Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι αντοχές των τραπεζών, η Attica Bank και η επιστροφή της Αβαξ

Πηγή: Eurokinissi

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Ντε Γκίντος, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών σημείωσε πως «έχουμε καλά νέα, δεν θα έχουμε ύφεση. Εχουμε πάρα πολύ μικρή ανεργία, αρνητικό ρεκόρ. Ο πληθωρισμός υποχωρεί και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες».

Στη συνέχεια τόνισε πως «η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση, αλλά και ότι δεν προβλέπεται μία τέτοια προοπτική για το 2023, με όλους τους βασικούς δείκτες να παραμένουν ευνοϊκοί» ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά ότι «υπάρχουν και κάποια όχι καλά νέα. Υπάρχουν και κάποιες εντάσεις από το εξωτερικό. Να προσέξουμε πάρα πολύ τι εξελίξεις που έρχονται. Υπήρξε μια αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης».

Πάντως, χρηματιστηριακά οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνέχισαν να πιέζονται και στην χθεσινή συνεδρίαση.

Nasdaq: Παραμένει κοντά στις 12.000 μονάδες λόγω αποτελεσμάτων

Ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Τα μεγέθη που ανακοίνωσαν η Microsoft και η Alphabet ήταν ικανοποιητικά και έδωσαν πνοή σε έναν δείκτη που πέρυσι είχε καταγράψει πτώση 35%.

Eλληνικές τράπεζες: Είναι άραγε τόσο καλές;

O CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών ότι «το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει εξαφανιστεί από τον ορίζοντα», καθώς από το 50% όπου αναλογούσαν τα NPEs στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, σήμερα ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ».

Ομως εμείς γνωρίζουμε ότι μεσοσταθμικά το ποσοστό των NPE’s των ελληνικών τραπεζών είναι περίπου στο 6% (έτσι τουλάχιστον λένε οι ξένοι οίκοι) όταν στην Ευρώπη είναι στο 1,5%. Άρα έχουμε ακόμη δρόμο να κάνουμε.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αναταραχή στον διεθνή χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτιμά ότι «είναι αρκετά απίθανο να δούμε μια νέα Credit Suisse στην Ευρωζώνη», ενώ θεωρεί «πολύ μικρές» τις πιθανότητες για κατάρρευση τράπεζας στην Ελλάδα.

Απίθανο να δούμε μία Credit Suisse στην Ευρώπη; Πολύ μικρές πιθανότητες κατάρρευσης τράπεζας στην Ελλάδα; Mε μία πανευρωπαϊκή ύφεση θα αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες; Δεν ξέρω να σας πω με σιγουριά.

Αttica Bank: Με 329 εκατ. η συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ

Με τη συμμετοχή του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ιδιωτών επενδυτών ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 473, εκατ. ευρώ.

Παρά τις μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας, η συμφωνία κεφαλαιακής ενίσχυσης ανοίγει μία νέα περίοδο για την Attica Bank, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο πλαίσιο της αποστολής του, προσφέρει εκ νέου κεφάλαια και σημαντική τεχνογνωσία, ώστε η μετάβαση στην επόμενη φάση να γίνει με σταθερότητα και αναπτυξιακή προοπτική.

Αβαξ: Επανέρχεται δριμύτερη, μοιράζει και μέρισμα

Τα κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο Ομίλου για την Αβαξ ανήλθαν σε 39,9 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι ζημίας 12,4 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ σε επίπεδο εταιρείας τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 50,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 22,6 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 58,2 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 51,0 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσαρμοσμένο EBITDA για το σύνολο των συνεχιζόμενων και διακοπεισών δραστηριοτήτων του Ομίλου ανήλθε σε 82,3 εκατ. ευρώ το 2022. Το EBITDA της εταιρείας ανήλθε σε 89,3 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 20,1 εκατ. ευρώ το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της, η εταιρεία αποφάσισε για το 2022 να προτείνει στους μετόχους τη διανομή μερίσματος ύψους 10,1 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 0,07 ευρώ/μετοχή.

Cenergy: Νέα μεγάλη συνεργασία

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, υπέγραψε συμφωνία με τη Vattenfall για την προμήθεια καλωδίων inter-array για την υπεράκτια αιολική ζώνη του Norfolk.

Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει περίπου 850 χλμ. καλωδίων αλουμινίου που θα συνδέουν τις ανεμογεννήτριες κάθε σειράς μεταξύ τους και στη συνέχεια κάθε σειρά με τον αντίστοιχο υποσταθμό του πάρκου, οδηγώντας στην υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αιολικές ζώνες στον κόσμο.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τον έλεγχο και την προμήθεια των υποβρυχίων καλωδίων inter-array τάσης 66kV με μόνωση XLPE, καθώς και την προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων.

Tράπεζας της Ελλάδος: Πρωτοπόρος στις δράσεις Fintech

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), διοργάνωσε τον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Εφαρμογών Ανοικτών Δεδομένων Bankofgreece Datathon 2023.

Πρόκειται για μία τεχνολογική δράση ανοικτής καινοτομίας με στόχο την ενεργοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας, φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πρωτοπόρος ανάμεσα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες στον τομέα των ανοικτών δεδομένων με τη λειτουργία του Open Data Portal από το 2018.

Αlpha Aστικά Ακίνητα: Με πολλαπλάσια κέρδη το 2022 

Οι ανακοινώσεις της Alpha Αστικά Ακίνητα είναι εδώ και 20 χρόνια οι πιο λακωνικές ανακοινώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πάντως η χθεσινή ήταν περιεκτική.

Τα κέρδη μετά από φόρους σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 5,0 εκατ., έναντι κερδών ύψους 1,7 εκατ. το 2021. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους €0,26 (μικτό ποσό) ανά μετοχή.

ΟΤΕ: Προβληματίζει η συμπεριφορά της μετοχής

Ο όμιλος ΟΤΕ χρειάζεται να δει σοβαρά το θέμα της μετοχής του. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν γκρίνιες από ξένους μετόχους σχετικά με τα κέρδη και τα μερίσματα, αλλά θα πρέπει να δουν οι ξένοι ότι έχει κάνει και ιστορικά υψηλές αποδόσεις και να δώσουν πίστωση χρόνου.

Στη γκρίνια έχουν μπει και ελληνικά χαρτοφυλάκια (ειδικά θεσμικά) που ζητούσαν και κάποιο καλό μέρισμα. Μάλλον θα πρέπει να περιμένουν του χρόνου.

Fourlis: Υψηλότερη τιμή στόχο δίνει η Eurobank Equities

Η τιμή στόχος για τη Fourlis είναι τα 5,2 ευρώ και η σύσταση «αγορά». Η ανάλυση μιλά για μια αρκετά συναρπαστική σχέση κινδύνου-ανταμοιβής.

Η επιχείρηση προετοιμάζεται για ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και η διοίκηση έχει δώσει καθοδηγήσει για 750 εκατ. ευρώ λιανικές πωλήσεις έως το 2026, περίπου 50% πάνω από το 2022.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ