Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό έτους για το Γενικό Δείκτη - Στις 1.136,44 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi

Σε νέο υψηλό έτους (year to date) κινείται από σήμερα ο Γενικός Δείκτης, ξεπερνώντας τις 1.133 μονάδες της 1ης Μαρτίου 2023 και ξεπέρασε το υψηλό εννέα ετών (τέλη Σεπτεμβρίου 2014).

Η ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο προήλθε από την ομοβροντία θετικών εκθέσεων ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες (με συστάσεις αγοράς και νέες αυξημένες τιμές στόχους) και από την θετική αντίδραση αρκετών μη χρηματοοικονομικών blue chips.

Η τραπεζική υπεραντίδραση οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η επενδυτική διάθεση ήταν αυξημένη κατά τη σημερινή συνεδρίαση και αυτό βοήθησε την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος ιδιαίτερα προς τις τραπεζικές μετοχές.

Σημαντική άνοδο είχαν οι μετοχές των Eurobank και ΕΤΕ που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α’ τριμήνου- στις 17/5 η Eurobank και στις 23/5 η ΕΤΕ- με την αγορά να προδικάζει ότι θα είναι πολύ καλά. Θετικά κινήθηκαν και οι μετοχές Alpha Bank και Πειραιώς.

Τράπεζες και ΟΤΕ έδωσαν την ώθηση

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.136,44 μονάδες,  με άνοδο 1,32%, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου 2014 (1.148,64 μονάδες).

O βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει συνολικά κέρδη 22,23%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96,92 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 διαμορφώθηκαν ανοδικά και οι 43 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 1,7% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,73%.

Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη ανοδική κίνηση ήταν τράπεζες (4,35%), τηλεπικοινωνίες (2,15%), βιομηχανικές (1,86%), Εμπόριο (1,65%) και με την μεγαλύτερη υποχώρηση ήταν οι κλαδικοί δείκτες Υγείας (-1,96%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,41%), Χρηματοοικονομικές (-1,08%), Πετρελαιακές (-0,36%).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank και ΕΤΕ.

Ανοδική δυναμική παρά τις εκλογές την Κυριακή

Η σημερινή ανοδική κίνηση διέψευσε ευχάριστα τους συντηρητικούς αναλυτές που περίμεναν αντίσταση στις 1.130 μονάδες.

Η σημερινή υπέρβαση δείχνει την δυναμική της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς η οποία παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις 4 ημέρες από τις εκλογές, καταφέρνει να παρουσιάζει ισχυρή δυναμική.

Ίσως η αντίληψη ότι θα υπάρξει κυβέρνηση (με οποιοδήποτε συνδυασμό κομμάτων) και ότι η χώρα δεν θα ξεφύγει από την αναπτυξιακή της προοπτική (επίσης με οποιαδήποτε κυβέρνηση) οδηγεί ξένους οίκους και εγχώριους επενδυτές σε τοποθετήσεις.

Μεικτές τάσεις σε Αμερική και Ευρώπη

Το περιβάλλον στις διεθνείς αγορές μοιάζει εξαιρετικά ήρεμο αυτή την περίοδο με τους ευρωπαικούς δείκτες να κινούνται με οριακές μεταβολές ενώ οι αμερικανικές αγορές μετά την μεταστροφή σε θετικές χθες (βράδυ ώρα Ελλάδος), σήμερα ξεκίνησαν την συνεδρίαση με μικρές υποχωρήσεις που αποδίδονται κυρίως σε αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα.

Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,19%, ο S&P 500 κατά 0,15%, ο τεχνολογικός Nasdaq αυξάνονταν οριακά.

Στις ευρωπαικές αγορές, ο DAX υποχωρούσε κατά 0,13%, ο γαλλικός CAC κατά 0,25%, o ιταλικός MIB κατά 0,03% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 υποχωρούσε κατά 11%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ