Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο θόρυβος της Ελλάκτωρ, τα ρεκόρ της ΔΕΗ και οι συστάσεις ΕΚΤ και ΤτΕ

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Ο παράγοντας του δημόσιου αμερικανικού χρέους δεν είχε τιμολογηθεί μέχρι σήμερα. Οι επενδυτές κοίταζαν μόνο πληθωρισμό και ανάπτυξη.

Αμερικανικές αγορές: Σύννεφα στον ορίζοντα της αμερικανικής οικονομίας

Και αίφνης, το αμερικανικό χρέος αποτελεί μία νέα παράμετρο μακροικονομικού κινδύνου που δεν απειλεί μόνο την αμερικανική οικονομία αλλά ολόκληρο το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται (πέφτουν οι τιμές τους) και τρέμει η οικονομία της ... Κίνας που έχει περίπου 1 τρισ αμερικανικά ομόλογα. Πάντως η χθεσινή πτώση δεν ήταν άγρια. Ας ελπίσουμε ότι οι αγορές θα επιστρέφουν σε ανοδικό κανάλι από Δευτέρα. 

Ελληνικά ομόλογα: Υποχώρησε κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες 

Μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε μία δύσκολη περίοδο είχαμε στα ελληνικά ομόλογα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το τελευταίο διήμερο, οδήγησε την απόδοση του 10ετούς κάτω από το 4% για πρώτη φορά μετά 5 μήνες. Χαρές που θα κάνουν και στην οδό Νίκης και στις Τράπεζες και στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ελληνικό χρηματιστήριο: Τράπεζες - Mη χρηματοοικονομικά blue chips σημειώσατε Χ

Αντίρροπες δυνάμεις χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές που υποχώρησαν και στα (περισσότερα) μη χρηματοοικονομικά blue chips που ανέβαιναν. Έτσι επικράτησε μία ισορροπία και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Πέμπτη (1122,75μον). Μόνο να μην σπάσει το σκοινί και έχουμε καταρρεύσεις να εύχεστε... 

Τράπεζες: Μειώστε και άλλο τα NPE's, βρείτε ποιοτικά κεφάλαια 

Μπορεί τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών να κινούνται ανοδικά, ωστόσο και η ΕΚΤ και βεβαίως η ΤτΕ  κρατά σε εγρήγορση τις διοικήσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE's) παραμένουν σε πολυ υψηλότερα επίπεδα απ' αυτά των τραπεζών της Ευρωζώνης ενώ χρειάζεται και 'ρετουσάρισμα' στα κεφάλαια. Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν κυρίως από κεφάλαια hedge funds και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε κρίσεις. Εάν τα κεφάλαιά τους ήταν από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές (υψηλής αξιολόγησης), θα ήταν και σταθερότερες οι μετοχικές συμπεριφορές. Πάλι καλά να λέμε που βρέθηκαν τα κεφάλαια αυτά σ' εκείνες τις εποχές.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η επιστροφή της Coca Cola, το μέρισμα της Mytilineos και το καζίνο στο Ελληνικό

Μυτιληναίος: Εκτινάχθηκε χθες η μετοχή μετά από μίνι διόρθωση τις προηγούμενες συνεδριάσεις 

Αθόρυβα διόρθωσε περίπου 10% η μετοχή της Μυτιληναίος από τα τέλη Απριλίου μέχρι προχθές. Όταν η μετοχή επέστρεψε κοντά στα 25 ευρώ βγήκαν αγοραστές και η μετοχή επέστρεψε στις παρυφές των 26 ευρώ με άνοδο 2,61% και μεγάλο όγκο συναλλαγών.

KΛΟΥΚΙΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Oλοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 46,59% στην Ιντρακομ Properties 

Ολοκληρώνοντας τις προσυμφωνημένες συναλλαγές,  η INTRACOM PROPERTIES απέκτησε από τους βασικούς μετόχους της Εταιρείας κ. Ιωάννη Λάππα, Βιολέττα Λάππα, Μαίρη Λάππα, Κλεοπάτρα Λάππα καθώς και την κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία "MUTSAFE LIMITED", 18.739.437 Κοινές Ονομαστικές μετά δικαιώματος μετοχές ήτοι συνολικά ποσοστό 46,59% επί του μετοχικού κεφαλαίου και των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, έναντι συνολικού τιμήματος ευρώ 18.739.437. Οι στόχοι είναι : 
(α) Η εμπορική δραστηριότητα της πώλησης παιδικών και βρεφικών ειδών μέσω των καταστημάτων Mothercare της Εταιρείας, θα εξακολουθήσει να ασκείται από χωριστή νομική οντότητα που θα προκύψει από την απόσχιση του σχετικού κλάδου και εισφοράς του σε νέα θυγατρική εταιρεία. Μέτοχοι της νέας θυγατρικής εταιρείας, μέσω πώλησης, θα καταστούν η INTRACOM HOLDINGS κατά ποσοστό 60% και η κα Βιολέττα Λάππα, κατά ποσοστό 40%. Η κα Λάππα θα έχει τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της νέας εμπορικής θυγατρικής, προκειμένου να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της δραστηριότητας και τη μεγέθυνσή της. Σημειώνεται ότι το τίμημα της ανωτέρω συναλλαγής θα ανέλθει σε 5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, όπως προσδιορίστηκε μετά από αποτίμηση ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας

(β) Η θυγατρική ΚΛΜ ΑΤΕ, η οποία θα διατηρήσει στην κυριότητά της το διαχειριζόμενο από αυτή Υδροηλεκτρικό Πάρκο, θα μεταβιβαστεί κατά 100% στον κ. Ιωάννη Λάππα έναντι τιμήματος ευρώ 5 εκατ., αφού προηγουμένως όλα τα λοιπά ακίνητά της έχουν περιέλθει στην Κ.Λ.Μ.

MIG: Εξοφλήθηκαν χρέη (ομολογίες) ύψους 443,8 εκατ. Ευρώ με την μεταβίβαση της Attica Group 

Oλοκληρώθηκε , έστω και με μικρή καθυστέρηση δύο μηνών, το μεγάλο project της πώλησης της Attica Group (79,4%) έναντι του συνόλου των ομολογιακών δανείων της MIG που ανέρχονταν σε 443,8 εκατ. Ευρώ.

PREMIA Properties: 10πλασίασε το ενεργητικό της (ακίνητα και ρευστότητα) σε διάστημα 3 ετών 

Με συνολικό υπο διαχείριση χαρτοφυλακίο ακινήτων περίπου 350 εκατ. Ευρώ, η Premia Properties πρέπει να είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες Real Estate καθώς 10πλασίασε (10X) το ενεργητικό της μέσα σε 3 χρόνια. Βέβαια περιλαμβάνεται και το ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. Ευρώ σ' αυτή την μεγέθυνση.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Τα κέρδη της Τιτάν, τα νέα υψηλά της ΔΕΗ και η αλλαγή σκυτάλης στη Fourlis

ΕΧΑΕ: Πολύ καλή συνεδρίαση που προιονίζει και πολυ δυνατό α' τρίμηνο 

Η μετοχή της ΕΧΑΕ επιστρέφει προς τα 4,3 ευρώ και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές το τελευταίο διάστημα. Η καλή πορεία μίας μετοχής που θεωρείτο υποτιμημένη τα προηγούμενα χρόνια (ίσως λόγω κρίσεων) τώρα βρέθηκε και πάλι να κλείνει το discount της αποτίμησης έναντι της εσωτερικής της αξίας.  Το α' τρίμηνο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. Ευρώ και ήταν ένα από τα καλύτερα (α') τρίμηνα των τελευταίων 10 ετών. Μπορεί , υπό προυποθέσεις, να φτάσει και τα 5 ευρώ. Οι προυποθέσεις δεν είναι μόνο οικονομικές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιστροφή προς τα 2,1 ευρώ

Είχε σιγήσει η μετοχή της Ελλάκτωρ για δύο εβδομάδες περίπου (όταν είχαμε την άνοδο άλλων μετοχών του κατασκευαστικού κλάδου) με αποτέλεσμα να έχει σήμερα μία σημαντική ανάκαμψη και με αρκετό όγκο. Να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν και επιχειρηματικές κινήσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων ο οποίος 'έχει πολλά λεφτά' αλλά και τις ΑΠΕ. 

ΔΕΗ: Από τις υψηλότερες αποδόσεις στον Μάιο 

Μία από τις υψηλότερες αποδόσεις, ανάμεσα στα blue chips, έχει τον Μάιο η μετοχή της ΔΕΗ. Aπό την χρηματιστηριακή υποχώρηση του 2022 (5,2 ευρώ τον Σεπέμβριο 2022)  επιστροφή προς τα επίπεδα τα 9 ευρώ 2023, δηλαδή  κοντά στα επίπεδα της αμκ. Δεν το λες και άσχημο.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ