Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η εντυπωσιακή Motor Oil, τα σίγουρα Jumbo και το στοίχημα του Σωκράτη

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανεβαίνουν και ανεβάζουν τα χρηματιστήρια, οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) επενδυτικοί οίκοι λένε ότι υπάρχει ανησυχία για ύφεση στην Ευρώπη. Το πρωί βλέπαμε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να εκφράζει την ανησυχία του για τις ευρωπαικές τράπεζες.

Οπότε έχουμε από την μία πλευρά όλους τους οικονομολόγους και τους θεσμικούς διαχειριστές κεφαλαίων να εκφράζουν ανησυχίες και απ' την άλλη πλευρά της διελκυστίνδας τους επενδυτές και τις αγορές να ανεβαίνουν.

Τελικά, πού θα πάει; Λέτε να σκάσει άσχημα αυτό;

Αμερικανικές αγορές: Μεταβλητότητα μεν, αλλά σταθερές στα ίδια επίπεδα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πρώτη παρατήρηση είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μπαράζ αρνητικών εκθέσεων για την αμερικανική οικονομία και ανησυχία για τις τράπεζες.

Οι αγορές μάλλον υποβάθμισαν τις ανησυχίες και επιβράβευσαν τράπεζες, βιομηχανικές μετοχές, αλλά και τεχνολογίας.

Ευρωπαϊκές αγορές: Με τα μάτια στον DAX

Οι ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών της γερμανικής οικονομίας βοήθησαν να κινηθεί θετικά ο DAX, αλλά κυρίως να δώσει χρηματιστηριακή αυτοπεποίθηση και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Οπως μας πληροφόρησαν γνωστοί από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, οι ευρωπαικές αγορές φοβόντουσαν ότι λόγω της πολυήμερης αργίας θα είχαν χάσει το momentum. Τελικά, ήταν μία καλή ημέρα για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια.

ΧΑ: Διέψευσε τους απαισιόδοξους

Οι περισσότεροι αναλυτές (και εμείς που δεν είμαστε αναλυτές) εκτιμούσαν ότι το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό θα μεταδίδονταν και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και ότι οι συναλλαγές θα ήταν (λόγω Μεγάλης Εβδομάδας) λυμφατικές, όπως συμβαίνει συνήθως τέτοιες μέρες.

Τελικά, η άνοδος ήταν εντονότατη, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε στο τέλος της συνεδρίασης της 1.090 μονάδες (έκλεισε υψηλά ημέρας) και οι συναλλαγές έφτασαν και πάλι στα 105 εκατ. ευρώ μετά από μία περίοδο 1 μηνός με συναλλαγές πέριξ των 65 εκατ. ευρώ.

ΔΝΤ: Η έκθεσή του έδωσε μεγάλη ώθηση

Ευνοικότερη απ’ ό,τι θα ανέμενε και η ίδια η κυβέρνηση ήταν η έκθεση του ΔΝΤ. Ανάπτυξη 2,6%, υπερτριπλάσια του 0,8% που προβλέπει για την Ευρωζώνη, αναμένει για την Ελλάδα το 2023, εκτιμώντας παράλληλα ότι η χώρα μας θα έχει φέτος μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 4% έναντι 5,3% της ζώνης του ευρώ.

Ειδικότερα, στην έκθεση για τις προοπτικές των οικονομιών των κρατών που είναι μέλη του (World Economic Outlook) το Ταμείο αναθεωρεί κατά 0,8% την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της Ελλάδα στο 2,6%, έναντι του 1,8% των φθινοπωρινών του προβλέψεων τον Οκτώβριο.

Motor Oil: Πολλά τα λεφτά και μεγάλο το μέρισμα

Αποτελέσματα 2022 ανακοίνωσε χθες η Motor Oil. Τώρα να πούμε ότι ξαφνιαστήκαμε από τα αποτελέσματα θα είναι ψέμα. Η σωστή έκφραση είναι ότι ‘εντυπωσιαστήκαμε’.

Αύξηση 62% στα 16,6 δισ. ευρώ έναντι 10,26 δισ. ευρώ το 2021 κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της το 2022. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στο 1,693 δισ. ευρώ από 490 εκατ. έναν χρόνο πριν, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 968 εκατ. ευρώ από 202 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 1,628 δισ. ευρώ έναντι 379 εκατ. ευρώ το 2021 και η προσαρμοσμένη καθαρή κερδοφορία σε 917 εκατ. ευρώ από 115 εκατ. ευρώ το 2021.

Οι επενδύσεις ανήλθαν σε 1,07 δισ. ευρώ από 428 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το καθαρό χρέος ανήλθε σε 1,763 δισ. ευρώ έναντι 1,450 δισ. ευρώ το 2021, με τις λειτουργικές χρηματοροές να ανέρχονται σε 1,152 δισ. ευρώ έναντι 281 εκατ. ευρώ το 2021.

Η διοίκηση της εταιρίας θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 1,60 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταβληθεί προμέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Jumbo: Θα φτάσει στα 270-275 εκατ. ευρώ η κερδοφορία

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Jumbo το 2022 ξεπέρασαν τα 248,6 εκατ. καταγράφοντας αύξηση +14,78% συγκρινόμενα με τα 216,59 εκατ. του 2021. Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου 2023 εμφανίζονται ήδη αυξημένες κατά +33%, η διοίκηση -αναγνωρίζοντας το περίπλοκο και ασταθές πληθωριστικό περιβάλλον που επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών- εκτιμά ότι για το 2023, το σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου θα αυξηθεί κατά +15% και η κερδοφορία θα κυμανθεί ανάμεσα στα 270 εκατ. και 275 εκατ.

Sarantis Group: Ενωση Θεσμικών Επενδυτών

Κατά την παρουσίαση του ομίλου Σαράντη στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, ανέφεραν ότι το 2022 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τον Όμιλο, όπως αποδεικνύεται από την ισχυρή αύξηση του όγκου πωλήσεών του κατά 9,6%, εν μέσω ενός εξαιρετικά περίπλοκου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που χαρακτηρίζεται από υψηλό πληθωρισμό, διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενεργειακή κρίση και προκλήσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Όμιλος δημιούργησε καθαρή θετική ταμειακή θέση €15,35 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή οικονομική του θέση. Επιπλέον, ο Όμιλος εφάρμοσε με επιτυχία μια διαδικασία εξορθολογισμού προϊόντων, η οποία υποστήριξε την αύξηση του όγκου πωλήσεων φέτος και τοποθετεί στρατηγικά τον Όμιλο για περαιτέρω μελλοντική ανάπτυξη εστιάζοντας στο χαρτοφυλάκιο HERO, τα προϊόντα υψηλής αξίας του Ομίλου. Για το 2023 βλέπει αύξηση των κερδών μετά από φόρους με περιθώριο κερδοφορίας της τάξης του 8,4%

Intralot: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωκράτη Κόκκαλη

Όταν μιλάει ο παλιός και έμπειρος Σωκράτης, οι υπόλοιποι οφείλουν να ακούν. Ανέλαβε ένα εξαιρετικά δύσκολο project με την Intralot στο οποίο ελάχιστοι πίστευαν και ακόμη λιγότεροι καταλάβαιναν και όχι μόνο το έφερε εις πέρας επιτυχημένα (κερδίζοντας ο ίδιος αρκετά εκατομμύρια ευρώ), αλλά τάπωσε και κάτι «έξυπνους» που έβλεπαν μεγαλη αποτυχία και «κουβά» για τους επενδυτές.

Παπουτσάνης: Μείωση λειτουργικού κόστους και επέκταση πωλήσεων

Η Παπουτσάνης ποντάρει πολλά στις εξαγωγές, όπως αυτές μεταφράζονται στο τουριστικό ρεύμα του 2023 που θα είναι αυξημένο και θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της μείωσης του λειτουργικού κόστους και των επενδύσεων και πιθανότατα να δει υψηλότερα κέρδη.

Αποτελέσματα εισηγμένων VS ακρίβεια

Για να πούμε και μερικές (πολιτικές) αλήθειες, μπορεί τα εταιρικά αποτελέσματα και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού να είναι θετικές ειδήσεις για την κυβέρνηση (ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης), αλλά μπρος στην κάλπη ίσως επηρεάσει πολύ η ακρίβεια που χτυπά κάθε ελληνική οικογένεια.

Οπότε σε πολιτικό επίπεδο ίσως δεν δούμε κάποια επίπτωση από την εκτίναξη των κερδοφορίας των εισηγμένων, ούτε από τα μερίσματα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα