Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το μέρισμα της Autohellas, τα υψηλά της Coca Cola και το νέο deal της Cenergy

Πηγή: Eurokinissi

Οι επενδυτές έχουν εστιάσει εδώ και καιρό στα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Μόλις τα αποτελέσματα βγουν χαμηλότερα των προσδοκιών, πουλάνε αμέσως.

Έτσι συνέβη στις τελευταίες συνεδριάσεις στις ΗΠΑ, έτσι έγινε και χθες.

Στην Ευρώπη βλέπουν και λίγο τα μακροοικονομικά αποτελέσματα, που και πάλι δεν ικανοποιούν. Ωστόσο, οι αγορές ανεβαίνουν λόγω πληθωριστικής ρευστότητας.

XA: Νέα διόρθωση αλλά κρατά τις 1.105-1.110 μονάδες

Στα κρίσιμα επίπεδα πέριξ των 1.105 μονάδων σταμάτησε ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Να τονίσουμε ότι τα επίπεδα αυτά θεωρούνται ως βασικές στηρίξεις. Εάν χαθούν, τότε πάμε προς τις 1.080 μονάδες.

Γενικότερα, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα καθορίσει και την πορεία προς το τέλος του μήνα, τεστάροντας τις αντοχές των επενδυτών.

Επίσης, έχει αυξηθεί αισθητά η μεταβλητότητα, καθώς έχουμε αποκομίσεις κερδών από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια. Κάποια funds είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις εξελίξεις.

Προσπαθούμε να κλείσουμε το κενό οικονομικής ανάπτυξης με την ΕΕ

Η ισχυρότερη οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρώπη στη μεταπανδημική περίοδο, επαναφέρει το ζήτημα της σύγκλισης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αναφέρει σε έκθεσή της η Alpha Bank.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε το 2022, με βάση τις Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης (ΙΑΔ), στο επίπεδο που είχε καταγραφεί το 2008, τη χρονιά που ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας μας αναμένεται, σύμφωνα με τις διαθέσιμες προβλέψεις, να αυξηθεί με ρυθμό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ-27 την επόμενη διετία.  Συγκεκριμένα, στις χειμερινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Economic Forecast, Winter 2023) εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2023 κατά 0,8% στην ΕΕ-27 και 1,2% στη χώρα μας, ενώ, βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων, ο ρυθμός μεγέθυνσης της Ελλάδας για το τρέχον έτος θα υπερβεί το 2%.

Ωστόσο, ο βαθμός σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ως ποσοστό του κοινοτικού μέσου δεν έχει προσεγγίσει το επίπεδο του 2008, αφού, από το 2009 έως το 2018, η οικονομική μεγέθυνση στη χώρα μας είτε ήταν αρνητική, είτε υπολειπόταν του ευρωπαϊκού μέσου.

Παρά το γεγονός ότι το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15% , το ποσοστό σύγκλισης εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλό, καθώς διαμορφώθηκε στο 68%.

Αttica Bank: Παρουσιάστηκε και το Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο

Οι μετοχικές αλλαγές και η έξοδος του ΤΜΕΔΕ οδήγησαν την Attica Bank να βγάλει Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο. Το Δελτίο εγκρίθηκε ήδη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Γενικά, οι κινήσεις μοιάζουν εξαιρετικά βιαστικές και μάλιστα δείχνουν ότι προσπαθούν να ολοκληρώσουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προ των εκλογών.

Το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα των υπολειπόμενων ενεργειών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου παρουσίασε η Attica Bank.

Σύμφωνα με αυτό, η ημερομηνία έναρξης της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 30.03.2023, ενώ ως ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η Δευτέρα 24.04.2023.

Στις 26 Απριλίου θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για την κάλυψη της Αύξησης.

Cenergy: Ακόμη μία μεγάλη συνεργασία στο εξωτερικό

Η στήλη ήταν από τις πρώτες που ανέδειξε την εξωστρέφεια της Cenergy θεωρώντας ότι «αλλάζει πίστα» από πλευράς εργασιών και εξωστρέφειας. Ένα νέο συμβόλαιο στο εξωτερικό ανακοίνωσε χθες Hellenic Cables. O κλάδος καλωδίων της και σημαντικός πάροχος υποθαλάσσιων καλωδιακών λύσεων στην παγκόσμια αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, υπέγραψε ως προτιμώμενος προμηθευτής για το Nordseecluster.

Το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων Nordseecluster της RWE (51%) και της Northland Power (49%), εγκατεστημένης ισχύος έως 1,6 (GW) αποτελείται από τέσσερις υπεράκτιες  εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα.

Autohellas: Αποφασίστηκε μέρισμα 0,65 ευρώ / μετοχή

Σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Autohellas, την 20 Απριλίου 2023, το μέρισμα της χρήσης 2022 καθορίστηκε σε 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Στο διανεμόμενο μέρισμα θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5% και έτσι το καθαρό πληρωτέο μέρισμα θα ανέλθει σε 0.6175 ευρώ ανά μετοχή, όπου αυτό εφαρμόζεται.

Ημερομηνία αποκοπής από την οποία οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος ορίζεται η 24η Απριλίου 2023.

Coca Cola HBC: Επιασε υψηλά 14 μηνών

Κοντά στα επίπεδα που είχε όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία επιστρέφει η μετοχή της Coca Cola με την σημερινή άνοδο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου το πραγματοποίησε μέσα στον Απρίλιο. Και έχει μπροστά της το καλοκαίρι απ' όπου προσδοκά υψηλές πωλήσεις.

Το 2023 μπορεί να είναι μία πολύ καλή χρονιά για τον όμιλο.

ΕΧΑΕ: Μετέθεσε την ημερομηνία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α' τριμήνου

Η Εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε να μεταβάλει την ημερομηνία δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου.

Η νέα ημερομηνία δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α' τριμήνου είναι η Δευτέρα 29 Μαΐου (αρχική ημερομηνία: 22 Μαΐου).

Μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι στις 21 Μαίου είναι οι εκλογές. Πάντως, μαθαίνουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (από την αρχή του χρόνου) παραμένει πάνω τα 90 εκατ. ευρώ.

MIG: Στο 73,21% έφτασε το ποσοστό του ομίλου Πειραιώς

Ανεβαίνει μεν το ποσοστό (αρκετές ήταν οι μετοχές που άλλαξαν χέρια χθες ανεβάζοντας στην πρώτη θέση στον τζίρο τη μετοχή της MIG), αλλά και πάλι είναι αρκετά πίσω στο χρονικό σχεδιασμό μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Αν δεν κάνω λάθος εκπνέει και η έξτρα περίοδος που ζήτησε η Πειραιώς για να ολοκληρώσει την δημόσια πρόταση.

Αlpha Bank: Στις 8 Μαίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα α' τριμήνου

Η Alpha Services and Holdings θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023, την Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Στις 17.20 (μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς) θα γίνει ανακοίνωση Αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023 και η εκδοση Δελτίου Τύπου το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.alphaholdings.gr και την ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Λίγο αργότερα, στις 17.45 θα γίνει η ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Ελληνικά Ομόλογα / Τράπεζα Πειραιώς

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων καταγράφηκε στο ομόλογο με λήξη το 2052 (30ετία) το οποίο βρέθηκε να είναι 3,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Παρομοίως κινήθηκαν και το ομόλογο με λήξη το 2042 (20ετία) και το 2037 (15ετία), τα οποία κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 3,34% και 2,95% μ.β. αντίστοιχα.

Συνέπεια των ανωτέρω, είναι η καμπύλη επιτοκίων να παρουσιάσει τον Μάρτιο μια μετατόπιση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων προς τα κάτω κατά περίπου 15-30 μ.β. για τις λήξεις 10-30 ετών.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ