Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η επιστροφή της Ελλάκτωρ στα κέρδη, οι τράπεζες και το ομόλογο του ΟΤΕ

Πηγή: Eurokinissi

Μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων χτες με σαφή προσανατολισμό τη μείωση της υπερβάλουσας ρευστότητας και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αυτό νομοτελειακά θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια. Σε δεύτερη φάση μπορεί να βάλουν οικονομίες σε ύφεση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία με πληθωρισμό περίπου στο 8,5% (ο υψηλότερος εδώ και 40 χρόνια) προχώρησε σε ισχυρή «αντιβίωση», αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 0,5%.

Αυτό μπορεί να σημάνει την είσοδο της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση στο β' εξάμηνο 2023 (για πρώτη φορά επίσης εδώ και 45 χρόνια). Αλλοί οι κεντρικοί τραπεζίτες προτιμούν μία περαστική ύφεση από μία μόνιμη κατάσταση υψηλού πληθωρισμού. Αυτοί ξέρουν...

Το ίδιο αλλά σε διαφορετικές εκδοχές ισχύει για την Ελβετία και τη Νορβηγία, των οποίων οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν και αυτές τα επιτόκια. Η Τουρκία είναι μία εντελώς ξεχωριστή κατάσταση, που θα χρειαστούμε τόμους να αναλύσουμε.

ΗΠΑ: «Χειρουργικές» οι παρεμβάσεις της FED

Η αμερικανική οικονομία έχει σημαντικές αντοχές παρά τους κατά καιρούς κινδυνολόγους. Επίσης η Fed, παρά τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν για τον Τζερόμ Πάουελ, διαχειρίζεται «χειρουργικά» το θέμα των επιτοκίων.

Κλειδί είναι η απασχόληση, η κατανάλωση και οι βιομηχανικές παραγγελίες. Όταν αυτά πάνε καλά, τότε η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, γιατί βλέπει ότι η οικονομία έχει αντοχές. Όταν δεν πάνε καλά, τα αφήνει αμετάβλητα.

Τον Ιούνιο τα άφησε αμετάβλητα, γιατί είχε στοιχεία ότι ο πληθωρισμός δεν θα αυξανόταν.

ΧΑ: Κρίσιμο το σημερινό τεστ

Ο Γενικός Δείκτης έχει διαμορφώσει μία ισχυρή στήριξη πέριξ των 1.260 μονάδων. Τρείς φορές η στήριξη αυτή τον κράτησε.

Σήμερα θα δοκιμαστεί, μάλλον, για τέταρτη φορά και εάν αντέξει, τότε με την πρώτη ευκαιρία -πιθανότατα την άλλη εβδομάδα- θα επιστρέψει στις 1.280 μονάδες.

Τράπεζες: Το ράλι δίνει τη θέση του σε ρευστοποιήσεις

Θεωρητικά ό,τι ανεβαίνει με ένταση, πέφτει και με ένταση. Οι τραπεζικές μετοχές είχαν δείξει ότι μετά από άνοδο 60% (στον κλαδικό δείκτη) από την αρχή του χρόνου, βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα από τις τραπεζικές μετοχές της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ετσι θεωρούνται λογικές οι όποιες ρευστοποιήσεις

HSBC: Περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Η HSBC πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν περιθώρια ανόδου από 28% μέχρι 45% και γι' αυτό συνεχίζει να συστήνει αγορές και αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι νέες τιμές-στόχοι είναι για την Alpha Bank στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή από 1,45 ευρώ πριν, για τη Eurobank στο 1,95 ευρώ ανά μετοχή από 1,60 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 7,95 ευρώ από 6,95 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4 ευρώ ανά μετοχή από 3,35 ευρώ πριν.

Eλλάκτωρ: Αισιοδοξία για την πρώτη κερδοφόρα χρήση

Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα φέρουν σημαντικά κέρδη στον όμιλο Eλλάκτωρ και κυρίως θα διακόψουν τις ζημιογόνες δραστηριότητες της τελευταίας 15ετίας. Ο όμιλος προσβλέπει στην πρώτη κερδοφόρα χρήση μετά από χρόνια.

Αναμένει έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πωληση της ΑΚΤΩΡ και στη συνέχεια ο Eλλάκτωρ θα εισπράξει 100 εκατ. ευρώ άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα 114 εκατ. (που είναι το σύνολο του συμφωνηθέντος τιμήματος της πώλησης) θα δοθούν σταδιακά εντός 19 μηνών για την αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού.

Οσον αφορά τις προοπτικές του ομίλου ο Eλλάκτωρ, θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις όπου προβλέπονται ταμειακές ροές ύψους 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μπουλούτας τόνισε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διεκδίκηση της Αττικής Οδού.

ΟΤΕ: Ομόλογο για την αναχρηματοδότηση του προηγούμενου

O Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει ότι η θυγατρική του ΟΤΕ plc, εξέδωσε στις 20 Ιουνίου 2023 ομόλογo ύψους 80 εκατ. ευρώ, λήξεως Οκτωβρίου 2023.

Η απόδοση διαμορφώθηκε σε 3,701% ετησίως. Το νέο ομόλογο αναλήφθηκε πλήρως από την Deutsche Telekom AG. Τα έσοδα από το νέο ομόλογο χρησιμοποιήθηκαν για την αναχρηματοδότηση μέρους του ομολόγου ποσού 150 εκατ. της OTE plc, λήξεως 8 Ιουνίου 2023.

Profile: Στρατηγική συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ Microfinace

Η Profile ανακοινώνει τη στρατηγική της συνεργασία με την ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, καθώς επελέγη κατόπιν διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού, με βασικό αντικείμενο τη δημιουργία σύγχρονης online πλατφόρμας παροχής χρηματοδοτήσεων στα μέλη του ΤΜΕΔΕ.

Το ΤΜΕΔΕ, αποτελεί ήδη έναν αυτόνομο πυλώνα στις μορφές εγγυοδοσίας για τα μέλη του (Μηχανικοί και Εργολήπτες Δημοσίων έργων) και μέσω της ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, που αποτελεί τον πρώτο θεσμικό φορέα που αδειοδοτήθηκε το 2022 από την Τράπεζα της Ελλάδας, με βασικό αντικείμενο τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, απαντά αποφασιστικά στις ανάγκες των μελών του για απρόσκοπτη πρόσβαση σε λύσεις ρευστότητας, ιδιαίτερα για όσους ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους πορεία.

Mytilineos: Το νέο ιστορικό υψηλό δεν είναι είδηση

Νέο ιστορικό υψηλό και σήμερα για την μετοχή της Mytilineos που έφτασε αισίως στα 33 ευρώ. Ο Καγκελάριος προ έτους, είχε ονομάσει την μετοχή «Σεργκέι Μπούμκα» του ελληνικού χρηματιστηρίου (επειδή και εκείνος έκανε συνεχόμενα παγκόσμια ρεκόρ ανεβάζοντας κατά 1 εκατοστό κάθε φορά τον πηχη).

Μαθαίνουμε ότι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει αυξήσει τις επισκέψεις του στον Καναδά και λόγω της πρόσφατης μεγάλης επένδυσης που έκανε εκεί, αλλά και λόγω του βασικού του μετόχου του κ. Prem Watsa, o oποίος θα έβλεπε με καλό μάτι ένα dual listing της μετοχής και στη Νέα Υόρκη (και στην Αθήνα).

BriQ: Προσύμφωνο για πώληση ακινήτου

Η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. υπέγραψε στις 20.06.2023 προσύμφωνο για την πώληση εμπορικού καταστήματος ιδιοκτησίας της, συνολικής επιφάνειας 281,35 τ.μ., που βρίσκεται επί της οδού 25ης Μαρτίου 1 & Εθελ. Δωδεκανησου στη Ρόδο έναντι τιμήματος ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000). Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε αγοραστεί από την Εταιρεία τον Οκτώβριο του 2019 έναντι τιμήματος επτακοσίων εξήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (765.000).

Η Εταιρεία το τελευταίο 1,5 έτος έχει προχωρήσει στην πώληση 3 εμπορικών καταστημάτων καταγράφοντας ποσοστό κέρδους 22% επί της αξίας κτήσης του.

Βογιατζόγλου: Θα μοιράσει και μέρισμα από τη θυγατρική

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Βογιατζόγλου, αποφάσισε ομοφώνως, την διανομή (καταβολή) προς τους μετόχους της Εταιρείας μερίσματος συνολικού ποσού 967.725,00 Ευρώ (μικτό ποσό), το οποίο προέρχεται αφενός από κέρδη θυγατρικής της Εταιρείας. Το καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος θα ανέλθει σε 0,1454 Ευρώ ανά μετοχή.

Δικαιούχοι είσπραξης του ως άνω μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αύλων Τίτλων (ΣΑΤ) μέτοχοι της Εταιρείας την Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023 (record date).

Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος χρήσεως 2022 ορίσθηκε η Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με το άρθρο 5.2 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023. Όταν η θυγατέρα προικίζει τη μαμά...

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα