Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα κέρδη της Τιτάν, τα νέα υψηλά της ΔΕΗ και η αλλαγή σκυτάλης στη Fourlis

Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί οι χρηματιστηριακές αγορές να χάρηκαν που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,9% αλλά αίφνης βγήκε άλλο (μεγάλο) πρόβλημα. Το πρόβλημα της εκτόξευσης του χρέους σε πρωτοφανή επίπεδα.

Πλέον στις ΗΠΑ μιλάνε ότι θα πρέπει να γίνει πανεθνική διάσκεψη οικονομολόγων, ώστε να συζητήσουν εάν και πόσο μπορεί να πληρώσουν μισθούς και δημόσιες επενδύσεις.

Οι χρηματιστηριακές αγορές στη Wall Street ξεκίνησαν ανοδικά και μετά γύρισαν. Εξαίρεση ο Nasdaq που τροφοδοτείται από θετικές εταιρικές κινήσεις.

Τράπεζες ΗΠΑ: Τα λουκέτα, λουκέτα, αλλά τα κέρδη κέρδη

Δεν διαβάσατε λάθος. Σε μία χώρα που έκλεισαν 3 τράπεζες και άλλες 100+ είναι υπό έλεγχο για πιθανά λουκέτα, η τραπεζική κερδοφορία στο α' τρίμηνο του 2023 ξεπέρασε τα 80 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αυτό είναι μία εύκολη εξήγηση από που υπάρχουν «καύσιμα» για να τρέχουν οι χρηματιστηριακές αγορές.

ΧΑ: Πολύ κοντά σε νέο υψηλό έτους και 9ετίας

Ομολογούμε ότι δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα, αλλά μετά τις εκλογές. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μέσα σε δύο μήνες να επιστρέψει κοντά στα υψηλά έτους που είχε πέρυσι στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 (λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία).

Η άνοδος τότε (υψηλά 9ετίας) είχε σταματήσει στις 1.133 μονάδες, 2 μονάδες υψηλότερα από το σημερινό κλείσιμο.

Θέμα συνεδρίασης είναι να σπάσει τα υψηλά έτους που ταυτόχρονα είναι και υψηλά 9ετίας.

Goldman Sachs: Οι... υποσημειώσεις για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για γενικές εκλογές στις 21 Μαΐου, σημειώνει σε συνοπτικό σχόλιό της για την οικονομική κατάσταση στη χώρα η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι μια συνεπής εφαρμογή από την Αθήνα των σχεδίων για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2023 θα δώσει την τελική ώθηση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Εντάξει, δεν μάθαμε κάτι καινούργιο αλλά θα θέλαμε πιο in depth analysis που λέμε και στο χωριό μου...

Morgan Stanley: Καλύτερη στις αναδυόμενες αγορές η ελληνική

H Morgan Stanley παραμένει overweight για τις μετοχές στην Ελλάδα και θετική για τις ελληνικές τράπεζες.

Εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,5% σε ετήσια βάση το 2023 και 2,1% το 2024, χάρη στη μείωση του πληθωρισμού, την πορεία του πραγματικού εισοδήματος που γίνεται θετική και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), όπως επισημαίνει.

Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και τα συνετά δημόσια οικονομικά θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και το 2024. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα μόλις το 1ο εξάμηνο του 2024, αλλά εάν η ανάπτυξη κινηθεί ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας, θα μπορούσαμε να δούμε την αναβάθμιση και το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, εκτιμά ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα -πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί κυβέρνηση πλειοψηφία.

Πάλι δεν μας είπαν τίποτε που δεν ξέραμε. Να περάσει ο επόμενος...

Τιταν: Από τις υψηλότερες κερδοφορίες των τελευταίων δεκαετιών

Η Titan Cement International SA (Euronext Brussels, ATHEX και Euronext Paris, TITC) ανακοίνωσε τα συνοπτικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023.

  • Τα κέρδη μετά από φόρους στο α' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 44 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ που ήταν στο περσινό α' τρίμηνο.
  • Πολύ δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 588,1 εκατ., αυξημένες κατά 29,3%, χάρη στην αυξημένη ζήτηση στις περισσότερες κύριες αγορές του Ομίλου, στις ήπιες καιρικές συνθήκες και στα καλύτερα επίπεδα τιμών.
  • Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €107,1 εκατ. καταγράφοντας άνοδο 131% έναντι ενός χαμηλού πρώτου τριμήνου του 2022. Τα περιθώρια κέρδους διευρύνθηκαν χάρη στις αυξημένες πωλήσεις, στη μείωση κόστους χάρη στα οφέλη των επενδύσεων στα εργοστάσια, στη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος με την αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και στις ευνοϊκότερες τιμές ενέργειας.
  • Συνεχής μείωση των ειδικών καθαρών εκπομπών CO2 και περαιτέρω πρόοδος στην ψηφιοποίηση της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Διατήρηση θετικών προοπτικών, χάρη στα ενισχυμένα επίπεδα ζήτησης, στις ενισχυμένες τιμές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και στις βελτιωμένες επιδόσεις καθώς ολοκληρώνονται οι περισσότερες επενδύσεις.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δυναμική είσοδος στη διαχείριση απορριμμάτων

Με την ανάληψη του έργου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εισέρχεται δυναμικά στον (κερδοφόρο) χώρο.

Η αρχή έγινε με την άφιξη των πρώτων απορριμματοφόρων από τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Καλλιρόη. Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί την απαρχή της άρτιας και ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης εντός των επόμενων 14 μηνών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τέρνα Ενεργειακή. Η επένδυση ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Eurobank: Τσάι και συμπάθεια με τη Morgan Stanley;

Σε παλαιότερες συζητήσεις για τη συνεργασία με την Morgan Stanley που ξαναγυρίζει μας παρέπεμψαν κάποιοι μέτοχοι της Eurobank εν μέσω πρωινού καφέ.

Το είχαμε ακούσει αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.

Πάντως, σε προχθεσινή πρότασή της η Morgan Stanley ανέβασε την τιμή στόχο, στα 1,55 από 1,45 ευρώ. Στο θετικό σενάριο η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 1,90 ευρώ, ενώ στο αρνητικό στα 0,70 ευρώ.

ΔΕΗ: Νέα υψηλά έτους για την μετοχή

Θυμάστε ότι στα χαμηλά των 5,1 ευρώ, κάποιοι έλεγαν ότι ουσιαστικά αγοράζεις τα πάγια μόνο του ομίλου;

Κάποιοι άλλοι φοβούνταν νέα κρίση στη μετοχή;

Η μετοχή έχει γράψει άνοδο 60% από τα επίπεδα εκείνα και βρίσκεται σε νέο υψηλό έτους.

Fοurlis: Νέος CEO στον όμιλο

Ο Δημήτρης Βαλαχής αναλαμβάνει νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Fοurlis A.E. Συμμετοχών.

Ο Δημήτρης Βαλαχής έχει διατελέσει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος επί σειρά ετών σε μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Απόστολος Πεταλάς μετά από 17 χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, αποφάσισε να ολοκληρώσει την επαγγελματική του πορεία ως διευθυντικό στέλεχος. Θα συνεχίσει στην Fοurlis ως Σύμβουλος Διοίκησης για την ολοκλήρωση σημαντικών υπό εξέλιξη projects.

Οι διοικητικές αυτές αλλαγές ισχύουν από την Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023.

MIG: Εκτός διαπραγμάτευσης 

Εκτός διαπραγμάτευσης από χθες 10/5 έως τις 15/5 η MIG, μέχρι να ολοκληρωθεί το reverse split, χωρίς μεταβολή του μετοχικού της κεφαλαίου, με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 30 μετοχές και με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,10 ευρώ σε 3 ευρώ.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ