Νέα
  • ΓΔ: 1272.9 -0.05%
  • Τζίρος: 53,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το υψηλό 106 μηνών για το ΓΔ, οι τράπεζες και τα βαριά... χαρτιά της αγοράς

Υψηλό 106 μηνών για το Γενικό Δείκτη που γύρισε στα μέσα του 2014 κατέγραψε σήμερα ο Γενικός Δείκτης. H αξία συναλλαγών στα 364 εκατ. ευρώ ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και μάλιστα, χωρίς πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών. Στα πρώτα 5 λεπτά της συνεδρίασης ο τζίρος είχε φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικότερο της χτεσινής συνεδρίασης είναι η πλήρης υπέρβαση της πτώσης από τις 1.200 μονάδες το 2014 στις 465 μονάδες το «περιπετειώδες» καλοκαίρι του 2015 και η για 8 χρόνια προσπάθεια (επί δύο 4ετών κυβερνήσεων) να ορθοποδήσει το χρηματιστήριο.

Νομίζουμε ότι μία νέα εποχή έρχεται για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που μπορεί να φέρει νέα μεγάλη άνοδο και λόγω επενδυτικής βαθμίδας.

Ράλι ελληνικών ομολόγων

Το πρώτο πράγμα που κοιτάνε οι ξένοι επενδυτές για να σταθμίσουν εάν μία χρηματιστηριακή αγορά είναι ευκαιρία ή είναι ακριβή, είναι τα ομόλογα.

Και τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν ράλι με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί προς το 3,81% «ανοίγοντας» το spread από τα ανταγωνιστικά ιταλικά ομόλογα.

Επιπλέον, στα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνεται μία εξαιρετική σχέση αξίας / απόδοση και αυτό δρομολογεί νέες εισροές κεφαλαίων.

Τράπεζες: Τρελό ράλι για τις μετοχές

Το σημερινό ράλι των τραπεζικών μετοχών ήταν σαν να μην υπάρχει αύριο. Η αγορά δεν τιμολογεί την σημερινή τους αξία (on the spot), αλλά προεξοφλεί ότι τα έσοδα και η αξία των τραπεζικών μετοχών θα αναβαθμιστεί στο επόμενο διάστημα λόγω επενδυτικής βαθμίδας.

Στις παρούσες αποτιμήσεις παραμένει ένα εξαιρετικό «παίγνιο» (trade) για μεγάλα χαρτοφυλάκια εξωτερικού.

Με απλά λόγια αγοράζουν ομόλογα μιας αναδυόμενης αγοράς η οποία σε μερικούς μήνες θα θεωρείται αναπτυγμένη και μάλιστα προσφέρει σήμερα υψηλές αποδόσεις.

ETE: Σήμερα τα αποτελέσματα α' τριμήνου

Ολοκληρώνεται η σειρά των ανακοινώσεων των 4 συστημικών τραπεζών με την σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου από την Εθνική Τράπεζα.

Δεν έχουμε καμμία αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά παρά κάποιες πιέσεις στα έσοδα κεφαλαίου λόγω ομολόγων. Μεγάλο οργανικό αποτελέσματα λόγω επιτοκιακού περιθωρίου αλλά και έσοδα χαρτοφυλακίου.

Eurobank Equities: Κερδισμένες τράπεζες και ΔΕΗ

Η Eurobank Equities συστήνει στους επενδυτές να αυξήσουν το ρίσκο μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους σε μετοχές υψηλότερου συντελεστή beta, όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, που αναμένεται ότι θα είναι από τους κύριους ωφελούμενους της ηχηρής νίκης της ΝΔ.

Η χρηματιστηριακή προσθέτει έτσι τη ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του ΟΤΕ) και την Τράπεζα Πειραιώς στο χαρτοφυλάκιο των κορυφαίων της επιλογών, για να αντικατοπτρίσει την ξεκάθαρη πορεία προς την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών. Όπως επισημαίνει, το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει επίσης τις ΟΠΑΠ, Jumbo και Μυτιληναίος.

Αξιολόγηση για επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

H Fitch Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου, ακολουθούμενη από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, τη Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου, την S&P Global στις 20 Οκτωβρίου και τη Fitch Ratings (ξανά) την 1η Δεκεμβρίου 2023.

ΔΕΗ: Η μεγαλύτερη άνοδος από το 2021

Η μετοχή της ΔΕΗ επέστρεψε προς τα επίπεδα που είχε πριν από την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του 2021, δηλαδή κοντά στα 9,4 ευρώ. Η αμκ είχε γίνει στα 9 ευρώ.

Έκτοτε είχε καταγράψει έντονο dilution (και λόγω της πανδημίας και λόγω της οικονομικής κρίσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία) και η μετοχή είχε αγγίξει τα κατώτερα επίπεδα στα 4,85 ευρώ. Δηλαδή σε διάστημα 10μηνών έκανε ράλι 90% περίπου.

Όσοι είχαν τοποθετηθεί στην αύξηση μετοχικου κεφαλαίου σήμερα απολαμβάνουν διπλασιασμό κεφαλαίου.

Mytilineos: Σε νέα ιστορικά υψηλά

Με τη χθεσινή ανοδική κίνηση, το περιμέναμε ότι θα βλέπαμε τη μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου σε νέα ιστορικά υψηλά. Προσεγγίζει πλέον τα 30 ευρώ.

Τώρα πλέον θα πρέπει οι επενδυτές να σταθμίσουν και την αναπτυξιακή πορεία του ομίλου προκειμένου να μην πληρώσουν ακριβά τις μετοχές τους.

Γι' αυτό περιμένουμε ότι κάποιοι θα βγουν στα 30 ευρώ λόγω «υψοφοβίας». Το θέμα είναι πόσοι θα μπουν στα επίπεδα αυτά για να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη μετοχή.

Alpha Bank: Νέα έκθεση της Deutsche Bank με νέα τιμή-στόχο

Απαρέγκλιτα τηρεί το πρόγραμμά της και τo guidance που έδωσε στους επενδυτές η Alpha Bank, σύμφωνα με νέα έκθεση της Deutsche Bank, η οποία εκτιμά πως τα υψηλά κέρδη που παρουσίασε η Τράπεζα το α’ τρίμηνο θα συνεχιστούν, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 1,70 eυρώ με 42% περιθώριο ανόδου και δίνοντας σύσταση αγοράς.

Prodea: Συνολικό μέρισμα 0,255 ευρώ / μετοχή

Η Prodea ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, στην από 22.05.2023 συνεδρίαση του, αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας, που θα συνέλθει την 13.06.2023, τη διανομή μερίσματος 0,255 Ευρώ ανά μετοχή (καθαρό) για τη χρήση 2022.

Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος ύψους 0,110 σε συνέχεια της από 01.12.2022 απόφασης του Δ.Σ., το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 0,145 ευρώ / μετοχή (καθαρό)

ELVALHALKOR: Τι κρίνει τα αποτελέσματα α' τριμήνου

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη περιόδου Α’ τριμήνου 2023 της ELVALHALKOR θα ανακοινωθούν την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 (μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών).

Περαιτέρω, η σχετική ενημέρωση για τα βασικά οικονομικά μεγέθη περιόδου Α’ τριμήνου 2023 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 στις 15:00 τοπική ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης. Μάθαμε ότι ναι μεν τα μεγέθη είναι θετικά αλλά υπάρχει ένα θεματάκι με την υποχώρηση των τιμών μετάλλων και ίσως επηρεάσει την 'τελική γραμμή' των λογιστικών καταστάσεων.

Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε και την ενέργεια που διαμορφώνει τα περιθώρια κερδοφορίας.

REDS: Πώληση με κέρδος ή στρατηγική απομάκρυνση από τη Ρουμανία;

Με μία λιτή ανακοίνωση η REDS μας πληροφόρησε ότι την Πέμπτη 18.05.2023 ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης και του «Β» ακινήτου , έκτασης 1.170 τ.μ. επί της Λεωφόρου Tabacarilor, έναντι τιμήματος 1,6 εκατ. ευρώ στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, ακίνητο της θυγατρικής εταιρίας PROFIT CONSTRUCT S.R.L.

Αγοραστής του ακινήτου, είναι η εταιρεία VASTINT ROMANIA S.R.L.

Coca Cola HBC: Κόντρα στο ρεύμα ως συνήθως

Σημαντική άνοδο κατέγραφε η μετοχή της Coca Cola HBC καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά στο τελευταίο τέταρτο εμφανίστηκαν πωλητές με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει και να κλείσει με αρνητική μεταβολή.

Πάντα contrarian η Coca Cola HBC...

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ