Νέα
  • ΓΔ: 1271.04 +0.50%
  • Τζίρος: 80,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η εκτίναξη της Coca Cola, η μετοχή της ΕΤΕ και το... στρίμωγμα των πετρελαϊκών

Πηγή: Eurokinissi

Στα μισά των αμερικανικών συνεδριάσεων, οι δείκτες πέρασαν ανοδικοί και συμπαρέσυραν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε υψηλότερα επίπεδα. Για μία ακόμη φορά έδωσαν οι αμερικανικές αγορές την τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Παντως, οι περισσότεροι δείκτες έκλεισαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου με υποχωρήσεις έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου, της τάξης του 4%, στην χειρότερη εβδομάδα του 4μηνου.

O «πληθωρισμός της απληστίας»

Οι οικονομολόγοι έχουν πολλούς τρόπους για να δίνουν τους ηπιότερους χαρακτηρισμούς στα διάφορα οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα. Ετσι βγήκαν και είπαν ως «πληθωρισμό της απληστίας» αυτό που όλος ο κόσμος λέει αισχροκέρδεια.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού το καταδεικνύουν έντονα τους τελευταίους μήνες. Ο πληθωρισμός κατεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά το «καλάθι του καταναλωτή» είναι στα ύψη, εξαιτίας της αισχροκέρδειας πολλών παραγόντων. Γι' αυτό άλλωστε και η ακρίβεια δεν υποχωρεί.

Ελληνικά ομόλογα: Ποιοι ρευστοποιούσαν αυτήν την εβδομάδα

Κι όμως, ξένοι θεσμικοί ρευστοποιούσαν την προηγούμενη εβδομάδα ελληνικά ομόλογα, έχοντας όμως ήδη καταγράψει σημαντικά κέρδη απ' αυτά.

Εξαιτίας αυτών των ρευστοποιήσεων εκτοξεύθηκαν και οι αποδόσεις τους. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς από το 3,55% που ήταν στα τέλη Ιουνίου βρέθηκε χθες στο 3,93%.

Γ. Στουρνάρας: Αμφιβολίες για το αν ολοκληρώνεται ο κύκλος αύξησης επιτοκίων

Ο διοικητής της ΤτΕ έλεγε μέχρι πριν μερικούς μήνες ότι βρισκόμαστε στο τέλος των αυξήσεων επιτοκίων. Με χθεσινές τους δηλώσεις, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, αλλά υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αύξηση από εκεί και πέρα «θα συνιστούσε έκπληξη».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «τον Ιούλιο λίγο πολύ θα έχουμε (αύξηση επιτοκίων κατά) 25 μονάδες βάσης, αλλά για τον Σεπτέμβριο είναι άγνωστο, μπορεί ναι, ίσως όχι».

ΧΑ: Οριακή εβδομαδιαία μεταβολή, αλλά έντονη μεταβλητότητα

«Εντός, εκτός και επί τα αυτά» έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά η μεταβλητότητα ήταν μεγάλη ενδοσυνεδριακά.

Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τις 1.300 μονάδες μεσοβδόμαδα, τις πέρασε για 20 δευτερόλεπτα και μετά αφέθηκε σε ήπια διολίσθηση προς τις 1.280.

Coca Cola: Αναθεωρεί εκτιμήσεις και η μετοχή εκτινάχθηκε

Η Coca-Cola HBC AG ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο ότι, μετά από ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο κλείσιμο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2023.

Οι επιδόσεις τον Ιούνιο, έναν από τους πιο σημαντικούς μήνες, ήταν πολύ καλές συνολικά, σημειώνει. Ως αποτέλεσμα, αναμένει τώρα να καταγράψει ισχυρή οργανική αύξηση κερδών EBIT το πρώτο εξάμηνο, οδηγούμενη από τη λειτουργική μόχλευση και τη βελτίωση στη σχέση τιμή/μείγμα.

Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε τώρα οργανική αύξηση EBIT για το 2023 κατά 9-12% (προηγουμένως στο ανώτατο άκρο του εύρους -3 έως +3%), δηλώνει.

Το μεσοπρόθεσμο guidance από το 2024 και μετά είναι αμετάβλητο. Περιμένει μέση ετήσια αύξηση των οργανικών εσόδων της τάξης του 6-7% και μέση ετήσια αύξηση οργανικού περιθωρίου EBIT κατά 20-40 μονάδες βάσης ετησίως.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου 2023 θα δημοσιευθούν στις 9 Αυγούστου.

Πετρελαϊκές: Υποχωρούν τα περιθώρια κέρδους

Το ανάποδο σενάριο που είδαμε το 2021-2022 (εκτίναξη των περιθωρίων διύλισης και τρομερά υπερκέρδη) βλέπουν τώρα οι πετρελαϊκές. Το πρόβλημά τους είναι ότι έχουν αγοράσει τις πρώτες ύλες πολύ ακριβά, το κόστος διύλισης παραμένει υψηλό και οι πωλήσεις χαμηλές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης, δήλωσε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους γιατί θα έχουμε στρέβλωση της αγοράς.

«Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με σωστούς κανόνες και όχι να παρεμβαίνει πλήττοντας την επιχειρηματικότητα. Η συνάντηση που είχαμε με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης έγινε σε καλό κλίμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ χρόνο ακόμη για την εξεύρεση μιας ουσιαστικής λύσης»

ETE: Αναθεωρεί την τιμή-στόχο η Optima Bank

H Optima αναβαθμίζει τη μετοχή της ETE στα 8 ευρώ από 4,64 ευρώ προηγουμένως και παράλληλα δίνει σύσταση για τη μετοχή από «ουδέτερη» σε «αγορά».

Οπως σημειώνει στην έκθεσή της, η κίνηση δίνει ανοδικό περιθώριο 35% για τον τίτλο.

Η επαναξιολόγηση οφείλεται: i) στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και την κερδοφορία για την περίοδο 2023-2025 μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2023 και ii) στο χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων.

Η Εθνική Tράπεζα τελεί υπό διαπραγμάτευση επί του παρόντος 0,82x P/TBV23E, ισάξια με τις αντίστοιχές της στη Νότια Ευρώπη και με premium 12% έναντι των ομολόγων της στην Ελλάδα. Ωστόσο σημειώνει πως πιστεύει ότι το ανώτερο προφίλ RoTE του (13,8%) δικαιολογεί ένα premium υλικού σε σχέση με τους ομοτίμους του.

H Optima αύξησε την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 55% σε 1 ευρώ το 2023 και κατά 28% το 2024 σε 1,03 ευρώ, λόγω υψηλότερων από τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα από τόκους. Τώρα προβλέπουμε ότι το core EPS θα φτάσει το 1,08 ευρώ το 2023 και το 1,11 ευρώ το 2025, πολύ πάνω από τους στόχους της διοίκησης για 0,75 ευρώ και 0,90 ευρώ αντίστοιχα, επισημαίνει.

Lavipharm: Αναθεωρεί θετικά τις εκτιμήσεις

Η Laνipharm συνεχίζει φέτος να διευρύνει τις πωλήσεις της σε όλες τις κατηγορίες δραστηριοποίησής της (συνταγογραφούμενα φάρμακα, προϊόντα OTC και κυρίως στις εκτός Ελλάδας πωλήσεις της, όπου τα περιθώρια κέρδους είναι σαφώς υψηλότερα).

Η φετινή στρατηγική του εισηγμένου ομίλου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Την αύξηση της παραγωγής προκειμένου να ικανοποιηθεί η διεθνής ζήτηση.
  • Την αναζήτηση νέων διαθέσιμων προς πώληση προτύπων φαρμακευτικών προϊόντων, με στόχο τη διεύρυνση του διαθέσιμου χαρτοφυλακίου.
  • Την ανάπτυξη του διαδερμικού συστήματος κλονιδίνης (ολοκλήρωση του σχεδιασμού της επέκτασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα (μονάδα Παιανίας) η παραγωγή του Catapresan (οι μέχρι τώρα πωλήσεις στην Ιταλία γίνονται με χρήση αποθεμάτων), γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.
  • Την προετοιμασία για την είσοδο στην ελληνική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης (έχει προσληφθεί προσωπικό, ξεκίνησαν παρουσιάσεις και επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για τις επιδόσεις που θα ξεκινήσουν να έρχονται από το επόμενο έτος). Την αύξηση της δυναμικότητας και ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου. Πάντως το νέο φάρμακο που διατέθηκε στην Ιταλία (και αγοράστηκε από επιχείρηση οικογενειακών συμφερόντων του κ. Λαβίδα) δεν φαίνεται ότι έκανε τις πωλήσεις που θα ήθελαν.

Autohellas: Αύξηση συμμετοχής στην Trade Estates

Εξελίξεις είχαμε στην στρατηγικής σημασίας συμφωνία της Autohellas με τον Φουρλή και την αύξηση της συμμετοχής της «AUTOHELLAS» στο μετοχικό κεφάλαιο της «TRADE ESTATES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» μέσω εσωτερικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου , δηλαδή αύξησης της ονομαστικής αξίας της μετοχής

 Η ως άνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καλύφθηκε αποκλειστικά από την «AUTOHELLAS» μέσω εισφοράς σε είδος, ακινήτου και συγκεκριμένα εισφοράς οικοπέδου 45.408,04 τ.μ. εντός Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή Βαμβακιάς του Δήμου Ελευσίνας μετά του επ’ αυτού συγκροτήματος επαγγελματικών κτηρίων και εμπορικών αποθηκών, επιφανείας 16.655 τ.μ.

Μετά και την ολοκλήρωση της ως άνω αύξησης, κατόπιν της σχετικής αδείας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η «AUTOHELLAS» συμμετέχει πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates σε ποσοστό 11,92% ενώ η «FOURLIS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω θυγατρικών της, συμμετέχει με 88,08%.

Alpha Trust Ανδρομέδα: Μεγάλες υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιο από μετοχές

Στο 10% έχουν διαμορφωθεί τα ρευστά διαθέσιμα στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Trust Ανδρομέδα στο τέλος του α' εξαμήνου.

Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 90% είναι σε μετοχές και είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Τουλάχιστον οι μεγαλύτερες θέσεις του είναι κερδοφόρες αλλά έχει εισπράξει και αρκετά μερίσματα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ