Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πόσο ο... χρησμός της Fitch θα επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς

Πηγή: Eurokinissi

H επόμενη ημέρα από την «μη αναβάθμιση» από τη Fitch ίσως έχει ρευστοποιήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο αμερικανικός οίκος, διατήρησε σταθερό το «ΒΒ+» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με σταθερό το outlook, με τη χώρα μας να συνεχίζει να παραμένει μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Fitch δεν φοβήθηκε τις πολιτικές εξελίξεις (προεκλογική περίοδος) αλλά το αυξανόμενο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα. Μία αιτιολογία που όλοι γνωρίζαμε την ύπαρξή της αλλά την είχαμε ξεχάσει και μας την επανέφερε ο αμερικανικός όμιλος. Επίσης, η Fitch ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις τράπεζες που καλούνται να δραστηριοποιηθούν μέσα σε περιβάλλον αυξημένων δημοσιονομικών κινδύνων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Fitch που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι αξιολογήσεις της Ελλάδας στη διακυβέρνηση, οι δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης και το κατά κεφαλήν εισόδημα, συγκαταλέγονται στα υψηλότερα μεταξύ των κρατών που βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Τα πλεονεκτήματα αυτά αντισταθμίζονται από τα απότοκα της κρίσης δημόσιου χρέους, δηλαδή, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και τις μειωμένες μεσοπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης και τις ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.

Οι επενδυτές πόνταραν στην αναβάθμιση

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, έκανε ράλι (σε επίπεδο ΓΔ) της τάξης του 3,6% σε 4 συνεδριάσεις και από τις 1.222 μονάδες έφτασε στις 1.261,67 μονάδες την Παρασκευή, μόνο επειδή κυριάρχησαν οι αισιόδοξοι επενδυτές που έβλεπαν στην, καλύτερη περίπτωση, αναβάθμιση και του outlook (προοπτικές) και του rating και, στην χειρότερη περίπτωση, μόνο αναβάθμιση του outlook και διατήρηση του rating.

Η Fitch, τελικά, δεν αναβάθμιση ούτε το rating ούτε το outlook και αυτό ίσως αλλάξει το βραχυπρόθεσμο momentum της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ενδεικτικά οι τραπεζικές μετοχές πραγματοποίησαν και την προηγούμενη εβδομάδα έντονη άνοδο (5,85%), με τους επενδυτές να προσδοκούν αναβάθμιση και επιτάχυνση προς την επενδυτική βαθμίδα.

Οι ανακοινώσεις της Fitch ίσως οδηγήσουν κάποιους από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να προχωρήσουν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε τραπεζικούς τίτλους. Γενικότερα, ο τραπεζικός κλάδος δείχνει ότι έχει αφομοιώσει όλα τα θετικά στοιχεία, αλλά δεν έχουν ενσωματώσει κάτι αρνητικό μέχρι στιγμής.

Σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στα προ (ελληνικής) κρίσης επίπεδα. Ενδεικτικά η Πειραιώς έχει ξεπεράσει τα 3,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, η Alpha Bank επίσης τα 3,6 δισ. ευρώ, η ΕΤΕ τα 5,57 δισ. και η Eurobank τα 5,56 δισ. ευρώ.

Πλησιάζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε αποτιμήσεις

Σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, οι αποτιμήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα μετά το τελευταίο ράλι που είδαμε από τα τέλη Μαΐου μέχρι την Παρασκευή. Ο μεσοσταθμικός πολλαπλασιαστής κερδών της αγοράς βρίσκεται κοντά στο 14 . Ο μεσοσταθμικός πoλλαπλασιαστής του Eurostoxx 50 (περιλαμβάνει τις 50 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη) διαμορφώνεται πέριξ του 15.

Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικου χρηματιστηρίου / ΑΕΠ ήταν 30% το 2020 και με το κλείσιμο της Παρασκευής έχει ανέβει στο 42%, ενώ μεσοσταθμικά οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν υποχωρήσει στο 50%. Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι μέσα σε 5 μήνες έχει κλείσει το μεγάλο discount του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των ευρωπαικών.

Ομως για τους ξένους επενδυτές, αυτό είναι μάλλον ήσσονος σημασίας. Βεβαίως, και κάποιος μπορεί να αντικρούσει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε περιβάλλον ανάπτυξης ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε περιβάλλον ύφεσης. Ετσι εύλογα έκλεισε η «ψαλίδα» ανάμεσα στο ελληνικό και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ