Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Ο χρησμός της JP Morgan, το ράλι των τραπεζών και η γέννηση του γίγαντα

Αυτό που μας παραξένεψε χθες ήταν ότι όλα τα assets σε Αμερική και Ευρώπη ήταν ανοδικά. Πάνω οι μετοχές, πάνω τα ομόλογα (κάτω οι αποδόσεις), πάνω ο χρυσός, πάνω το πετρέλαιο.

Στις αγορές δεν γίνεται να κερδίζουν όλοι. Κάτι δεν πάει καλά στις αγορές ή κάπου κάνουν λάθος οι αναλυτές.

Το μόνο άλλοθι σ’ αυτή την καθολική άνοδο είναι η υποχώρηση του πληθωρισμού σε Αμερική και Ευρώπη.

ΗΠΑ: Συνεδριάσεις ισορροπίας με το βλέμμα στη Fed

Τα αποτελέσματα των επενδυτικών τραπεζών ήταν ουδέτερα, αλλά οι επενδυτές ποντάρουν ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει στην σταθερότητα των επιτοκίων (από την Fed) το Μάιο.

Για τις ευρωπαικές αγορές, γίνονται «μάχες χαρακωμάτων» εκεί στην Φρανκφούρτη.

Eυρωπαικές αγορές: Κινούνται με αποτελέσματα και «λεφτά ελικοπτέρου»

Σε ανοδική πορεία προς τα ιστορικά υψηλά τους βρίσκονται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Το ερώτημα όλων είναι για ποιους λόγους καταγράφουν τέτοια άνοδο.

Βασικά, πρόκειται για τα καλά αποτελέσματα και τις μερισματικές αποδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το euribor.

Ωστόσο, η υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει, αποδίδεται στα «λεφτά ελικοπτέρου» που έχουν μοιραστεί από τους κρατικούς προϋπολογισμούς την προηγούμενη διετία, για τη στήριξη της οικονομίας.

ΧΑ: Ράλι 8,5% σε διάστημα 11 συνεδριάσεων

Αλλο ένα ισχυρό ράλι 11 συνεχόμενων συνεδριάσεων καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 29 Μαρτίου. Ο Γενικός Δείκτης έχει ανέβει από τις 1.030 μονάδες στις 1.120 και μάλιστα με αύξηση συναλλαγών. Η χθεσινή συνεδρίαση είχε ρεκόρ διμήνου στις συναλλαγές με 135 εκατ. ευρώ.

Οι εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες το αποδίδουν αφενός στα εταιρικά αποτελέσματα και αφετέρου στο ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P την Παρασκευή.

JP Morgan: Πρώτα εκλογές, μετά επενδυτική βαθμίδα

Η JP Morgan δεν περιμένει καμία αναβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, ημέρα που η Standard & Poor’s θα ανακοινώσει την απόφασή της για το ελληνικό αξιόχρεο.

«Στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι απίθανο να αναβαθμίσουν την κρατική αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα, έως ότου υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τη νέα κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές τους επόμενους μήνες», αναφέρει.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς περιμένουν ότι ακόμη και εάν δεν υπάρξει αναβάθμιση, θα υπάρξει αναθεώρηση outlook.

Tράπεζες: Επιστροφή κοντά στα υψηλά έτους

Πολύ κοντά στα υψηλά έτους βρίσκονται οι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών. Οι επενδυτές  κυρίως ξένοι, βλέπουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, αφού διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι των ξένων τραπεζών.

Ομως, ο βασικός λόγος είναι οι θετικές επιπτώσεις από την πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως για την Attica Συμμετοχών

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού δεν θα μεταβληθούν ως αποτέλεσμα της υπό κρίση συγκέντρωσης, ενώ οι όποιες επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στις αγορές της επιβατηγού/οχηματαγωγού ναυτιλίας θα εξεταστούν στο πλαίσιο της γνωστοποιηθείσας συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας ΑΝΕΚ από την ATTICA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ.

Τράπεζα Πειραιώς: Θέμα κεφαλαιοποίησης και εισόδου στον MSCI Greece

Στις 11 Μαΐου αργά το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 1η Ιουνίου 2023.

H πιθανή παρουσία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς εκεί έχει δρομολογήσει ένα σημαντικό ράλι κεφαλαιοποίησης όπως είδαμε σήμερα.

HSBC: Σύσταση αγοράς για τις 4 τραπεζικές μετοχές

Οι συστάσεις της HSBC διατηρούνται σε «αγορά» σε όλες τις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα είναι τώρα η πλέον προτιμώμενη, μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τιμές στόχοι είναι τα 3,35 ευρώ από 3,30 ευρώ πριν για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 6,75 ευρώ από 5,20 ευρώ πριν για την Εθνική Τράπεζα, σταθερά στα 1,60 ευρώ για την Eurobank και τα 1,45 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν για την Alpha Bank

Cenergy: Μεγάλη είσοδος ξένων κεφαλαίων και κινητοποίηση βασικών μετόχων

Τα εξαιρετικά (ιστορικά υψηλά) αποτελέσματα της Cenergy το 2022 σε συνδυασμό με την θεαματική αύξηση επενδύσεων οδηγούν ξένα funds να τοποθετούνται στην μετοχή.

Η μετοχή εκτοξεύθηκε χθες με σημαντική άνοδο των συναλλαγών της κατά 340 χιλ. μετοχές. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε ότι αγοράζουν και οι βασικοί μέτοχοι.

Eνας νέος «γίγαντας» της ελληνικής βιομηχανίας γεννιέται.

Dimand: Σημαντική μεγέθυνση το 2022

Αύξηση κατά 53% της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων και των επενδύσεων σε κοινοπραξίες του Ομίλου Dimand από 87,8 εκατ. την 31.12.2021 σε 134,3 εκατ. την 31.12.2022. Επίσης, αύξηση του κύκλου εργασιών του Ομίλου κατά 55% σε 10,6 εκατ. και του λειτουργικού κέρδους κατά 17% σε 7,1 εκατ.

Επιπλέον, σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του Ομίλου και μείωση του κόστους δανεισμού από 19,1% σε 3,2%.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας του Ομίλου. Την 31.12.2022, το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο Όμιλος (μέσω της Εταιρείας, θυγατρικών και κοινοπραξιών – AuM) περιλαμβάνει 19 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών καθώς και μικτών χρήσεων.

Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου ανερχόταν την 31.12.2022 σε 97,0 εκατ. ευρώ έναντι 50,3 εκατ. την 31.12.2021 και η εύλογη αξία των επενδύσεων σε κοινοπραξίες (μετά από πωλήσεις εντός της χρήσης) ανερχόταν την 31.12.2022 σε 37,3 εκατ. έναντι 37,5 εκατ. την 31.12.2021.

EΒΡΟΦΑΡΜΑ: Επιστροφή στην κερδοφορία

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για την EΒΡΟΦΑΡΜΑ ανήλθαν σε 3,595 εκατ. ευρώ (προσαρμοσμένο εκτός προβλέψεων ανέρχεται σε 3,706 εκατ.) και 1,944 εκατ. για τον Όμιλο και την Εταιρεία αντίστοιχα, έναντι 1,601 εκατ. και 564 χιλ. της προηγούμενης χρήσης.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 1,522 εκατ ευρώ κέρδη παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση όπου το αντίστοιχο ποσό ήταν 260 χιλ. ζημίες. Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 246 χιλ. κέρδη αυξημένα σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο όπου το αντίστοιχο ποσό ήταν 904 χιλ. ζημίες.

Το ενοποιημένο αποτέλεσμα μετά φόρων ανήλθε σε κέρδη 1,422 εκατ. έναντι ζημιών (355) χιλ. της προηγούμενης χρήσης και το εταιρικό σε κέρδη € 254 χιλ. έναντι ζημιών € (912) χιλ. αντίστοιχα.

Οι πωλήσεις για το 2022 παρουσίασαν αύξηση κυρίως στο εξωτερικό και συγκεκριμένα η αύξηση προήλθε από τη Φέτα ΠΟΠ και από το στραγγιστό γιαούρτι. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 4,467 εκατ. για το 2022. Στην ελληνική αγορά οι πωλήσεις επίσης παρουσίασαν αύξηση κυρίως λόγο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που παράγει η εταιρεία. Στο διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, συνέβαλαν καθοριστικά οι ανατιμήσεις των τελικών προϊόντων που επιτεύχθηκαν κυρίως κατά το 2ο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Alpha Trust Ανδρομέδα

Με discount 15,7% έναντι της εσωτερικής αξίας της διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Trust Ανδρομέδα. Είναι τοποθετημένη κατά 83% σε μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι μεγαλύτερες θέσεις της είναι QUEST ΣΥΜΜ. A.E.(KO) 6,25%, TITAN CEMENT INTERNATIONAL ATH 5,48%, VIOHALCO SA/NV (CB) 4,24%, JUMBO Α.Ε.Ε.(ΚO) 3,56%, FLEXOPACK Α.Ε.Β.Ε.Π. 3,41%, ΟΤΕ(ΚΟ) 3,26%, ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 3,13%, ΠΛΑΣΤ. ΘΡΑΚΗΣ (ΚO) 3,10%, ΟΠΑΠ ΑΕ (ΚΟ) 2,62%, CENERGY HOLDINGS SA (ΚΑ) 2,53%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ