Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εισηγμένες: Με δύο ταχύτητες η διανομή μερισμάτων 2 δισ. ευρώ - Αύξηση 12% από το 2022

Πηγή: Eurokinissi

Μερισματική πολιτική δύο ταχυτήτων στο ελληνικό χρηματιστήριο με 6 εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΟΠΑΠ, Motor Oil, HELLENiQ ENERGY, Mytilineos, ΟΤΕ και Autohellas) να μοιράζουν το 50% των συνολικών μερισμάτων, δηλαδή, περίπου 1 δισ. ευρώ (μόνο ο ΟΠΑΠ θα μοιράσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ) και τις υπόλοιπες εταιρείες να μοιράζουν όλες μαζί ακόμα ένα 1 δισ.

Πέρυσι μοιράστηκαν 1,8 δισ. ευρώ και φέτος θα μοιραστούν πάνω από 2 δισ. ευρώ, δηλαδή θα έχουμε μία αύξηση της τάξης του 12% περίπου.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των μετοχών, το 80% των μερισμάτων θα τα μοιράσουν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) και το 20% οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η σωρευτική μερισματική απόδοση είναι στο 3,3% το οποίο ανεβαίνει κυρίως από τις διανομές μερισμάτων των 6 μετοχών που προαναφέραμε. Οι μετοχές από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση διαμορφώνουν πολύ χαμηλότερες μερισματικές διανομές.

►Διαβάστε και: Χρηματιστήριο: Νευρικότητα στον απόηχο της ΕΚΤ - Στις 1.098,57 μονάδες με άνοδο 0,24%

Ωθηση από τα αποτελέσματα

Η αύξηση της μερισματικής απόδοσης προέρχεται κυρίως από τα πολύ υψηλά εταιρικά αποτελέσματα των διυλιστηρίων, την κλασική υψηλή απόδοση του ΟΠΑΠ, αλλά και την ενίσχυση των αποδόσεων του Μυτιληναίου (ιστορικά υψηλά κέρδη) και της Autohellas (επίσης ιστορικά υψηλά κέρδη).

Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, η μερισματική του απόδοση δεν είναι τόσο καλή όσο τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τα αποτελέσματά του δεν ήταν εντυπωσιακά. Μάλιστα, εάν δεν υπήρχε η απαίτηση της Deutsche Telecom για διανομή μερίσματος, ίσως το μέρισμά του να ήταν χαμηλότερο αφού ο όμιλος έχει ιστορικά υψηλές επενδύσεις.

Να σημειώσουμε ότι η μέση μερισματική απόδοση του 3,3% είναι χαμηλότερη από την απόδοση των ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως benchmark αλλά αισθητά υψηλότερη από την μέση απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων αλλά και πολλών προιόντων εγγυημένων αποδόσεων.

►Διαβάστε και: Wall Street: Νέα βουτιά των μετοχών περιφερειακών τραπεζών

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ