Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Οι ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, οι προσδοκίες της ΕΧΑΕ και η ΓΣ της Alpha Bank

Δεν γνωρίζουμε πως θα ξεκινήσουν σήμερα οι αμερικανικές αγορές, αφού έχει ήδη μεσολαβήσει η αργία, αλλά ξέρουμε ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μία πολυ σημαντική εξέλιξη και για το διεθνές εμπόριο και τα χρηματιστήρια.

Ευρωπαϊκές αγορές: Αποκόμιση κερδών και άλλοθι η ύφεση

Μία καλή συσσώρευση (ουτε καν διόρθωση) ήταν η χθεσινή για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Ο λόγος ήταν η αποκόμιση κερδών ενόψει τέλους Ιουνίου και άλλοθι ήταν η ύφεση που μπορεί να προκαλέσει η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τώρα, εσείς πιστέψτε όποια από τις δύο εκδοχές θέλετε. Πάντως, οι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγάλων αγορών παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά.

ΧΑ: Ισχυρή η στήριξη στις 1.260 μονάδες

Πλησιάζοντας (4 συνεδριάσεις απομένουν) στις εκλογές, πιθανόν να συνεχιστεί η διορθωτική κίνηση από την αποκόμιση κερδών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πάντως, δύσκολα σ' αυτό το διάστημα ο Γενικός Δείκτης θα πέσει κάτω από τις 1.260 μονάδες. Η χτεσινή συνεδρίαση είχε ως χαρακτηριστικό τις μειωμενες συναλλαγές (μόλις 79 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές των 110 εκατ. ευρώ που είχαμε συνηθίσει.

Στάση αναμονής λέγεται...

ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ: Επιστρέφουν στο Δημόσιο

Την πρόθεση να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το «υπερταμείο», έχει στο χαρτοφυλάκιο της το 50% + 1 μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ, και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί θυγατρική της ΕΕΣΥΠ, επιπλέον 11% των μετοχών της εταιρείας.

Αντίστοιχα, στην ΕΥΑΘ το Υπερταμείο κατέχει το 50% + 1 μετοχή, και επιπλέον ποσοστό 24% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Για να βγούν από το Χρηματιστήριο, θα πρέπει να γίνει δημόσια πρόταση για τα υπόλοιπα ποσοστά όλων των μετόχων.

Η υποχώρηση της μετοχής της ΕΥΔΑΠ χθες δεν μπορεί να δώσει συμπεράσματα. Η σημερινή συνεδρίαση θα φωτίσει καλύτερα την τάση.

ΟΠΑΠ: Εκοψε το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ

Οσοι είδατε μεγάλη υποχώρηση στη μετοχή του ΟΠΑΠ κάποια στιγμή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, δεν θα έπρεπε να πανικοβληθείτε. Οι μέτοχοι βασικά θα έπρεπε να χαρούν, γιατί ο Οργανισμός έκοψε το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου.

Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ την Τρίτη, 20.06.2023 (record date – ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων). Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου (0,45€ ανά μετοχή) ορίζεται η Παρασκευή, 23.06.2023.

Σε ό,τι αφορά την επανεπένδυση μερίσματος, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ανέρχεται σε 15,75 ευρώ που θα εκδοθούν λόγω επανεπένδυσης του υπολοίπου μερίσματος εταιρικής χρήσης 2022, με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

EXAE: Αναμένονται νέες εισαγωγές που μπορεί να αντλήσουν μέχρι 10 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γιάννος Κοντόπουλος, εστίασε στην εικόνα ανάπτυξης που υπάρχει στους ξένους επενδυτές για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις (το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πρώτο σε απόδοση ανάμεσα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια) και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν μπροστά μας νέες εισαγωγές στο ελληνικό χρηματιστήριο (Κύρια Αγορά) στις εταιρείες Real Estate, στην Optima Bank, που θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από πολλά χρόνια και βέβαια στην πολύ μεγάλη έκδοση που θα είναι η εισαγωγή του Αερολιμένος Αθηνών, που υπολογίζεται στο β’ εξάμηνο του έτους. Τα νέα IPO's μπορεί να φτάσουν στα 10 δισ. ευρώ.

Στην Εναλλακτική Αγορά, εχουν ήδη κατατεθεί δύο φάκελοι εταιρειών έτοιμων προς εισαγωγή (περιμένουν τις εγκρίσεις), ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και άλλες εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την είσοδο στην Εναλλακτική Αγορά.

Για την ΕΧΑΕ, η τόνωση της ΕΝΑ αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα γιατί ουσιαστικά θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την εξωτραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και θα διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές.

Ταυτόχρονα, ανάμεσα στους στόχους είναι η διεύρυνση της ψηφιοποίησης των εργασιών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Interlife: Την Τετάρτη παρουσίαση στην ΕΘΕ

Kάλυψε η Interlife Ασφαλιστική από το πρώτο τετράμηνο του 2023 τις ζημιές που έγραψε στο επενδυτικό αποτέλεσμα το 2022, λόγω των κραδασμών στις κεφαλαιαγορές από τις γεωπολιτικές εντάσεις, διατηρώντας την από ετών κερδοφορία της στο ασφαλιστικό αποτέλεσμα.

Επί της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων, η Interlife κατέχει τη 12η θέση μεταξύ 31 ασφαλιστικών εταιρειών στο κλάδο κατά ζημιών. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατά τη Γενική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη.

Την Τετάρτη θα τα παρουσιάσει και στην ΕΘΕ, στο κτήριο της ΕΧΑΕ.

Alpha Bank: Στις 27 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση

Για λογιστικούς και για μετοχικούς λόγους μετατέθηκε η Γενική Συνέλευση της Alpha Bank για τις 27 Ιουλίου.

Η διοίκηση θέλει να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα των αποτελεσμάτων του α' εξαμήνου 2023, ενώ και ξένοι μέτοχοι ζήτησαν την παράταση για δικούς τους λόγους.

Fourlis: Στις 29/6 αποκόπτει το δικαίωμα στο μέρισμα

Σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Fourlis της 16ης Ιουνίου 2023, αποφασίστηκε η διανομή συνολικού μερίσματος ποσού έντεκα λεπτών του ευρώ (€ 0,11) ανά μετοχή.

Το εν λόγω ποσό μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 5% και συνεπώς οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό 0,1045 ευρώ ανά μετοχή.

Ημερομηνία αποκοπής μερίσματος είναι η Πέμπτη 29.06.2023.

Δικαιούχοι του μερίσματος, είναι οι μέτοχοι της Εταιρείας οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων την Παρασκευή 30.06.2023 (Record Date).

Επαγγελματικά Ταμεία: Μείωσαν καταθέσεις, αύξησαν ομόλογα

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ-ΙΕΣΠ αυξήθηκε σε 1.937 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023, έναντι 1.866 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1.791 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων μειώθηκαν σε 98 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023, έναντι 134 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 348 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε σε 5,1% έναντι 7,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 19,5% το α΄ τρίμηνο του 2022.

Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε σε 942 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023, έναντι 864 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 643 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022 και το ποσοστό τους επί του συνόλου αυξήθηκε σε 48,6%, έναντι 46,3% το προηγούμενο τρίμηνο και 35,9% το α΄ τρίμηνο του 2022.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ