Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η πτώση της Ideal το ράλι της Mytilineos και οι ευαισθησίες της Τράπεζας Πειραιώς

Υποχώρησαν εκ νέου οι αμερικανικοί δείκτες χθες. Επισήμως οι επενδυτές το απέδωσαν στις επικείμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ανεπισήμως είναι ρευστοποιήσεις ενόψει τέλος α' εξαμήνου και δημιουργίας ρευστότητας ενόψει β' εξαμήνου που θα είναι δύσκολο για την αμερικανική οικονομία.

Το γεγονός ότι ο Dow Jones παραμένει πάνω από τις 34.000 μονάδες δείχνει ότι οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές είναι ανθεκτικές.

Ευρωπαϊκές αγορές: Κι όμως, παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά

Στην ευρωπαϊκή πλευρά, οι χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, παρά το γεγονός ότι οι οικονομίες κινούνται με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει δημιουργηθεί ένα ντόμινο χαμηλών εταιρικών αποτελεσμάτων, έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και οι καταναλωτικές δαπάνες, ενώ και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με άγνωστη έκβαση.

H ρευστότητα στις αγορές μετοχών και ομολόγων παραμένει πολύ υψηλή.

Επανέκδοση ομολόγου: Απόδειξη ρευστότητας

Μία απόδειξη της μεγάλης ρευστότητας που υπάρχει είναι η επανέκδοση του ελληνικού ομολόγου λήξης 2042 (20ετίας).

Διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων 4,20%, λήξεως 30 Ιανουαρίου 2042, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers). Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1.232 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,99%.

ΧΑ: Ισχυρή στήριξη στις 1.260 μονάδες και πορεία προς τις 1.300

Αντιστέκονται οι 1.280 μονάδες Γενικού Δείκτη, καθώς 3 φορές μέσα στον Ιούνιο τις υπερεβη ή τις πλησίασε αλλά και τις 3 βγήκαν πωλητές σε δεικτοβαρή blue chips και ο Γενικός Δείκτης κύλησε χαμηλότερα.

Οι εγχώριοι παράγοντες θεωρούν θέμα συνεδριάσεων την υπέρβαση των 1.280 μονάδων και εν συνεχεία την προσέγγιση των 1.300.

Deutsche Bank: Ακρίβυναν λίγο οι ελληνικές τράπεζες

Αυτό που οι Ελληνες παράγοντες έβλεπαν, αλλά δεν τολμούσαν να πουν, το είπε τελικά η Deutsche Bank. «Oι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν γίνει πιο ακριβές σε σχετικούς όρους, σε σύγκριση με άλλες πιθανές επιλογές στη Νότια Ευρώπη».

Yποβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, η οποία για πολύ καιρό ήταν η αγαπημένη της, σε σύσταση Hold καθώς και την Τράπεζα Πειραιώς σε σύσταση Hold επίσης. Ωστόσο, αυξάνει την τιμή στόχο για την Εθνική στα 6,70 ευρώ από 6,15 ευρώ πριν και διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 3,00 ευρώ.

Διατηρεί τη σύσταση Buy για Eurobank και Alpha Bank και αυξάνει τις τιμές στόχους στο 1,90 ευρώ από 1,70 ευρώ πριν και για τις δύο. Πλέον, η Alpha Bank παίρνει τη θέση του top pick της γερμανικής τράπεζας, λόγω των πιο φθηνών αποτιμήσεων και τα πιθανώς μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης.

Αlpha Bank: Οι κάρτες μείωσαν τη φοροδιαφυγή

Μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της οικονομικής επιθεώρησης της Alpha Bank, σε σχέση με την χρήση καρτών, του έμμεσους φόρους και τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης.

Η αυξανόμενη χρήση καρτών στις συναλλαγές (οι οποίες αυξήθηκαν σε 1,74 δισ. συναλλαγές το 2022 από 1,49 δισ. το 2021) και η εξοικείωση του κοινού με τη χρήση των ψηφιακών μέσων πληρωμής, οδήγησαν στον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής από τους έμμεσους φόρους, διευρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη φορολογική βάση και συμβάλλοντας στην επίτευξη υψηλότερων εσόδων για το 2022.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται και στην άνοδο του λόγου των έμμεσων φορολογικών εσόδων προς τα συνολικά φορολογικά έσοδα, ο οποίος αυξήθηκε από 53% το 2013, σε 66% το 2022, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Η επίδοση αυτή, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, δεν οφείλεται στην αύξηση του φορολογικού βάρους στην καταναλωτική δαπάνη, καθώς ο φορολογικός συντελεστής ΦΠΑ, από το 2016 και μετά, παραμένει σταθερός, σε 24% από 23% το 2015.

Ομιλος Ideal: Ανακοίνωσε μεγάλη εξαγορά και η μετοχή έπεσε

H Ideal Holdings διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της με μια νέα επένδυση ύψους 100 εκατ., για την εξαγορά του 100% των πολυκαταστημάτων attica.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited , η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή είχε κάνει ένα μικρό ράλι 10% στα τέλη Μαΐου και από τις αρχές Ιουνίου και μετά είναι πτωτική. Nα υποθέσουμε ότι χρηματοδότησε την εξαγορά από τις πωλήσεις των μετοχών της; Περιμένουμε τις υπόλοιπες συνεδριάσεις να δούμε πώς θα αντιδράσει.

Mytilineos: Κάθε μέρα νέα υψηλά και νέες εκθέσεις

Θα πρέπει να ανατρέξουμε πίσω στο 1999 για να δούμε τέτοιον «έρωτα» των θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών για μετοχή. Η μετοχή της Mytilineos κατέγραψε χθες νέο ιστορικό υψηλό βάζοντας την βάση για ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Για πρώτη φορά η ΝBG Securities δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή της Mytilineos πάνω από τα €40 και συγκεκριμένα την ανεβάζει στα €41,3/μετοχή (~30% upside) από τα €31,2/μετοχή, ενώ διατηρεί τη σύσταση «Buy».

Η σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου, προκύπτει ως αποτέλεσμα κυρίως της συνεχούς ανάπτυξης της Mytilineos και της συνεπαγόμενης αύξησης των κερδών της εταιρείας τα επόμενα έτη, σαφώς πάνω από το σημερινό επίπεδο του €1 δισ., και το πέρασμα της εταιρείας σε μία νέα εποχή κερδοφορίας.

Tράπεζα Πειραιώς: Ευαισθησίες για περιβαλλοντικά θέματα και βιωσιμότητα

Η Τράπεζα Πειραιώς, δημιούργησε μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ». Μέσα από αυτό αναδεικνύει πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την αγροτική παραγωγή, πως επιβαρύνει την επισιτιστική κρίση και εστιάζει στους τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών, με παραδείγματα καλών πρακτικών από Έλληνες αγρότες.

  • Το πρώτο επεισόδιο έχει τίτλο: «Κλιματική Αλλαγή: Θέτοντας το Πρόβλημα – Δείχνοντας την Κατεύθυνση των Λύσεων» και αναδεικνύει την κατεύθυνση των λύσεων με έμφαση στην έννοια της «αειφορίας».
  • Το δεύτερο επεισόδιο έχει τίτλο: «Προστασία της Αγροτικής Παραγωγής, Μετριασμός και Προσαρμογή».
  • Το τρίτο επεισόδιο με τίτλο: «Ευφυής Γεωργία», ξεναγεί τους αγρότες στο έξυπνο αγρόκτημα της νέας εποχής και παρουσιάζει την ευφυή γεωργία και τα συστήματα της γεωργίας ακριβείας, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς.
  • Το τέταρτο επεισόδιο έχει τίτλο: «Ο λόγος στον Έλληνα παραγωγό - Το ελληνικό σταφύλι».
  • Το πέμπτο επεισόδιο έχει τίτλο: «Ο λόγος στον Έλληνα παραγωγό - Το φιστίκι Αιγίνης».

Interlife: Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις στην ΕΘΕ

Την πρώτη παρουσίαση της εταιρείας Interlife (η μοναδική εισηγμένη ασφαλιστική στο ΧΑ) έκανε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Βοτσαρίδης.

Εκτός από τα ενδιαφέροντα που είπε για την περυσινή χρονιά, απάντησε σε ερωτήσεις, τονίζοντας ότι το κόστος των αντασφαλίσεων έχει εκτιναχθεί, οι ασφαλιστικές θα έπρεπε να αυξήσουν τα ασφάλιστρα, αλλά δεν το κάνουν για λόγους ανταγωνισμού και ότι σταδιακά θα πρέπει να στραφούν προς τα catastrophic bonds (cat bonds), προκειμένου να μειώσουν τα αντασφαλιστικά κόστη.

Πάντως, το α' τετράμηνο του 2023 η εταιρεία πάει πολύ καλά και σε επίπεδο οργανικών αποτελεσμάτων και επενδυτικών εσόδων (εκεί που είχε ζημιές πέρυσι).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ