Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες απώλειες με ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές

Πηγή: Eurokinissi

Ανοδικά ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές μετά την συμφωνία για το όριο χρέους ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και την Βουλή των Αντιπροσώπων το Σαββατοκύριακο. Η συμφωνία επηρέασε την έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων (χθες ήταν αργία στην Αμερική) με τον Dow Jones να κινείται οριακά ανοδικά, τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 0,46% και τον Nasdaq να επωφελείται και από εταιρικά αποτελέσματα και να αυξάνεται κατά 1,05% πλησιάζοντας σε υψηλά 10μηνών.

Η άνοδος στις αμερικανικές αγορές βοηθά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να μειώσουν τις απώλειες που καταγράφουν απο την έναρξη των συνεδριάσεων. Ενδεικτικά λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,34%, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά -0,7%, ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 0,37% και ο ισπανικός IBEX είχε άνοδο 0,24% κάτω από την έναρξη της αιφνιδιαστικής προεκλογικής περιόδου.

ΧΑ: Αποκόμιση κερδών 

Στήριξη πάνω από τις 1.220 μονάδες βγήκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί λόγω αποκόμισης κερδών προς τις 1.220 μονάδες, αλλά μετά την ανοδική έναρξη των αμερικανικών αγορών να επιστρέφει προς τις 1.230 και πάλι μειώνοντας τις απώλειες.

Η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη δεν αποτελεί κάποια αρνητική εξέλιξη. Ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης ανόδου 8,5% σε 6 συνεδριάσεις και μάλιστα στο τέλος του μήνα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε θετικό κανάλι και μπορεί να φτάσει άμεσα στα επίπεδα των 1.250 μονάδων, εάν το κλίμα στο εξωτερικό παραμείνει θετικό. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 1.236 μονάδες, υποχώρησε σταδιακά προς τις 1.220 μονάδες για να επιστρέψει στο τέλος της συνεδρίασης προς τις 1.230 μονάδες με εναλλαγές στις μεταβολές των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.225,07 μονάδες με υποχώρηση (-0,9%). Η αξία συναλλαγων ανήλθε στα 90,9 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,2% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,18%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου 1,78%, Τροφίμων-Ποτών (0,28%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών (-2,77%) λόγω ΕΧΑΕ, Τράπεζες (-1,97%), Ταξίδια-Αναψυχή (-1,73%) και οι Πετρελαιακές (-1,53%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς.

Η αυριανή συνεδρίαση είναι η τελευταία του Μαΐου, ο οποίος μπορεί να είναι ο καλύτερος μήνας του 2023. Στην αυριανή συνεδρίαση θα φανεί εάν η αγορά θα συνεχίσει διορθωτικά ή θα επιστρέψει εκ νέου σε άνοδο προς τις 1.240 ή παραπάνω. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι εκλογές στις 25 Ιουνίου και όσο πλησιάζουμε την ημερομηνία αυτή τόσο θα αυξάνεται η μεταβλητότητα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ