Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Πού οφείλεται το χθεσινό «limit down», το ομόλογο της Mytilineos και η ελεγχόμενη διόρθωση του ΟΠΑΠ

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Δεν μετρήσαμε την υποχώρηση αλλά κυρίως τον όγκο συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο συνδυασμός και των δύο είχε στοιχεία sell off. Από την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος καταλαβαίνουμε ότι αφενός η αγορά ήθελε να "εξαερωθεί" και αφετέρου οι επενδυτές πιστεύουν ότι έχει παρακάτω.

Οι βασικοί λόγοι ήταν

  • Η διόρθωση των ευρωπαικών (και αμερικανικών) αγορών κρατάει δύο εβδομάδες και το ελληνικό χρηματιστήριο είχε μείνει αλώβητο στο διάστημα αυτό. Οι ξένοι κατέχουν το 65% της ελληνικής κεφαλαιοποίησης.
  • Οι ελληνικές δεικτοβαρείς μετοχές , όπως είχαμε γράψει πρόσφατα, μετά το δίμηνο ράλι (Μαίου- Ιουνίου) είχαν ακριβύνει καθώς ο πολλαπλασιαστής κερδών είχε φτάσει στο 15x.
  • Οι ξένοι και οι εγχώριοι επενδυτές θέλουν να καταγράψουν τα κέρδη τους.
  • Οι πολιτικές εξελίξεις (εκλογές) και οι οικονομικές επιδράσεις τους (επενδυτική βαθμίδα) είχαν ήδη προεξοφληθεί στις ανοδικές κινήσεις.
  • Κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές έκοψαν χθες το δικαίωμα στο μέρισμα.

Γενικότερα, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ένα καλό χρηματιστηριακό μάθημα προς "αναλυτές" που θεωρούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο επειδή είχε μεγάλη άνοδο.

Είναι ένα ετερόφωτο χρηματιστήριο που εξαρτάται κυρίως από τις προθέσεις των ξένων επενδυτών. Αυτά, “για να μην βλέπουμε το μπόι μας μεγαλύτερο απ' ότι είναι...”

Διαβάστε επίσης: Ανοδος στην αγορά ομολόγων, σε νέο χαμηλό έτους η απόδοση και το περιθώριο του 10ετούς ομολόγου

Γενικός Δείκτης: Έχει περιθώρια για μικρή ακόμη υποχώρηση

Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να έχει μία ηπιότερη διόρθωση σε σχέση μ' αυτή της Δευτέρας και γενικά εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας που είναι και τέλος του μήνα θα εκτονωθούν. Τώρα και με βάση τη χθεσινή εικόνα της αγοράς, η επόμενη στήριξη Γ.Δ. είναι στις 1.200 μονάδες. Αν αντιδράσει ανοδικά, θα κινηθεί μεταξύ 1.240-1.260 μονάδες.

Ευρωπαικές αγορές: Eκτονώνονται οι πιέσεις;

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του μήνα, τόσο οι πιέσεις θα εκτονώνονται. Για να καταλάβει κανείς πώς λειτουργούν οι "αποτελεσματικές αγορές" (efficient markets κατά τους οικονομολόγους) πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες εξάρσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Πάντως , με δεδομένο ότι οι οικονομικές εξελίξεις (μακροοικονομικά) δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για τις ευρωπαικές οικονομίες το 2023 ας "κρατάμε μικρό καλάθι".

Τράπεζες: Αντέδρασαν στη χρηματιστηριακή υπερβολή

Απ' ότι έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση, οι απανωτές εκθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας είχαν
"αποθεωτικό χαρακτήρα" αλλά και σκοπιμότητες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι τράπεζες “υπο εξυγίανση”
που φέτος θα βγάλουν κέρδη και από το 2024 θα μοιράσουν μέρισμα. Το να δίνεις εσύ, ως επενδυτική τράπεζα υπερβολικές τιμές στόχους δείχνει σκοπιμότητα. “Μέτρον άριστον”.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πηγή: Pixabay

ΟΤΕ : Την καλυτερη συμπεριφορά στην πτώση απ' όλα τα blue chips

Mπορεί να κατηγορούσαμε την μετοχή του ΟΤΕ ότι είχε υποαποδώσει όταν όλα τα blue chips ανέβαιναν αλλά να πούμε και μία καλή κουβέντα για την χθεσινή συμπεριφορά της. Είχε τις μικρότερες απώλειες όχι μόνο από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και πολλές αλλες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

ΟΠΑΠ: Ελεγχόμενη διόρθωση - Πιστώνει την επιστροφή κεφαλαίου

Από τις μετοχές που είχαν ήπια (σχετικά) υποχώρηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Την πιστώνεται αυτή την αντίδραση. Επίσης χθες ξεκίνησαν να πιστώνονται τα κεφάλαια από την επιστροφή κεφαλαίου

ΕΤΕ: Βγήκαν αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης

Ενδιαφέρουσα η αντίδραση τύπου V της μετοχής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Στο τέλος, λίγο πριν τις 17.00, βγήκαν αρκετοί αγοραστές και περιόρισαν τις απώλειες. Τώρα ήταν πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον, ήταν σωστό market making θα σας γελάσω. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν καλό για τη μετοχή.

Διαβάστε επίσης: Γ. Λιανός: Η επόμενη μεταρρύθμιση της Ε.Α. αφορά στην εσωτερική λειτουργία της

Μυτιληναίος : Ανακοίνωσε την πρόθεση για έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος Μυτιληναίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών της αγοράς να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους, κατά κεφάλαιο, έως 500 εκατ. ευρώ και με ελάχιστο ποσό έκδοσης το ποσό των 300 εκατ. με διάρκεια 7 έτη.
Μαθαίνουμε ότι το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί και για χρηματοδότηση επενδύσεων και για αναχρηματοδότηση τραπεζικού δανεισμού.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η αποκοπή του μερίσματος και η διαδικασία καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την 3η Ιουλίου 2023.

Δικαιούχοι στην καταβολή μερίσματος είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) που διαχειρίζεται η «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.» κατά την 28η Ιουνίου 2023.

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Οι επαφές Συνατσάκη- Κούτρα

Ο κ. Γ. Συνατσάκης βασικός μέτοχος της Δομικής Κρήτης βρίσκεται σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την κυπριακή εταιρία ADAMS GROUP Ltd συμφερόντων του κ. Δημητρίου Κούτρα για την αγορά από την τελευταία εταιρία μετοχών του κ. Συνατσάκη στη ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μεν σε στάδιο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί προχωρημένο, πλην όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία και, επομένως, η συμμετοχή της εταιρίας ADAMS GROUP Ltd στο μετοχικό σχήμα της ΔΟΜΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων ως προς τα ζητήματα, για τα οποία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Πάντως η μετοχή χθες κινήθηκε ανοδικά (σε μία δύσκολη ημέρα) και με αυξημένους όγκους.

Μotor Oil : Έκοψε το δικαίωμα στο μέρισμα (1,16 ευρώ) γι' αυτό βυθίστηκε η μετοχή

Δεν μας είχε συνηθίσει η μετοχή σε μεγάλες πτώσεις αλλά είδαμε ότι ο βασικός λόγος της χθεσινής βύθισης (πάνω από -8%) ήταν ότι έκοψε το δικαίωμα στο μέρισμα που θα πληρώσει στις 3 Ιουλίου. Για να δούμε εάν θα βγούν αγοραστές σήμερα για να ανακόψουν την πτώση ή εάν θα περιμένουν λίγο ακόμη για να εκτονωθεί.

Διαβάστε επίσης: Μυτιληναίος: Ομολογιακό δάνειο έως 500 εκατ. ευρώ

Intrakom Defence : Aναλαμβάνει την παραγωγή κύριων μονάδων Patriot

Μία ιδιαίτερα σημαντική είδηση που χάθηκε στον χρηματιστηριακό ορυμαγδό της χθεσινής ημέρας. Η INTRACOM DEFENSE (IDE) ανακοίνωσε την ανάθεση νέας σύμβασης από την αμερικανική εταιρεία Raytheon, ύψους 18,2 εκατ. δολαρίων, για την παραγωγή κύριων μονάδων του συστήματος αεράμυνας Patriot.

Αυτή η νέα επιτυχία της IDE αποτελεί ουσιαστική απόδειξη της μακροχρόνιας συνεργασίας της με τη Raytheon στην παραγωγή και υποστήριξη διεθνών προγραμμάτων Patriot, ενισχύοντας τη θέση της IDE ως βασικού προμηθευτή στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της Raytheon.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ