Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: Αλμα των ελληνικών μετοχών και ομολόγων - Πολύ κοντά η επενδυτική βαθμίδα

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Στο ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων μετά την εντυπωσιακή νίκη της Ν.Δ. στις χθεσινές εκλογές, η οποία προκάλεσε αισιοδοξία λόγω των προοπτικών για φιλικές στις αγορές μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.

Αν και η ΝΔ δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές εκλογές, οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί σε έναν περίπου μήνα, όταν θα διεξαχθούν νέες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αυξήθηκε 6,7% στην αρχή της διαπραγμάτευσης, διευρύνοντας στο 29% τα κέρδη από την αρχή του 2023. 

Χ.Α. και Stoxx 600

Το τελευταίο εμπόδιο για την επενδυτική βαθμίδα

Οι εκλογές ήταν για αναλυτές και επενδυτές το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, την οποία έχασε πριν από 13 χρόνια, με μία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκης να θεωρείται το πιο φιλικό στις αγορές αποτέλεσμα.

Πέρυσι, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε στην Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών βάζει την Ελλάδα σε στέρεη τροχιά να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, πιθανόν πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

«Αν και η αναβάθμιση αυτή έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη καθώς θα εξαφανισθεί το στίγμα που υπάρχει από το 2010», πρόσθεσε.

Βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων 

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 21 μονάδες βάσης ή 5,2% στο 3,85%.

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, με των 5ετών τίτλων να υποχωρούν 30 μ.β. ή 8% στο 3,38% και των 7ετών κατά 17 μ.β. ή 4,4% στο 3,79%. Για τους 15ετείς τίτλους, η απόδοση μειώθηκε κατά 20 μ.β. στο 4%. 

Το spread με τα 10ετή γερμανικά ομόλογα μειώθηκε στις 142 μ.β. και με αντίστοιχα πορτογαλικά στις 68 μ.β., ενώ με τα ιταλικά 10ετή αυξήθηκε στις 37 μ.β. Σημειώνεται ότι η απόδοση των ελληνικών τίτλων είναι χαμηλότερη από αυτή των αντίστοιχων ιταλικών τους τελευταίους μήνες με την προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδα. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ