Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα κέρδη της Eurobank, το ρεκόρ της Cenergy και η Lavipharm

Πηγή: Eurokinissi

Μεγάλη άνοδο κατέγραφαν μερικές ώρες πριν την λήξη των συνεδριάσεών τους οι αμερικανικοί δείκτες. Αιτία, η διαφαινόμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ορίου χρέους με αποτέλεσμα να μπορεί να ενσωματωθεί μέσα εκεί το υπάρχον τεράστιο χρέος.

Για να μην σας μπερδεύουμε, ισχύει αυτό που λέει ο λαός: «Bάφτισαν το κρέας, ψάρι».

Ευρωπαϊκές αγορές: Μία πάνω, μία κάτω...

Στις ευρωπαϊκές αγορές υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα και οι δείκτες αλλάζουν ενδοσυνεδριακά τάσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάπτυξης, μάλλον έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα (ύφεση), αλλά και πάλι με οριακή ανάπτυξη που εκτιμά η Eurostat δεν θα στηθεί και... πανηγύρι στους δρόμους.

Τα χρηματιστήρια βασίζονται περισσότερο στην εταιρική κερδοφορία. Σε ό,τι αφορά την πορεία των δεικτών, «εντός, εκτός και επί τα αυτά» που λέγαμε στη γεωμετρία.

ΧΑ: Υποτονική συνεδρίαση με εύρος 4 μονάδων

Αρκετά υποτονική συνεδρίαση χτες στο ΧΑ με διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα blue chips και διακύμανση μέσα σε εύρος 4 μονάδων.

Η αξία συναλλαγών δεν ήταν άσχημη, έφτασε σχεδόν τα 80 εκατ. ευρώ, με την αγορά να επηρεάζεται πιο πολύ από τη νευρικότητα των ξένων αγορών, παρά από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Eurobank: Προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων 255 εκατ.

Είχαμε γράψει ότι θα είναι τα υψηλότερα κέρδη α' τριμήνου της Eurobank κατά την τελευταία 10ετία (από το 2012). Πιθανότατα ήταν, δεν είμαστε όμως σίγουροι γι' αυτό.

Oπως ανέφερε ο κ. Φωκίων Καραβίας (CEO), «τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού μοντέλου που στηρίζεται στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων. Στην Ελλάδα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 2,9δις και αναμένουμε η τάση αυτή να συνεχιστεί με τη ζήτηση να προέρχεται κυρίως από μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, εστιάζουμε και στην ποιότητα του ενεργητικού. Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας που ικανοποιούν τα κριτήρια να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα υποστήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών. Παράλληλα, ενεργώντας προληπτικά, πήραμε την απόφαση να παγώσουμε το επιτόκιο βάσης για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια για 12 μήνες.

Λάβαμε την επίσημη έγκριση του SSM για την υποβολή αιτήματος επαναγοράς του 1,4% των μετοχών της Eurobank και προχωράμε στα επόμενα βήματα. Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη του προγράμματος ανταμοιβής των μετόχων μας, το οποίο έχουμε ανακοινώσει και αποτελεί για εμάς στρατηγική προτεραιότητα».

Ο δείκτης των NPL's υποχώρησε στο 5,1%. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 18,4%6 και ο δείκτης FLCET1 σε 15,5%6 και ήταν αυξημένοι κατά 190 μονάδες βάσης έναντι του Α ́ τριμήνου 2022.

Cenergy: Ιστορικά υψηλά αποτελέσματα α' τριμήνου

Σας είχαμε ενημερώσει από την στήλη ότι η Cenergy θα παρουσιάσει ιστορικά υψηλά αποτελέσματα για το α' τρίμηνο. Η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας το επιβεβαίωσε.

Η λειτουργική κερδοφορία για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν η υψηλότερη ιστορικά, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ, 95% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων και στους δύο κλάδους. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 15,4 εκατ. ευρώ έναντι των 9,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι σημαντικές αναθέσεις έργων του τελευταίου διαστήματος οδήγησαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών 1 στα 2,27 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2023 έναντι 2 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα.

Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το οικονομικό έτος 2023 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 180 και 200 εκατ. ευρώ.

Lavipharm: Nέο φάρμακο θα φέρει μεγάλα κέρδη

Η δυναμική του διαδερμικού συστήματος κλονιδίνης, είναι αισθητή όπως αποτυπώνεται στις πωλήσεις του α’ τριμήνου 2023 της Lavipharm.

Ηδη εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η προώθηση του προϊόντος από επιλεγμένη ομάδα πωλήσεων στην Ιταλική αγορά ενώ, η μελέτη για τις επόμενες χώρες, που θα διαμορφώσουν και την στρατηγική ανάπτυξης του προϊόντος για τα επόμενα χρόνια, θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

FLEXOPACK: Πολύ μεγάλη συγχρηματοδότηση

Η Τράπεζα Eurobank Α.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησαν στην υπογραφή της σύμβασης κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 12,9 εκατ. με την FLEXOPACK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Η σύμβαση υπογράφηκε παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκου Μαντζούφα, του B΄ Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της FLEXOPACK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ (Εταιρεία), κ. Σπύρου Γκινοσάτη, και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank, κ. Κωνσταντίνου Βασιλείου.

Η χρηματοδότηση των 12,9 εκατ., αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους 16,14 εκατ. που υλοποιεί η Εταιρεία και εμπίπτει στον πυλώνα Εξωστρέφεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος της Eταιρείας, για την αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών υλικών συσκευασίας (films), που βρίσκεται στο Κορωπί Αττικής (θέση Τζήμα).

Παπουτσάνης: Τουρισμός και εξαγωγές κράτησαν τις πωλήσεις

Αύξηση στον κύκλο εργασιών και ενισχυμένες επιδόσεις στις κατηγορίες ξενοδοχειακών προϊόντων, παραγωγών για τρίτους και πωλήσεις σαπωνόμαζας, εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του έτους η Παπουτσάνης.

Ωστόσο, οι κερδοφορίες (η λειτουργική και η προ φόρων) ήταν μειωμένες σε σχέση με τις περυσινές εξαιτίας της αύξησης του κόστους διανομής. Τα γνωστά προβλήματα...

Μείωση κατανάλωσης δείχνουν οι τζίροι τον Μάρτιο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2023 ανήλθε σε 29.600.523 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε σχέση με τον Μάρτιο 2022, που είχε ανέλθει σε 28.844.028 χιλ. ευρώ.

Το ερωτηματικό είναι ότι με πληθωρισμό της τάξης του 7% περίπου τον Μάρτιο που οδήγησε σε μεγάλες ανατιμήσεις προϊόντων, η αύξηση τζίρου κατά 2,6% είτε ερμηνεύεται από εκπτώσεις είτε έχουμε μεγάλη μείωση κατανάλωσης.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ