Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Wall Street: Φρενίτιδα για τις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης - Καμπανάκι της Morgan Stanley

Πηγή: AP

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) είναι το αφήγημα που ωθεί ανοδικά την Wall Street φέτος παρά τους προφανείς κινδύνους διόρθωσης που ελλοχεύουν σε μία περίοδο που τα επιτόκια είναι στα ύψη και η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται.

Οι αγορές μετοχών που έχουν σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη πήραν φρενήρεις ρυθμούς μετά το κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου χθες το βράδυ με αφορμή την πρόβλεψη της Nvidia, η οποία παράγει τα chips για τη λειτουργία των μοντέλων ΑΙ, για εκτίναξη των πωλήσεων της στα 11 δις. δολάρια στο τρέχον τρίμηνο.

Η πρόβλεψη αυτή είναι κατά 50% υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και οδήγησε σε άλμα της μετοχής της κατά 28% -  στη διαπραγμάτευση μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου – που είχε ήδη εκτιναχθεί 109% από την αρχή του έτους. Το ράλι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αξία της Nvidia να αντιστοιχεί σε 60 φορές τα αναμενόμενα κέρδη της για φέτος.

Αύξηση 300 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση

Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia αυξήθηκε κατά 200 δις. δολάρια σε μία ημέρα, φθάνοντας τα 960 δις. δολάρια, διευρύνοντας την πρωτοκαθεδρία της στον χώρο των εταιρειών που κατασκευάζουν chips. Επιπλέον, η εταιρεία της Silicon Valley έγινε η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Ο αγοραστικός πυρετός επεκτάθηκε και στις μετοχές άλλων εταιρειών που έχουν σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, οδηγώντας σε αύξηση της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας τους κατά 100 δις. δολάρια.

Η μετοχή της Advanced Micro Devices, ανταγωνίστριας της Nvidia, αυξήθηκε 10%, ενώ της C3.ai και της Palantir Technologies, που κατασκευάζουν software για την ΑΙ, έκανε άλμα 8%.

Αύξηση 2% κατέγραψαν και οι μετοχές της Microsoft και της Alphabet (μητρικής της Google), οι οποίες σπεύδουν να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) στις πλατφόρμες τους για αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Το ενδιαφέρον για την ΑΙ πήρε μεγάλες διαστάσεις φέτος μετά το λανσάρισμα του ChatGPT από την OpenAI, το οποίο προσέλκυσε πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Με τη χρήση παλαιότερων στοιχείων, η generative AI μπορεί να δημιουργεί νέο περιεχόμενο, εικόνας και κώδικες software.

Καμπανάκι για την άνοδο του S&P 500

Το φετινό ράλι του S&P 500, περίπου 9% από την αρχή του 2023, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Σε σημείωμά της, η Morgan Stanley αναφέρει ότι οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, ή τουλάχιστον λιγότερο απαισιόδοξοι, χάρη κυρίως στην αισιοδοξία για ευρύτερη χρήση της ΑΙ.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν είναι πιθανό από μόνη της να μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση των κερδών που εκτιμά η τράπεζα συνολικά για τις επιχειρήσεις του δείκτη.

Η Morgan Stanley πιστεύει ότι τα ράλι του S&P 500 θα αποδειχθεί παραπλανητικό, όπως και αυτό του περασμένου καλοκαιριού, για μία σειρά από λόγους:

  • Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι ελκυστικές, καθώς η μέση αναμενόμενη σχέση τιμής/κερδών (P/E) για τον S&P 500 είναι 18,3, στο 15% των υψηλότερων επιπέδων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ το premium για τον κίνδυνο των μετοχών είναι μόνο 2%
  • Οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη φαίνονται πολύ αισιόδοξες καθώς προβλέπουν μία εκ νέου επιτάχυνση για το δεύτερο εξάμηνο, σε μεσαία έως ισχυρά μονοψήφια επίπεδα, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Morgan Stanley που βάζει πολύ χαμηλότερα τον πήχη.
  • Οι προσδοκίες των επενδυτών για σύντομη μείωση των επιτοκίων από τη Fed δεν είναι ρεαλιστικές καθώς η Morgan Stanley εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια μόνο αν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση, κάτι που δεν αποκλείεται αλλά θα έχει προφανώς αντίκτυπο στις μετοχές.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ