Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η μετοχή της εβδομάδας, η άνοδος της Πειραιώς και το «ταβάνι» της Coca Cola

Πηγή: Eurokinissi

Για συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων μιλούσαν χθες το απόγευμα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και τα οικονομικά sites για τις ΗΠΑ. Ή τουλάχιστον, για «κοντά σε συμφωνία», σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς αναλυτές.

Οι αμερικανικοί δείκτες πλέον επέστρεψαν στα επίπεδα που είχαν προ δύο εβδομάδων. Ο Dow Jones υπερέβη τις 33.000 μονάδες, ο S&P 500 τις 4.200 μονάδες και ο Nasdaq αγγίζει τις 13.000 μονάδες.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Ή θα δούμε νέα σημαντική άνοδο ή ένα μεγαλειώδες «γκρεμοτσάκισμα» στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Πάντως, αυτό το είδος... πτώχευσης το αντιμετώπισαν και ο Ομπαμα και ο Τραμπ και τώρα ο Μπάιντεν.

Που σημαίνει ότι δεν είναι συστημικός κίνδυνος. Το πολύ πολύ να χαθεί και πάλι το ΑΑΑ όπως έγινε το 2019, για να το ξαναπάρουν μετά. TηνΔευτέρα είναι κλειστές οι αμερικανικές αγορές.

Ευρωπαϊκές αγορές: Ποια γερμανική ύφεση στο χρηματιστήριο;

Αν άκουγε κάποιος προ δεκαετίας για είσοδο της Γερμανίας σε ύφεση θα τρομοκρατούνταν και θα  πουλούσε όλα τα assets του (μετοχές και ομόλογα). Τώρα, όχι μόνο δεν πουλάνε, αλλά οι αγορές ανεβαίνουν με καθαρές εισροές κεφαλαίων.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε χθες βράδυ με άνοδο 1,2% κοντά στις 16.000 μονάδες και απέχει περίπου 3% από τα ιστορικά υψηλά του. Ο γαλλικός CAC βρίσκεται κοντά στις 7.400 μονάδες και ο ιταλικός MIB βρίσκεται στις 26.700 μονάδες.

Αυτά δεν είναι χρηματιστήρια σε κατάσταση κρίσης...

ΧΑ: Νάτοι οι...  πρώτοι στην Ευρώπη

Το θυμάστε αυτό το σύνθημα (από το πανευρωπαϊκό μπάσκετ του 1987); Iσχύει στο ελληνικό χρηματιστήριο που ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο περίπου 32% από την αρχή του χρόνου και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων.

Ποιος να το έλεγε το καλοκαίρι του 2015 όταν ο ΓΔ υποχωρούσε προς τις 500 μονάδες ότι θα κατέγραφε έκτοτε μία άνοδο της τάξης σχεδόν του 150%.

Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη ήταν 7,59% με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 198 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Ισως η καλύτερη εβδομάδα (σε άνοδο και όγκους) του 2023.

Τράπεζα Πειραιώς: Εχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει καταγράψει άνοδο περίπου 96% από την έναρξη του 2023, γεγονός που δείχνει πόσο υποτιμημένη ήταν.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια (τράπεζες, επενδυτικές, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) που την είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους θα γράψουν σημαντικά κέρδη.

ΔΕΗ: Η μετοχή της εβδομάδας

Με άνοδο που ξεπέρασε το 20% σε 5 συνεδριάσεις η μετοχή της ΔΕΗ ήταν η «μετοχή της εβδομάδας». Επέστρεψε στα 9,4 ευρώ και πλέον βρίσκεται σε κατεύθυνση να φτάσει κοντά στα 10 ευρώ.

Εάν, βεβαίως, δεν υπάρξει κάποια βίαιη διακοπή του ράλι. Τα αποτελέσματα α' τριμήνου έδειξαν επιστροφή στα κέρδη (πέρυσι έγραψε ζημιές στο α' τρίμηνο), αλλά και μείωση μεριδίου αγοράς.

ΟΤΕ: Παραμένει κάτω από την τιμή του στην αρχή του 2023

Η μετοχή του ΟΤΕ συνεχίζει να παραμένει κάτω από την τιμή που είχε στην αρχή του 2023, παρά το γεγονός ότι έδειξε να αφυπνίζεται και επέστρεψε πάνω από τα 14 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η άνοδος του FTSE Large Cap είναι 32,22% από την αρχή του χρόνου και η μετοχή του ΟΤΕ (παρά τα κέρδη του) είναι στο -3% από την αρχή του χρόνου, αυτό δείχνει πολλά.

Coca Cola HBC: Βρήκε «ταβάνι» κοντά στα 30 ευρώ

Σημαντική αντίσταση βρήκε η μετοχή της Coca Cola στα 30 ευρώ, μετά από ένα ράλι περίπου 20% που είχε κάνει από τα τέλη Απριλίου μέχρι την εβδομάδα που μας πέρασε.

Ωστόσο, τα θετικά του καλοκαιριού 2023 με τον πολύ τουρισμό είναι μπροστά για την μετοχή. Τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου φαίνεται ότι θα μας εκπλήξουν, εάν κρίνουμε και από την πορεία του τουρισμού.

Intracom Properties: Ενεχυριάζει μετοχές της Kλουκίνας Λάππας

Η INTRACOM HOLDINGS, νομικό πρόσωπο συνδεόμενο με τον κ. Ιωάννη Παπαβασιλείου, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Λ.Μ., προέβη σε σύσταση ενεχύρου επί 11.106.255 μετοχών της Κ.Λ.Μ., υπέρ της Τράπεζας OPTIMA BANK Α.Ε. Το ενέχυρο δεν επεκτείνεται στα δικαιώματα ψήφου που ενσωματώνονται στις μετοχές που έχουν ενεχυριασθεί. H τιμή κλεισίματος της μετοχής την 11.04.2023 ανήλθε σε ευρώ 0,960.

Tην 23.05.2023, η Intracom Properties, νομικό πρόσωπο συνδεόμενο με τον κ. Ιωάννη Παπαβασιλείου, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Λ.Μ., προέβη σε σύσταση ενεχύρου επί 18.739.437 μετοχών της Κ.Λ.Μ., υπέρ της Τράπεζας OPTIMA BANK Α.Ε.

Alpha Trust: Εκφράζει το παράπονο των συλλογικών επενδύσεων

Το γεγονός ότι μία μετοχή ομίλου που έχει ενεργητική διαχείριση επενδύσεων και προσφέρει υψηλές μερισματικές αποδόσεις έχει τόσο χαμηλή εμπορευσιμότητα, δείχνει ότι ο κλάδος των συλλογικών επενδύσεων ακολούθησε την παγκόσμια καθοδική τάση, με την Ελλάδα να παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη αναφορικά με το ύψος των κεφαλαίων υπό διαχείριση.

Κατά την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 24ης Μαΐου εγκρίθηκε ο απολογισμός για τα μεγέθη του 2022 και η διανομή μερίσματος, ανερχόμενου σε 0,2304 ευρώ ανά μετοχή. Για διεύρυνση των στρατηγικών συνεργασιών μίλησε ο διευθύνοντας σύμβουλος της, υπονοώντας ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν εξαγορές. Εκτός εάν προσφέρουν στους μετόχους καλά κεφάλαια για να εξαγοράσουν τον όμιλο, λέμε εμείς. Ούτως ή άλλως διαπραγματεύεται με μεγάλο discount και σε μία ανοδική αγορά θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία.

Fourlis: Παραιτήθηκε ο μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος

Η Fourlis ανακοίνωσε την παραίτηση του κου David Watson του Arthur από τη θέση του ανεξάρτητου Αντιπρόεδρου, ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για προσωπικούς λόγους, με ισχύ από 24 Μαΐου 2023.

Εurobank Research: Σε υψηλά επίπεδα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Το πρώτο τρίμηνο 2023, η αύξηση των εξαγωγών, η συγκράτηση των εισαγωγών και οι μεταβιβάσεις πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ANFA/SMP και επιχορηγήσεις του ΤΑΑ) είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά €3,1 δισ. (44,8%) σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕπ), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα, παρά την προβλεπόμενη μείωσή του, αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τη διετία 2023-2024 (7,3% και 6,0% του ΑΕΠ αντίστοιχα).

Ατζέντα

  • Την Δευτέρα το απόγευμα ανακοινώνουν μεγέθη τα Ελληνικά Χρηματιστήρια. Την Τρίτη ακολουθούν Motor Oil, Intralot (πριν την έναρξη), Πλαστικά Θράκης και E-Net.
  • Την Τετάρτη εκτός από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξαμήνου η επενδυτική κοινότητα θα ενημερωθεί για τις οικονομικές επιδόσεις της Lamda Development μετά το τέλος της συνεδρίασης.
  • Την ίδια ημέρα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI με κυριότερες αλλαγές την εισαγωγή των Autohellas και Ελλάκτωρ στον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης με εκτιμώμενες εισροές 96 χιλιάδων και 428 χιλιάδων μετοχών αντίστοιχα.
  • Στο εξωτερικό, εκτός από την συζήτηση για την αναθεώρηση του ορίου του ύψους του χρέος των ΗΠΑ το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα στοιχεία πληθωρισμού Μαΐου που θα ανακοινωθούν στην Γερμανία (31/05) και την ανεργία στις ΗΠΑ (02/06).
  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ