Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η εκτόξευση των τραπεζών, η Alpha Bank και το ρεκόρ του ΑΔΜΗΕ

Ενα χρηματιστηριακό παράδοξο (εξακολουθούμε) να βλέπουμε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια, επιμένει ότι θα συνεχίσει την αύξηση στο μέλλον, οι μεγαλύτερες οικονομίες έχουν μπει σε ύφεση και τελικά οι ευρωπαικές αγορές κλείνουν με σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη.

Ή η (πληθωριστική) ρευστότητα είναι μεγάλη ή οι επενδυτές δεν έχουν εναλλακτικές. Ομως βλέπουμε ότι και τα κρατικά ομόλογα κινούνται καλά. Αρα... «υπάρχουν λεφτά στα σεντούκια».

Aμερικανικές αγορές: Κατοχύρωση κερδών

Κατοχύρωση κερδών χτες στη Wall street, με τους δείκτες να κλείνουν με απώλειες, μετά την προχτεσινή πολύ καλή συνεδρίαση και τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η Fed θα συνεχίσει να πατά... φρένο στην αύξηση επιτοκίων. 

Ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,31% στις 34.300 μονάδες. Ο S&P 500 είχε απώλειες 0,36% στις 4.409 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έπεσε 0,68% στις 13.689 μονάδες.

ΧΑ: Νέο υψηλό 9 ετών και πορεία προς τις 1.300 μονάδες

Επιασε και τις 1.280 μονάδες ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης, αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στα υψηλά ημέρας. Ωστόσο, διαμορφώθηκε στις 1.277,56 μονάδες που αποτελεί και αυτό νέο υψηλό 9ετών.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της προηγούμενης εβδομάδας ήταν 122 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών από την αρχή του έτους παραμένει κοντά στα 110 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για το καλύτερο από συναλλακτικής πλευράς α' εξάμηνο από το 2008.

Eπίσης ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου καταγράφει άνοδο 37,4% και είναι σίγουρα η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και μέσα στις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Προ δύο εβδομάδων, ο Καγκελάριος έλεγε ότι έχουμε πορεία για τις 1.300 μονάδες και φαινόταν δύσκολο. Πλέον ο Γενικός Δείκτης απέχει 1,5% από τις 1.300 μονάδες. Λέτε να μην τις κατακτήσει πριν τις εκλογές;

FTSE Mid Cap: Eβδομαδιαία άνοδος 1,9% στην ισχυρή μεσαία κεφαλαιοποίηση

Αυτό που είδαμε την εβδομάδα που μας πέρασε είναι ότι η μεσαία κεφαλαιοποίηση δέχθηκε σημαντικές εισροές κεφαλαίων. Πρόκειται κυρίως για εγχώρια κεφάλαια που έβγαλαν σημαντικά κέρδη από μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και στράφηκαν προς δυνατές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Cenergy για παράδειγμα που έκανε ράλι, μέχρι την Παρασκευή ήταν μετοχή του FTSE Mid Cap. Από την Δευτέρα θα πάει στον FTSE Large Cap.

Μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια: Εισροές 20 εκατ. σε 4 συνεδριάσεις

Μία από τις πιο παραγωγικές εβδομάδες γνώρισαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, αφού σε διάστημα 4 συνεδριάσεων είχαν εισροές 20 εκατ. ευρώ.

Το να εισέρχονται κεφάλαια στα μετοχικά α/κ εσωτερικού σημαίνει ότι οι διαχειριστές τους αποκτούν ρευστότητα την οποία θα τοποθετήσουν στην χρηματιστηριακή αγορά.

Μία πολύ καλή ένδειξη ήταν αυτές οι εισροές για συνέχιση του ράλι.

Τράπεζες: Ανοδος 60% από την αρχή του χρόνου

Εδώ σίγουρα έχουμε την μεγαλύτερη άνοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ίσως σε παγκόσμιο. Σε μία περίοδο που οι τράπεζες διεθνώς συγκλονίστηκαν από τα προβλήματα με την SVB και την Credit Suisse, στο μικρό «γαλατικό χωριό» του ελληνικού χρηματιστηρίου οι τράπεζες έκαναν ράλι 59,15%.

Το ωραίο είναι ότι οι διεθνείς οίκοι βλέπουν περαιτέρω άνοδο και δίνουν υψηλότερες τιμές στόχους.

JP Morgan: Στα 10 top picks η Alpha Bank

Έναν κύκλο θετικών εκθέσεων για τις προοπτικές της Alpha Bank έχουν πυροδοτήσει οι νέοι στόχοι και το Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025 που ανακοινώθηκαν στο Investor Day της Τράπεζας στις 7 Ιουνίου, με τελευταία την JP Morgan να κατατάσσει τη μετοχή της Τράπεζας στα 10 top picks από το σύνολο της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Ο επενδυτικός οίκος αναγνωρίζει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας την προτίμησή του για τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες βλέπει να ευνοούνται σημαντικά από το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον και το ενδεχόμενο σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η εκτίμηση της JP Morgan ότι θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες από επενδυτές της ευρωζώνης.

Με την τελευταία της έκθεση η JP Morgan προστίθεται στη λίστα των επενδυτικών οίκων που χαρακτηρίζουν αξιόπιστους τους στόχους που ανακοίνωσε η Διοίκηση της Alpha Bank για RoΤE 12% μέχρι το 2025, χαρακτηρίζοντας τη μετοχή της Τράπεζας κορυφαία επενδυτική επιλογή.

ΑΔΜΗΕ: Ρεκόρ αύξησης μεγεθών το α' τρίμηνο

Τα ενοποιημένα Συνολικά Έσοδα του ΑΔΜΗΕ στο α’ τρίμηνο 2023 ανήλθαν στα 93,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 33,8% έναντι 70,0 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022. Τα Έσοδα Ενοικίου Συστήματος Μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από την Αγορά Εξισορρόπησης ανήλθαν σε 92,2 εκατ. ευρώ έναντι 67,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 37,2%, ενώ τα Έσοδα από λοιπές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 1,3 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της σταδιακής μεταφοράς των υπηρεσιών συντήρησης υποσταθμών μέσης τάσης στην ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Τα ενοποιημένα Κέρδη προ τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 53,4% σε 70,0 εκατ. ευρώ έναντι 45,6 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022. Το συγκρίσιμο EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 70,1 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 48,7% σε σχέση με 47,1 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2022.

Το ενοποιημένο ΕΒΙΤ αυξήθηκε κατά 117,7% και ανήλθε στα 42,7 εκατ. ευρώ, έναντι 19,6 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022, ενώ το συγκρίσιμο EBIT διαμορφώθηκε στα 42,8 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 102,7% έναντι 21,1 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022, μη συμπεριλαμβάνοντας τα ανωτέρω έκτακτα - μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια.

Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων περιόδου διαμορφώθηκαν στα 38,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 138,5% έναντι 16,2 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο 2022, ενώ τα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022.

ΕΧΑΕ: Η αγορά περιμένει πολύ καλά αποτελέσματα

Η αλήθεια είναι ότι το α' τρίμηνο, ο όμιλος ΕΧΑΕ δεν επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Ωστόσο, η αγορά (και ειδικά οι ξένοι επενδυτές) την «αβάνταραν» την μετοχή και από την αρχή του χρόνου έχει καταγράψει άνοδο 61%, φτάνοντας στα 5 ευρώ.

Με δεδομένο ότι και οι αποτιμήσεις έχουν ανέβει και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο β' τρίμηνο έχει ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ, η αγορά προσδοκά υψηλότερα κέρδη και σταθερή υπέρβαση των 5 ευρώ.

Interlife: Χθες η ΓΣ, την Τετάρτη η παρουσίαση στην ΕΘΕ

Χθες η θεσσαλονικιώτικη εισηγμένη Interlife είχε Γενική Συνέλευση των μετόχων της και απ' ό,τι μάθαμε μίλησε για την ανάκαμψη και τις προοπτικές της στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Την Τετάρτη, τα στελέχη της θα βρεθούν στην Λεωφ. Αθηνών για την παρουσίασή της στην ΕΘΕ. Η θέση της Interlife στην Αγορά βάσει Ασφαλισθέντων Οχημάτων (Μάιος 2023), είναι στην 6η θέση μεταξύ 45 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Κλάδο, με Μερίδιο Αγοράς 6,08%. Ο Ασφαλισμένος Στόλος Οχημάτων έφθασε τα 411.701 οχήματα.

Επίσης έχει και άλλους κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων αλλά και προγράμματα υγείας.

Παπουτσάνης: Με αρνητική μεταβολή από την αρχή του χρόνου

Η μετοχή του Παπουτσάνη είναι μία εποχική μετοχή. Ευνοείται ιδιαίτερα από την άνοδο του τουρισμού, αφού το 60% της παραγωγής της οδεύει προς τα ξενοδοχεία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει χαμηλή ελεύθερη διασπορά (free float) μάλλον την έχει επηρεάσει, αφού δεν δέχθηκε εισροές ξένων κεφαλαίων.

Η μετοχή βρίσκεται χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχε στην αρχή του χρόνου. Αυτό μας βάζει σε σκέψεις ως προς τις μελλοντικές προθέσεις του ομίλου.

Fourlis: Μοιράζει μέρισμα 0,11 ευρώ / μετοχή

Κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Fourlis, που συνήλθε την 16.06.2023, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης πρότεινε τη λήψη απόφασης για τη διανομή συνολικού μερίσματος ποσού έντεκα λεπτών του ευρώ (€ 0,11) ανά μετοχή.

Προτάθηκαν, επίσης, ως ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος (Record Date) η Παρασκευή 30.06.2023, ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος η Πέμπτη 29.06.2023 και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος η Τετάρτη 05.07.2023, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Εταιρεία με το Οικονομικό Ημερολόγιο του έτους 2023.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ