Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό 9ετίας με... αυτόνομη άνοδο 2,21% πάνω από τις 1.240 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi

Nέα υψηλά 9ετών κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, φτάνοντας και ξεπερνώντας στις 1.240 μονάδες ενδοσυνεδριακά, με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στην πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 1.222 μονάδες και σταδιακά ξεπέρασε και τις 1.238 (που ήταν το προηγούμενο υψηλό έτους), για να φτάσει στο τέλος της συνεδρίασης στα υψηλότερο σημείο, στις 1.244,75 μονάδες με άνοδο 2,21%.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πλαγιοκαθοδικά, το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίστηκε πολύ ισχυρό στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε όλες τις αντιστάσεις, προεξοφλώντας και καλύτερη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία και ομαλή πολιτική εξέλιξη στις ερχόμενες εκλογές.

Οι εκθέσεις των ξένων οίκων (Goldman Sachs και Morgan Stanley) ενίσχυσαν την ανοδική κίνηση. Τα θετικά μεγέθη των εισηγμένων, οι μερισματικές αποδόσεις τους και οι επιχειρηματικές εξελίξεις ήταν καταστάσεις που ευνόησαν την σημερινή έντονή ανοδική κίνηση.

Tράπεζες και Jumbo οι... εκτοξευτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1244,75 μονάδες με άνοδο 2,21%. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 143 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 77 έκλεισαν ανοδικά και οι 32 πτωτικά.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 2,5% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,82%.

Την μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (5,98%) λόγω Jumbo, οι τράπεζες (3,84%), η Υγεία (2,78%), οι κατασκευαστικές (2,66%) και οι βιομηχανικές (2,42%). Υποχώρησαν μόνο οι χρηματοοικονομικές (-1,14%) και το Εμπόριο (-0,5%).

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν ΟΠΑΠ , Alpha Bank, ΕΤΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Eurobank. O δρόμος πλέον για τις 1250 μονάδες είναι ανοικτός και από εκεί οδηγούμαστε σε υψηλότερα ακόμη επίπεδα.

Ξένες αγορές: Με τα μάτια στις Κεντρικές Τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν έντονα επηρεασμένες από τις πρωινές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να μειωθεί.

Έτσι οι περισσότεροι δείκτες κινήθηκαν με ήπιες τάσεις ενθαρρυμένες κυρίως από εταιρικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν 0,14%, ο γαλλικός CAC με 0,04%, ο ιταλικός MIB κατά 0,18% και ο Eurostoxx 50 κατά -0,14%.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις επόμενες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed). O Dow Jones υποχωρούσε οριακά λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος , όπως και ο Nasdaq ενώ οριακή άνοδο είχε ο S&P 500.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ