Νέα
 • ΓΔ: 1190.4 -1.15%
 • Τζίρος: 61,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα κέρδη της Attica Bank, το ράλι της ΕΧΑΕ και τα... εξωστρεφή Πλαστικά Κρήτης

To ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών αγορών εστιάζεται πρώτα στις αποφάσεις της ΕΚΤ, δεύτερον στη ρητορική της και τρίτον στην ύφεση (δεύτερο τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης) που είναι μία πρωτοφανής εξέλιξη στα 20+ χρόνια της ΕΕ.

Εδώ θα φανούν οι αντοχές των οικονομιών και των χρηματιστηρίων.

Πάντως, οι χθεσινές συνεδριάσεις των μεγάλων αγορών είχαν αυξημένη μεταβλητότητα και στην πλειονότητά τους έκλεισαν με θετικές μεταβολές.

Αμερικανικές αγορές: Σήμα ανόδου από τα «μάκρο» στις ΗΠΑ

Τα θετικά στοιχεία που βγήκαν στην απασχόληση έδωσαν σήμα ανόδου στους 3 μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ.

Οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Αν και γνωρίζουν οι περισσότεροι οίκοι τι –περίπου- θα πει, εντούτοις περιμένουν τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για το μέλλον.

Γενικός Δείκτης: Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο

Μία αρκετά περίεργη τεχνικά συνεδρίαση η χτεσινή, με το Γενικό Δείκτη να κινείται καθ’ όλο το διάστημα σε μία ευθεία γραμμή και προς το τέλος της συνεδρίασης να εκτοξεύεται στα υψηλά ημέρας.

Ή κάτι γνωρίζουν οι αγοραστές (για την Παρασκευή) ή έκαναν πολύ καλή δουλειά οι market makers.

OTE: Πολλά και ενδιαφέροντα είπε ο κ. Τσαμάζ κάτι δεν εξήγησε

Ο κ. Τσαμάζ ήταν ιδιαίτερα επεξηγηματικός προχθές για την πορεία του ΟΤΕ και είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού. Ο ΟΤΕ δεν φαίνεται διατεθειμένος να μπει σε έναν πόλεμο τιμών με τους ανταγωνιστές του.

Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου, το οποίο περιλαμβάνει τις υποδομές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, την επέκταση του δικτύου 5G, το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών και την αναβάθμιση της εμπειρίας των πελατών της.

Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Τσαμάζ είναι γιατί η μετοχή του Οργανισμού δεν αποδίδει. Η χθεσινή υποχώρηση ήταν μία ακόμη ένδειξη αδυναμίας της.

Aegean: Αύξηση 50% στους επιβάτες στο 5μηνο

Περισσότερους από 5 εκατ. επιβάτες μετέφερε συνολικά η Aegean κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2023, καταγράφοντας αύξηση 50% στην επιβατική κίνηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ ξεπέρασε και την επιβατική κίνηση της αντίστοιχης προ-πανδημίας περιόδου, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προοπτικές για τη ζήτηση προς τη χώρα, που είχαν αρχικά διαφανεί κατά το 1ο τρίμηνο της χρονιάς.

Ειδικότερα, ενισχυμένη κατά 65% έναντι του 2022 και 12% έναντι του 2019 εμφανίζεται η επιβατική κίνηση εξωτερικού για την Aegean από και προς το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας. Για την ίδια περίοδο η επιβατική κίνηση εξωτερικού από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, καταγράφεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, φτάνοντας το 72% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και το 30% σε σχέση με το 2019.

Στην αύξηση αυτή συντέλεσε τόσο η συνολική διεύρυνση της δραστηριότητας της Aegean με νέα δρομολόγια στο εξωτερικό, καθώς τη φετινή χρονιά επιχειρεί με το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο προορισμών στην ιστορία της, όσο και η ενίσχυση της συχνότητας των πτήσεων, από πολύ νωρίς σε υφιστάμενα δρομολόγια όπως αυτά της Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Σκανδιναβίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας.

Attica Bank: Λειτουργικά κέρδη από ζημιές πέρυσι

Λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους 0,5 εκατ. έναντι ζημίας ύψους €4,9 εκατ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο ανακοίνωσε για το α' τρίμηνο η Attica Bank.

 • Σημαντική αύξηση κατά 55% στα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου σε ετήσια βάση.
 • Το επίπεδο των καθαρών εσόδων από τόκους αποτελεί νέο υψηλό των τελευταίων έξι τριμήνων, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 48,6%. Βασικός συντελεστής στην μεταβολή αυτή αποτέλεσε η αύξηση του επιτοκιακού εσόδου από δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών κατά 31%, συνέπεια των αυξήσεων των επιτοκίων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου. Παράλληλα, σημαντική αύξηση παρατηρείται και στα έσοδα τόκων από πιστωτικά ιδρύματα, η οποία προέρχεται από τη χρησιμοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητας σε καταθέσεις προθεσμίας διατραπεζικής.
 • Τα έσοδα από προμήθειες χορηγήσεων εγγυητικών επιστολών της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση.
 • Τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 3% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της διοίκησης για περιστολή των γενικών λειτουργικών εξόδων παρά τον υψηλό πληθωρισμό.
 • Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση, με τα υπόλοιπα των τρεχούμενων λογαριασμών να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση κατά €263 εκατ. Οι καταθέσεις ανήλθαν στα επίπεδα των 2,97 δισ..
 • Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε σε 140,7% τον Μάρτιο του 2023, ενώ αντίστοιχα ο δείκτης σταθερότητας χρηματοδότησης (NSFR) ανήλθε σε 142,1%.

Πλαστικά Κρήτης: Μεγαλώνουν οι επενδύσεις στο εξωτερικό

Πρόγραμμα επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας και εκσυγχρονισμού των εργοστασίων της σε Πολωνία και Ρουμανία διάρκειας 3 ετών, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, έχουν τα Πλαστικά Κρήτης για την περίοδο 2024-2026.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις του 2023, στον τομέα φύλλων και γεωμεμβρανών το business plan περιλαμβάνει:

 • Ολοκλήρωση πρόσθετων επενδύσεων στο εργοστάσιο του Anhui (Κίνα)
 • Εγκατάσταση γραμμής νέας τεχνολογίας στο εργοστάσιο της Σαγκάης σε αντικατάσταση υπάρχουσας (Κίνα)
 • Εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Agripolyane (Γαλλία)

EXAE: To ράλι και η βοήθεια της Eurobank Equities

Μεγάλο ράλι έκανε η μετοχή της ΕΧΑΕ το τελευταίο δίμηνο και σ’ αυτό την βοήθησε ο δικός της market maker, η Eurobank Equities. Ο όμιλος αναμένει σημαντική αναβάθμιση (αξιολόγησης) από τους ξένους οίκους όταν θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα.

Πάντως, όπως λένε, ατύπως έχει αναβαθμιστεί, καθώς οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του 5μηνου ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ. Εάν δούμε και τις συναλλαγές του Ιουνίου πρέπει να έχει ξεπεράσει και τα 120 εκατ. ευρώ. Χθες είχε Γενική Συνέλευση και αποφάσισε την διανομή μερίσματος.

Το εν λόγω ποσό μερίσματος ανά μετοχή, ανέρχεται σε ποσό 0,156477 ευρώ ανά μετοχή, προ παρακράτησης φόρου. Ως ημερομηνίες αποκοπής και προσδιορισμού δικαιούχων (βάσει του κανόνα record date) εγκρίθηκαν η 14η Ιουνίου και 15η Ιουνίου 2023, αντίστοιχα, και το αντίστοιχο ποσό θα καταβάλλεται στους μετόχους από την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023.

Performance Τechnologies: Αυξημένη δυναμική

Μία πολύ καλή εταιρεία τεχνολογίας, η Performance Τechnologies, που κινείται σε «χαμηλούς τόνους», αλλά έχει αυξημένη δυναμική. Τώρα μαθαίνουμε από την χρηματιστηριακή αγορά ότι ετοιμάζει συνεργασίες και με εξωτερικό.

H Γενική Συνέλευση ενέκρινε την προταθείσα από το Διοικητικό Συμβούλιο διανομή μερίσματος, εκ των κερδών της εταιρικής χρήσης 2022, μικτού ποσού 583.486,69 ευρώ, ήτοι 0,04197 ευρώ ανά μετοχή, προ παρακράτησης φόρου 5%. Το ανωτέρω μέρισμα διαμορφώνεται σε 0,04210 ευρώ ανά μετοχή μετά την αφαίρεση των ίδιων μετοχών. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι μέτοχοι της Εταιρείας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) την Τρίτη 27/06/2023 (ημερομηνία προσδιορισμού – record date).

Η αποκοπή του δικαιώματος στη λήψη του μερίσματος χρήσης 2022 θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26/06/2023. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Δευτέρα 03/07/2023, μέσω των χειριστών των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. και μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

HellasFin ΑΕΠΕΥ: Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του τμήματος Ερευνών της HellasFin ΑΕΠΕΥ διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών και άλλων αξιωματούχων για εκτιμήσεις υψηλών αρνητικών ρyθμών μεταβολής του ΑΕΠ για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023.

Ομολογουμένως όμως δεν έλειψαν τα κάθε είδους εμβληματικά και ταυτόχρονα αρνητικά συμβάντα όπως ως οι πτωχεύσεις τραπεζών, η επιθετική αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών και η αγωνία για την οροφή του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

Ακόμη και η κατά 5% προβλεπόμενη ετήσια μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 στην διάρκεια του α’ τριμήνου, τελικά περιορίστηκε στο -0,01 %. Η αρχική απαισιοδοξία μετακυλίστηκε στις προσδοκίες για τα αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων. Οι εκτιμήσεις για παράδειγμα της ετήσιας μεταβολής κερδοφορίας για το β’ τρίμηνο του 2023, ανάγονται σε μια πτώση της τάξης του 5,4%.

Για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται στις αρχές Ιουλίου, η εκτίμησή της HellasFin είναι ότι ο ρυθμός ετήσιας μεταβολής των κερδών των εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών θα διαμορφωθούν σε επίπεδο οριακά αρνητικό (-1% έως 0%).

Πριν την λήξη του α’ εξαμήνου ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται μία ανάσα μακριά από την είσοδο σε μια νέα ανοδική αγορά (bull market), σύμφωνα με τον ορισμό της κατά 20% ανόδου από τα χαμηλά της.

 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ