Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το ράλι της ΔΕΗ, η «άγκυρα» του ΟΠΑΠ και οι πτήσεις της Aegean

Πηγή: Eurokinissi

Relief Rally (Ράλλυ ανακούφισης) πραγματοποίησαν οι αμερικανικές αγορές χθες. Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,12% στις 33.762 μονάδες, πραγματοποιώντας την καλύτερη συνεδρίαση του 2023, o S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,45% στις 4.282 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 13.240 μονάδες.

Το θέμα με το όριο χρέους βαίνει προς εκτόνωση (ή έχει ήδη εκτονωθεί αυτή τη στιγμή που διαβάζετε), τα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν ανθεκτική οικονομία και οι κερδοφορίες σε κλάδους τεχνολογίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Οι δείκτες επιστρέφουν στα επίπεδα που είχαν προ μηνός.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μετά από μία διορθωτική εβδομάδα για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες επιστρέφουν σε νέα υψηλά.

Ο DAX είχε άνοδο 1,25%, ο CAC αυξήθηκε κατά 1,87%, ο ιταλικός MIB είχε άνοδο 1,85% και ο Eurostoxx 50 αυξήθηκε 1,55%.

Οι προβλέψεις λένε ότι κρίσιμη περίοδος θα είναι το τέλος του Ιουνίου, όπου θα βγουν τα εταιρικά αποτελέσματα (ανακοινώνονται ένα δίμηνο μετά) και κυρίως οι ρυθμοί μακροοικονομικης ανάπτυξης.

Καλό μήνα είπαμε; Θα τον δείτε...

ΧΑ: Ηπια εβδομαδιαία διόρθωση

Μην μου αρχίσετε γκρίνιες τώρα. Τον Μάιο είχαμε τον καλύτερο μήνα του 2023. Η αγορά (ΓΔ) έχει αυξηθεί κατά 30% από την αρχή του χρόνου, οπότε λογικό είναι μία εβδομάδα να είναι ήπιας διόρθωσης (-0,75%).

Κρατάμε ως θετικά ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει πέριξ των 1.220 μονάδων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, η μεταβλητότητα θα αυξάνεται. Το ανώτατο όριο μπαίνει στις 1.240-1.250 μονάδες και το κατώφλι στις 1.200. H υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στην πτώση θεωρείται ένας καλός δείκτης.

Oι τιτλοποιήσεις εισπράττουν τα τοκομερίδιά τους

Η SunriseMezz PLC εισέπραξε τοκομερίδια από τα ομόλογα μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας των τιτλοποιήσεων Sunrise I και Sunrise II που κατέχει. Η εταιρεία ανακοινώνει ότι από τις 5 έως τις 22 Μαΐου 2023, εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων που αντιστοιχούν στη προηγούμενη 3μηνη περίοδο τόκων, συνολικού ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Η Phoenix Vega Mezz ανακοινώνει ότι από τις 2 έως τις 15 Μαΐου 2023 εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων που αντιστοιχούν στην προηγούμενη 3μηνη περίοδο τόκων, συνολικού ύψους 5,1 εκατ. ευρώ. Και οι μετοχές των δύο κατέγραψαν σημαντική άνοδο χθες.

OTE: Ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά

Η μετοχή του ΟΤΕ είχε μείνει πίσω έναντι των άλλων blue chips. Το τελευταίο διάστημα, οι επενδυτές αναζητώντας φθηνότερες μετοχές (value stocks) έχουν βρει τον ΟΤΕ.

Η μετοχή προσεγγίζει (θέλει λίγο ακόμη) τα 15 ευρώ και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα τα «αγγίξει» μέχρι τις εκλογές. Βέβαια, στοίχημα δεν βάζω, γιατί η άνοδος της μετοχής εξαρτάται κυρίως από τους Γερμανούς μετόχους του ομίλου.

ΟΠΑΠ: Πλησιάζει το μέρισμα - «Αγκυρα» πάνω από τα 16 ευρώ

Περιμένουν το μέρισμα οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ και ιδιαίτερα οι βραχυπρόθεσμοι που τοποθετήθηκαν γι' αυτό το σκοπό στη μετοχή.

Οπότε μην απορήσετε εάν δείτε μετά την αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα να έχουμε κάποιες ρευστοποιήσεις προερχόμενες από το εξωτερικό. Είναι κάποιοι «γρήγοροι» των hedge funds.

Aegean: «Ράλι προεξόφλησης» του ελληνικού τουρισμού

«Ο κ. Βασιλάκης θα είναι συνεπής ως προς την βοήθεια που πήρε από το ελληνικό Δημόσιο μέχρι το τελευταίο ευρώ», μας είπαν στελέχη μεγάλης χρηματιστηριακής σε ερώτημα σχετικά με τη χρηματοδότηση της περιόδου 2020.

Η μετοχή της Aegean έχει καταγράψει ράλι το τελευταίο δίμηνο εξαιτίας των προσδοκιών για τον ελληνικό τουρισμό. Επίσης η μείωση της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, χωρίς απαραίτητα να αυξηθούν υπέρογκα τα εισιτήρια. Eνα 5%-10% (ανάλογα με ton προορισμό) υπολογίζουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

ΔΕΗ: Αγγίζει τα 10 ευρώ

Στις παρυφές των 10 ευρώ έφτασε η μετοχή της ΔΕΗ και πάλι. Η αγορά το θεωρεί σίγουρο ότι θα έχουμε υπέρβαση αυτών των επιπέδων.

ΑΔΜΗΕ: Την βλέπουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές

Εχουν ανοίξει θέσεις πολλοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές και θεσμικά χαρτοφυλάκια στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Η μετοχή δεν είχε τρέξει τόσο καιρό και τώρα ίσως δούν μία δεύτερη ευκαιρία.

H ατζέντα της επόμενης εβδομάδας

Από τα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζει η ανακοίνωση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου (προκαταρκτικά στοιχεία) το πρωί της Τετάρτης.

Την Τετάρτη επίσης η Alpha Bank θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της χρονιάς στο investors day που θα λάβει χώρα διαδικτυακά.

Την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων για τον μήνα Απρίλιο.

Κατά τα λοιπά, στην κατα μία συνεδρίαση μικρότερη εβδομάδα του ΧΑ, ο ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται την Τρίτη χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης των 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Την Πέμπτη η Premia θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 0,02 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η σειρά της Entersoft, η οποία θα μοιράσει στους μετόχους της 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Fitch το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με ΒΒ+, μια βαθμίδα κάτω από το επενδυτικό αξιόχρεο με θετική προοπτική.

Εurobank: Μικτά μηνύματα το πρώτο τρίμηνο

Την ερχόμενη Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει τους εθνικούς λογαριασμούς του πρώτου τριμήνου 2023. Η ελληνική οικονομία από το τρίτο τρίμηνο 2020 βρίσκεται σε φάση επέκτασης, ξεπερνώντας σε όρους πραγματικού ΑΕΠ τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 6,4% (2,4% στην Ευρωζώνη).

Η μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας τα 10 τελευταία τρίμηνα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, όπως του ελατηρίου της τεχνικής ανάκαμψης μετά το πρώτο lockdown και την τεχνική ύφεση του δευτέρου τριμήνου 2020 (-13,4% και -15,6% σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση αντίστοιχα), των εκτεταμένων δημοσιονομικών-νομισματικών μέτρων στήριξης που συνέβαλαν στη διατήρηση της μεταπανδημικής ζήτησης σε υψηλά επίπεδα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ