Νέα
  • ΓΔ: 1237.18 +1.56%
  • Τζίρος: 86,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η μεταβλητότητα των τραπεζών, η άνοδος της Ελλάκτωρ και η... απογείωση της Aegean

Πηγή: Eurokinissi

Πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του πλαφόν του χρέους βρίσκονται οι Αμερικανοί. Το είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, το επανέλαβε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δεν τα βρίσκουν για πολιτικούς λόγους, αφού ο κ. Μακάρθι είναι Ρεπουμπλικάνος και θέλει να «τηγανίσει» λίγο την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Πάντως και το θέμα της αμερικανικής χρεοκοπίας σηκώνει πολύ συζήτηση, γιατί ακούγαμε σήμερα διάφορες απόψεις που δεν στέκουν. Κατ' αρχήν, η λήξη μίας σειράς ομολόγων μπορεί να καλυφθεί άμεσα από κεφάλαια της FED και να μην καταπέσουν.

Το δεύτερο είναι οι περίπου 350 χιλ. δημόσιοι υπάλληλοι στις ΗΠΑ. Επί Τραμπ και επί Ομπάμα είχαμε το ίδιο σκηνικό, με αποτέλεσμα να μείνουν για ένα μήνα περίπου απλήρωτοι, αλλά μετά τακτοποιήθηκε το ζήτημα.

Η μεγαλύτερη επίπτωση είναι η επενδυτική αξιολόγηση του αξιόχρεου των ΗΠΑ που μπορεί να υποχωρήσει και πάλι κάτω από το ΑΑΑ, όπως είχε γίνει επί Τραμπ.

Ευρωπαϊκές αγορές: Μεγάλες πιέσεις από τα δικά τους προβλήματα

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν προβλήματα και ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει «αλάτι στην πληγή τους». Η υπενθύμιση ότι υπάρχει στο Σύμφωνο Σταθερότητας για το έλλειμμα και το χρέος κάθε χώρας που θα ακολουθηθεί μετά το 2023 δείχνει ότι το «ζωνάρι της ευρωπαϊκής οικονομίας» θα ανοίξει και άλλη τρύπα λιτότητας.

Επίσης, οι δηλώσεις από πλευράς ΕΚΤ ότι επικείνται νέες αυξήσεις επιτοκίων για τον πληθωρισμό, επιδείνωσαν την εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών. Πάντως ας κρατήσουμε το γεγονός ότι δεν μιλάμε πλέον για ύφεση. Κάτι είναι και αυτό...

ΧΑ: Τεχνικό «κενό» μέχρι τις 1.130 μονάδες

Η χθεσινή διόρθωση κρίνεται ως φυσιολογική μετά το μίνι ράλι (περίπου 8%) που έκανε ο Γενικός Δείκτης από τις 1.120 μονάδες μέχρι τις 1.216 (υψηλό). Και κέρδη κατοχυρώθηκαν και μειώθηκαν κάποιες αποτιμήσεις μετοχών που είχαν φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Τεχνικά υπάρχει ένα «κενό» (επίπεδα που ουσιαστικά δεν πατήθηκαν κατά την προηγούμενη άνοδο) μεταξύ των 1.130 μονάδων και των επιπέδων πάνω από τις 1.200 μονάδες. Αυτό το κενό θα κλείσει άμεσα ή μεσοπρόθεσμα. Οι αναλυτές εκτιμούν, δηλαδή, ότι θα δούμε και 1.180 μονάδες και 1.160 και 1.150, μέχρι να έρθει το επόμενο κύμα ανόδου πάλι προς και πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Τράπεζες: Επίδειξη μεταβλητότητας

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν αποκτήσει αυξημένη μεταβλητότητα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται εύκολα και έντονα και υποχωρούν επίσης εύκολα και έντονα.

Χτες είδαμε την αντίθετη πλευρά της προηγούμενης ανόδου, την πλευρά της διόρθωσης. Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έδειξαν καλά αποτελέσματα στο α' τρίμηνο και η χτεσινή πτώση (ίσως και οι επόμενες) είναι μόνο για αποκόμιση κερδών.

Ισως να γίνονται και πιο δελεαστικές έτσι οι μετοχές τους.

Alpha Bank: Δηλώνει ευθέως το ενδιαφέρον της για τον τουρισμό

Σειρά επισκέψεων στη νησιωτική Ελλάδα, όπου κτυπά η καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, πραγματοποιεί η διοικητική ομάδα της Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τράπεζας στη στήριξη των αναπτυξιακών και επενδυτικών προοπτικών του τουριστικού κλάδου.

Ηδη από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Σαντορίνη και Μύκονο, περιοχές που βρίσκονται στην πρωτοπορία της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών φιλοξενίας και στις οποίες η Alpha Bank διατηρεί κυρίαρχη θέση ως προς τις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις.

Η Alpha Bank αποτελεί βασικό τραπεζικό εταίρο του Τουρισμού, διατηρώντας κυρίαρχο μερίδιο στις επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες δίνει έμπρακτα ψήφο εμπιστοσύνης, σφυρηλατώντας μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα δέκα χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια του 2022, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη νέων επενδύσεων στον κλάδο του Τουρισμού υπερέβησαν τα Ευρώ 800 εκατ., με το συνολικό χαρτοφυλάκιο να διαμορφώνεται στα Ευρώ 2,5 δισ. Μέσω μάλιστα χρηματοδοτήσεων με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης, η Τράπεζα έχει εγκρίνει 17 δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις των παραπάνω περιοχών, συνολικού ύψους Ευρώ 250 εκατ., ενώ υπό συζήτηση υπάρχουν και νέες σημαντικές επενδύσεις που θα ενταχθούν στο «Ελλάδα 2.0».

Autohellas: Καλά πήγε ο κλάδος ενοικίασης, αλλά η εμπορία απογειώθηκε

Ιστορικά υψηλά αποτελέσματα α' τριμήνου για την Autohellas και οφείλονται σ' αυτό που είχε γράψει παλαιότερα και ο Καγκελάριος. Η εταιρεία πλέον λειτουργεί και ως έμπορος αυτοκινήτων παράλληλα με την ενοικίαση (leasing). Έτσι εξηγείται η απογείωση των μεγεθών της.

Η Autohellas ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 53,1% σε επίπεδο ενοποιημένου Κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 221,6 εκατ. έναντι 144,8 εκατ. το 2022. Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της Hertz (βραχυχρόνιες ενοικιάσεις) στην Πορτογαλία που εξαγοράστηκε την 01/10/2022 συνεισέφερε τα €15 εκ. από τα συνολικά €77 εκ. της αύξησης του Κύκλου εργασιών, ενώ τα €62 εκ. δηλαδή το 42% ήταν συγκρίσιμα οργανικά.

Τα Λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε €17,6 εκ. έναντι €13,4 εκ. το 2022, καταγράφοντας αύξηση 30,6%. Τα Κέρδη προ φόρων (ΕBT) του Ομίλου για το πρώτο εποχικά αδύναμο τρίμηνο του 2023, ανήλθαν στα 10,3 εκατ. έναντι 10,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 2,1% με αντίστοιχα τα Κέρδη μετά φόρων να διαμορφώνονται στα 7,4 εκατ. Αντίστοιχα, σε επίπεδο κερδών προ φόρων η Πορτογαλία, που έχει αποκλειστικά βραχυχρόνιες μισθώσεις, επιβάρυνε το αποτέλεσμα με 2,8 εκατ. ζημίες λόγω εποχικότητας. Κατά συνέπεια, το συγκρίσιμο αποτέλεσμα προ φόρων ήταν αυξημένο σε 12,9 εκατ. έναντι 10,1 εκατ. το 1ο τρίμηνο του 2022.

Ο Κύκλος εργασιών από τη δραστηριότητα του Ομίλου στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 18,2% σε σχέση με το 2022 αγγίζοντας τα 49 εκατ. Η δραστηριότητα του Τομέα υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τη διάθεση (μεταπώληση) των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου, αλλά και από την σταδιακή άφιξη αυτοκινήτων που αποτελούσαν παραγγελίες του προηγούμενου έτους και προστέθηκαν στο στόλο των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Austriacard (πρώην Inform Λύκος)

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 η Austriacard συνέχισε να σημειώνει πολύ ισχυρές επιδόσεις αφού:

  • Οι πωλήσεις του Α’ τριμήνου 2023 αυξήθηκαν κατά 48,7% φτάνοντας τα €89,8 εκ., λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων στις κατηγορίες των προϊόντων και λύσεων πληρωμών (payment) στις αγορές που εστιάζει η εταιρεία (Challenger Banks, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία), καθώς και λόγω της ανάπτυξης στις προϊοντικές κατηγορίες ασφαλούς διαχείρισης δεδομένων (secure data management) και υπηρεσιών ταχυδρομικής διανομής.
  • Οικονομίες κλίμακος και υψηλότερες μέσες τιμές πώλησης υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις κόστους πρώτων υλών και ενέργειας, αυξάνοντας το μεικτό κέρδος κατά 54,6% στα €21,9 εκ., βελτιώνοντας παράλληλα το ποσοστό μεικτού κέρδους στο 24,4%.

Ελλάκτωρ: Μία καλή συνεδρίαση εν αναμονή ειδήσεων;

Εν αντιθέσει με την πτώση πολλών blue chips, η μετοχή της Ελλάκτωρ ανέβηκε αισθητά χθες και με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

Εκλεισε στα 2,15 ευρώ με 200 χιλ. τεμάχια περίπου, που απ' ό,τι μαθαίνουμε πήγαν σε «φίλια» χαρτοφυλάκια και ξένα funds.

Aegean: «Aεροπλάνο» και πάλι η μετοχή

Νέα σημαντική άνοδος για την μετοχή της Aegean που οδεύει αισίως προς νέα υψηλά στα 9 ευρώ (έκλεισε χθες στα 8,8 ευρώ).

Πολύ μεγάλοι όγκοι συναλλαγών (πάνω από 300 χιλ. τεμάχια). Εδώ δεν χωράει πολύ ανάλυση. Η Aegean περιμένει ένα πολύ καλό καλοκαίρι με πληρότητες πάνω από 80% και τόνωση των κερδών από αυξήσεις εισιτηρίων και από υποχώρηση του κόστους από την ενέργεια.

EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Πιέσεις στη μετοχή λόγω και αποτελεσμάτων

Δεν πολυχάρηκαν κάποιοι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου και έσπευσαν να πουλήσουν με κέρδος (πάντα). Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι το β' τρίμηνο 2023 θα είναι αισθητά καλύτερο, αφού έχουν αποκλιμακωθεί οι τιμές ενέργειας.

Εσείς εκεί στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πρέπει να καταλάβετε ότι οι ανακοινώσεις των πρακτικών των Γεν. Συνελεύσεων δεν είναι για τους νομικούς αλλά για τους μετόχους. Τέσσερεις σελίδες ανακοίνωση χθες για να μην καταλάβει κανένας τίποτε.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ