α' τριμήνου που θα είναι καλύτερα απ' τα περσινά όπως μας είπαν.

Coca Cola HBC: Η μετοχή Μαρτίου

Coca Cola HBC η «απρόβλεπτη»... Πρώτη σε απόδοση από τις 25 μετοχές του FTSE Large Cap με απόδοση 4,5% ήταν η μετοχή της Coca Cola HBC.

Διόλου απαρατήρητη δεν πέρασε, εάν κρίνουμε και την σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών που κατέγραψε.

Γενικότερα, η μετοχή «χρωστούσε» μία ανοδική κίνηση και την έκανε στον πιο δύσκολο (μέχρι τούδε) χρηματιστηριακά μήνα.

Tράπεζες: Στα επιτόκια το μυστικό της κερδοφορίας

«Ανοίγει» το περιθώριο (διαφορά) μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα αφενός οι τράπεζες να διαμορφώνουν περισσότερα οργανικά έσοδα και αφετέρου οι δανειολήπτες να καλούνται να πληρώνουν υψηλότερες δόσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, η διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου γίνεται προκειμένου να καλυφθούν και οι κίνδυνοι από την αύξηση του πληθωρισμού και την δημιουργία νέων «κόκκινων δανείων».

Ωστόσο και με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός συρρικνώνεται, οι τράπεζες θα έχουν ακόμη μεγαλύτερες οργανικές κερδοφορίες που θα υπερκαλύπτουν οποιεσδήποτε υποχωρήσεις στις επενδύσεις τους.

Το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών παραμένει το υψηλότερο ανάμεσα στις τράπεζες της Ευρωζώνης

ETE: Μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Πειραιά

Ο Δήμος Πειραιά και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με κύριο στόχο τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τον προγραμματισμό των δράσεων ενθάρρυνσης και ανάπτυξης της νέας επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και από την Εθνική Τράπεζα από τους κ.κ. Παντελή Μαραβέα, Βοηθό Γενικό Διευθυντή Retail Segments, Bank Analytics & Liability Products και Σπύρο Αρσένη, Υποδιευθυντή Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας.

Tράπεζα Πειραιώς: Αργά αλλά σταθερά μαζεύει... MIG

Η Τράπεζα Πειραιώς ζήτησε και έλαβε 2 εβδομάδες παράταση για την δημόσια προσφορά, δείχνοντας ότι υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες από τα νομικά μέτρα του «αντιπάλου».

Πάντως, μετά τις τελευταίες αγορές MIG, η Πειραιώς Financial Holdings A.E., μητρική της Τράπεζας Πειραιώς, απέκτησε στις 31 Μαρτίου 2023 μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 1.251.110 μετοχές της eταιρείας, με τιμή απόκτησης 0,2170 ευρώ ανά μετοχή, η οποία ισούται με την τιμή της Δημόσιας Πρότασης.

Οι μετοχές αυτές αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,1332% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Κατόπιν αυτών, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει πλέον 569.851.460 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 60,6541% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Θα προλάβει σε δύο εβδομάδες να μαζέψει και τα υπόλοιπα;

Alpha Bank: Μετασχηματίζεται με επίκεντρο τον πελάτη

Τηλέμαχος Γεωργάκης: Η Alpha Bank μετασχηματίζεται με επίκεντρο τον Πελάτη, επενδύοντας σε ανθρώπους και τεχνολογία. Στο Export Summit IX, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, 30 Μαρτίου, με θέμα “Greek Exporters Hall of Fame, Honouring our Partners”, συμμετείχε ο Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικής Τραπεζικής της Alpha Bank, Τηλέμαχος Γεωργάκης, ο οποίος περιέγραψε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και ο διεθνής χρηματοπιστωτικός κλάδος, την ενισχυμένη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Τράπεζα ως αποτέλεσμα του μετασχηματισμού της, καθώς και τον διττό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι τράπεζες στη χρηματοδότηση, αλλά και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Mytilineos: Χωρίς ταλαντεύσεις σε νέα ιστορικά υψηλά

Μία από τις μετοχές που πέρασε τον «περιπετειώδη» Μάρτιο με τις χαμηλότερες δυνατές απώλειες (προσωρινές) και επέστρεψε προς νέα ιστορικά υψηλά ήταν η Mytilineos.

Οι δύο βασικοί λόγοι για την συμπεριφορά αυτή, είναι ότι και τα αποτελέσματα του α' τριμήνου θα είναι πολύ ισχυρά και δεύτερον ότι τα κεφάλαια που βρίσκονται πίσω από την πορεία της μετοχής δεν είναι ευκαιριακά κεφάλαια hedge funds, αλλά έχουν βάθος και ποιότητα.

Γιατί άλλωστε να φύγει κάποιος από μία μετοχή που βρίσκεται στο καλύτερο momentum της ιστορίας της.

Motor Oil: Το ισχυρότερο 3μερο

Βάλαμε κάτω το στυλό και υπολογίσαμε ότι μέσα στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου (29-30-31) η μετοχή της Motor Oil κατέγραψε άνοδο 10,34% και κάλυψε όλη την διόρθωση του προηγούμενου μήνα.

Εντυπωσιακό... Εντυπωσιακά μάλλον θα είναι και τα αποτελέσματα α' τριμήνου.

Πλαίσιο: Ετοιμη η διαδικασία του squeeze out

Την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του δικαιώματος εξαγοράς για το υπόλοιπο των μετοχών της Πλαίσιο που δεν ελέγχει ανακοίνωσε ο Γ. Γεράρδος.

Η μετοχή της Πλαίσιο βγαίνει από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου στις 20 Απριλίου.

Ανακωχή στις διακυμάνσεις βλέπει η BETA AXEΠΕΥ τον Απρίλιο

Προς το παρόν μπορούμε να υποθέσουμε ότι ως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα υπάρχει μια ανακωχή στις διακυμάνσεις λόγω των αργιών του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα.

Η έναρξη των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών την δεύτερη εβδομάδα του μήνα στην οποία οι επενδυτές θα εστιάσουν στην ορθή αποτύπωση των στοιχείων ενεργητικού (mark-to-market) καθώς και στην ύπαρξη ικανής ρευστότητας στον ισολογισμό μετά τα πρόσφατα γεγονότα είναι το χρονικό σημείο επανεκκίνησης της δράσης.

Παράλληλα η ανακοίνωση του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ στις12 Απριλίου θα προϊδεάσει για τις δίδυμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στις αρχές Μαΐου με ότι αυτό συνεπάγεται για την στάση που θα κρατήσει η αγορά.

Με αυτά στον ορίζοντα αναμένουμε η επενδυτική κοινότητα να κρατήσει στάση αναμονής, ενδεχομένως να υπάρξει σε αυτό το διάλλειμα μια πιο επιλεκτική εστίαση σε μετοχές που η κερδοφορία τους δεν μπορεί να αγνοηθεί και έχουν δυναμική ανάπτυξης που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις εγχώριες εξελίξεις.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ