Νέα
  • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
  • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Κλίμα ισορροπίας στις 1.200 μονάδες μέχρι τις εκλογές

Πηγή: Eurokinissi

Με μεικτές και ήπιες τάσεις ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωπαικές αγορές. Οι επενδυτές περιμένουν δηλώσεις από την ΕΚΤ σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και την διάρκεια αυξήσεων των επιτοκίων αλλά και για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Πάντως, έκθεση της Morgan Stanley αναφέρει ότι αναμένει πτώση μέχρι 10% στις ευρωπαικές αγορές στο υπόλοιπο (β’ εξάμηνο) του 2023.

Πηγή: AP

►Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος πρωταθλητής αποδόσεων η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με κέρδη 31,07%

Στην Αμερική, μετά το relief rally της Παρασκευής (ο Dow Jones αυξήθηκε πάνω από 2% δηλαδή περίπου 700 μονάδες) , οι επενδυτές προβληματίζονται για την πορεία των αμερικανικών τραπεζών ειδικά στα θέματα των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ωστόσο επανάληψη των λαθών του 2009 μοιάζει μάλλον δύσκολη. Το πιθανότερο σενάριο είναι σε περίπτωση κρισης να ‘γράψουν’ αυξημένες ζημιές.

Επίσης σε ότι αφορά τη FED, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε νέες ειδήσεις σχετικά με τις προθέσεις της για τα επιτόκια. Σταθεροποιητικά ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας , οι αμερικανικοί δείκτες με τον Dow Jones να μεταβάλλεται κατά (-0,07%), τον S&P 500 να αυξάνεται κατά 0,13% και τον Nasdaq κατά 0,12%.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι άμεσα εξαρτημένο από τις ξένες αγορές. Ακόμη και εάν τα εγχώρια δεδομένα είναι θετικά, εάν «στραβώσει» το κλίμα στο εξωτερικό, μην περιμένετε ανοδικές εξελίξεις.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Στο διάστημα 1.200-1.240 μονάδων θα κινηθεί μέχρι τις εκλογές ο Γ.Δ.

Σε ότι αφορά το εγχώριο χρηματιστήριο, τα δείγματα γραφής από τις 21 Μαίου μέχρι σήμερα δείχνουν ότι μετά το μετεκλογικό ράλι ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε μία σημαντική τεχνική στήριξη στις 1.200 μονάδες (δεν υποχώρησε ούτε μία συνεδρίαση κάτω απ’ αυτές) και βρίσκει τεχνική αντίσταση στις 1.240 μονάδες (έκανε υψηλά στις 1.238 μονάδες).

Τον ρυθμό των συνεδριάσεων καθορίζουν οι τραπεζικές μετοχές σε πρώτη φάση και ορισμένα μη χρηματοοικονομικά blue chips σε δεύτερη φάση. Στις περισσότερες συνεδριάσεις έχουμε αντίρροπες δυνάμεις και έτσι έχει παγιωθεί ένα κλίμα ισορροπίας πέριξ των 1.220 μονάδων.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Αλμα στην τιμή του Brent, μετά το νέο «ψαλίδι» του ΟΠΕΚ

Πηγή: Eurokinissi

Αποτέλεσματα α’ τριμήνου και αισιοδοξία β’ τριμήνου

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023, έχουν διττή ανάγνωση. Η πρώτη είναι ότι στους περισσότερους κλάδους η επίδραση του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους περιόρισε τα κέρδη και η δεύτερη είναι ότι διευρύνθηκαν οι κερδοφόρες εταιρείες σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2022.  Η χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί σταδιακά ότι το β’ τρίμηνο 2023 θα είναι καλύτερο από το α’ τρίμηνο 2023 γιατί έχουμε υποχώρηση του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους ενώ έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην εξίσωση και οι έντονες επιχειρηματικές κινήσεις (εξαγορές, εξωστρέφεια κλπ) πολλών εισηγμένων. 

Επίσης από το β’ τρίμηνο θα έχουμε και τις επιδράσεις της έναρξης του τουρισμού αλλά και της τόνωσης της ζήτησης σε ορισμένους κλάδους.  Ήδη στο α’ τρίμηνο είχαμε ιστορικά υψηλά κερδοφορίας σε Mυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil, Cenergy 

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 

Η κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στο επόμενο διαστημα θα είναι επηρεασμένη και από την νέα εκλογική αναμέτρηση. Όσο και εάν η πρώτη αναμέτρηση της 21ης Μαίου ενθάρρυνε τις χρηματιστηριακές τοποθετήσεις, η αγορά παραμένει ελαφρώς μουδιασμένη σχετικά με το ενδεχόμενο μίας ‘δύσκαμπτης κυβερνητικής πλειοψηφίας’ που μπορεί να προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.  Οι ξένοι επενδυτές έχουν αξιολογήσει όλα τα σενάρια και αυτό θα φανεί στο επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Ερχεται η νέα black list με τους μεγαλοοφειλέτες ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ - Ποιοι βγαίνουν στα μανταλάκια

Επενδυτική βαθμίδα στο β’ εξάμηνο

Μία ξεκάθαρη εκλογική απόφαση θα επιφέρει την επίσπευση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως τουλάχιστον δείχνει και η πορεία των ελληνικών ομολόγων.  Αντίθετα εάν η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν έχει σαφή πολιτική και οικονομική στόχευση, τότε η επενδυτική βαθμίδα θα πάει στις καλένδες.

Πηγή: Eurokinissi

Μπήκαμε στην περίοδο των μερισμάτων

Η έναρξη του Ιουνίου σηματοδοτεί τις διανομές υψηλών μερισμάτων κυρίως από τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες. Περιμένουμε διανομές από Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ που θα φτάσουν στα 1,2 δις. Ευρώ.  Μόνο από τον ΟΠΑΠ η αγορά περιμένει να επανεπενδυθούν στην μετοχή περίπου 100 εκατ. Ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: Επενδυτική βαθμίδα: Τι αλλάζει για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το καλεντάρι της χρηματιστηριακής εβδομάδας 

Από τα προγραμματισμένα γεγονότα της τρέχουσας εβδομάδας ξεχωρίζει η ανακοίνωση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου (προκαταρκτικά στοιχεία) το πρωί της Τετάρτης. Την Τετάρτη επίσης η Alpha Bank θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της χρονιάς στο investors day που θα λάβει χώρα διαδικτυακά. Την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων για τον μήνα Απρίλιο.

Ο ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται την Τρίτη χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης των 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Την Πέμπτη η Premia θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 0,02 ευρώ ανά μετοχή ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η σειρά της Entersoft η οποία θα μοιράσει στους μετόχους της 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Επισημαίνεται τέλος ότι η Fitch το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με ΒΒ+, μια βαθμίδα κάτω από το επενδυτικό αξιόχρεο με θετική προοπτική.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ