Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο καλπασμός της Cenergy, ο ΟΠΑΠ και η παρουσίαση της ΚΡΙ ΚΡΙ στη Γενεύη

Πηγή: Eurokinissi

Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών προεξοφλήθηκαν, αλλά δεν προεξοφλήθηκαν οι μελλοντικές προθέσεις. Ετσι, ενώ οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές είχαν καταγράψει ράλι με την προεξόφληση της μη αύξησης επιτοκίων το προηγούμενο διάστημα, μόλις ο Tζερόμ Πάουελ (Fed) είπε ότι επίκεινται άλλες δύο αυξήσεις ή πιο πολύ σφίξιμο της ρευστότητας, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ πήραν την κατιούσα.

Λίγο μετά τις 21.50, οι πιέσεις στους δείκτες αλλά και σε επιμέρους μετοχές ήταν αυξημένες.

Eυρωπαικές αγορές: Περιμένουν την ΕΚΤ

Oι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν γύρω στις 19.00 ώρα Ελλάδος και έτσι δεν πρόλαβαν τις αμερικανικές εξελίξεις.

Οι δείκτες έκλεισαν με σημαντική άνοδο, προδικάζοντας ότι και η ΕΚΤ θα τηρήσει την παύση της ανόδου των επιτοκίων, με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης είτε έχουν ισχνή ανάπτυξη είτε έχουν ύφεση.

Οι χρηματιστές στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τις σημερινές συνεδριάσεις.

ΧΑ: Ξεπέρασε και τις 1.275 μονάδες ενδοσυνεδριακά

Ηταν θέμα χρόνου να ξεπεράσει τις 1.270 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι θα πραγματοποιούσε μία συσσώρευση πρώτα.

Η συσσώρευση έγινε, αλλά έγινε ενδοσυνεδριακά. Έτσι και με δεδομένη την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, ο Γενικός Δείκτης έφτασε εύκολα στις 1.275 μονάδες και βάζει βάσεις για ψηλότερα. Πιθανή η προσέγγιση των 1.300 μονάδων μέχρι τις εκλογές. Όπως είχαμε αναφέρει μοιάζει κοντινός στόχος αλλά θα χρειαστεί χρόνος για την επίτευξή του.

CENERGY: Καλπάζει η μετοχή και με αυξημένους όγκους

Η μετοχή της CENERGY καταγράφει μεγάλες ανοδικές κινήσεις σε καθημερινή βάση και ακόμη μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών.

Ετοιμάζει ανακοινώσεις νέων έργων στο εξωτερικό, εισέρχεται με αυξημένη ποσόστωση στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και απ’ ό,τι μαθαίνουμε έχει μία συνεργασία έκπληξη.

Ιστορικά υψηλά τα κέρδη στο α’ τρίμηνο αλλά φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και στο β’ τρίμηνο που ολοκληρώνεται σε μερικές εβδομάδες.

ΟΠΑΠ: Πολύ καλή η εικόνα

Με νέα ανοδική κίνηση προς τα 16,5 ευρώ, η μετοχή του ΟΠΑΠ δείχνει ότι κινείται σταθερά ανοδικά. Έχει και καλά αποτελέσματα, ενώ επίκεται και η διανομή του μερίσματός.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Τι παρουσίασε στο road show της Γενεύης

Ως πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα στο γιαούρτι και δεύτερη εταιρεία στα παγωτά με εξαγωγές το 45% της παραγωγής της παρουσιάστηκε η ΚΡΙ-ΚΡΙ στο road show μεσαίας κεφαλαιοποιησης στη Γενεύη.

Επίσης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην τοπική κοινωνία των Σερρών με 500 άτομα προσωπικό. Ο όμιλος έχει αυξήσει σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας του.

Jumbo: Προχωρά σε μέρισμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Jumbo, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει σταθερό, αποφάσισε στην από 13 Ιουνίου 2023 συνεδρίασή του να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου 2023, τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 ποσό μικτού 0,3220 Ευρώ ανά μετοχή. Εφόσον, η πρόταση εγκριθεί από την Τακτική Γενική Συνέλευση η καταβολή του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29.08.2023.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2022 η Jumbo είχε προχωρήσει στην καταβολή ποσού μικτού 1,1550 Ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή έκτακτων χρηματικών διανομών ενώ και τον Μάρτιο του 2023 η Jumbo προχώρησε στην έκτακτη χρηματική διανομή ποσού μικτού 1,1550 Ευρώ ανά μετοχή.

Όσον αφορά την πορεία των πωλήσεων για τον μήνα Μάιο, ούτε οι ιδιαίτερα ασταθείς καιρικές συνθήκες ούτε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, στάθηκαν ικανές να ανακόψουν τους διψήφιες μεταβολές στις πωλήσεις.

Στην τακτική ενημέρωση των μετόχων συνεταίρων, επισημαίνεται ότι και κατά τον ξεχωριστό μήνα Μάιο 2023, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου JUMBO κατέγραψαν αύξηση +11,7% περίπου. Για τους 5 πρώτους μήνες του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά +22% περίπου.

MIG: Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Η Γενική Συνέλευση της MIG αποφάσισε να χορηγήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο, για χρονικό διάστημα μίας τριετίας από τη λήψη της απόφασης, την εξουσία να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας μερικά ή ολικά με την έκδοση νέων μετοχών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των μετόχων, για ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του ήδη καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Άρα έρχεται ή νεα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή νέο εταιρικό ομόλογο.

Οι νέες τάσεις της τραπεζικής παγκοσμίως

Ραγδαία ενίσχυση των καταναλωτικών τάσεων για ακόμα πιο προσωποποιημένη εμπειρία στις τραπεζικές συναλλαγές αναδεικνύει η πρόσφατη παγκόσμια μελέτη της Bain & Company «Customer Behavior and Loyalty in Banking». Συγκεκριμένα, το 70% από τους 30.000 καταναλωτές που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσε ότι θα συναινούσε σε επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων από τις τράπεζες εάν αυτό συνεπάγεται πιο εξατομικευμένη τραπεζική εμπειρία.

Η νέα μελέτη της Bain & Company επισημαίνει ένα φαινόμενο κατακερματισμού των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης (11 διαφορετικές χώρες) και ηλικίας των συμμετεχόντων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άνοδο των ψηφιακών τραπεζών και των neobanks οι οποίες - σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τράπεζες - παρέχουν στους πελάτες τους απλούστερες προσφορές, ελκυστικές εμπειρίες και προσιτά προϊόντα.

Η προτίμηση προς τα νέου τύπου, ψηφιακά, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρατηρείται σε όλους τους συμμετέχοντες ανεξαρτήτως εισοδήματος, είναι όμως εντονότερη σε καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, στις οποίες μέχρι πρότινος δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε συμβατικές τραπεζικές συναλλαγές.

ΣΕΠΕ και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ενθάρρυνση και την αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η HDB και ο ΣΕΠΕ υπέγραψαν στις 14 Ιουνίου μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο τη διερεύνηση συμπράξεων μεταξύ των δύο οργανισμών, την από κοινού προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, την αξιοποίηση τεχνογνωσίας αιχμής, την ενίσχυση των συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημιακών, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και φορέων του κλάδου με το επιχειρείν σε συνάρτηση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB.

Τα βασικά πεδία της συνεργασίας HDB-ΣΕΠΕ επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς: Διερεύνηση συμπράξεων μεταξύ των δύο οργανισμών στο πλαίσιο στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και του βαθμού εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και αμοιβαία συμμετοχή σε δράσεις mentoring και networking.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ