Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η μετοχή του καλοκαιριού και η... απόβαση της Lamda Development στην Κέρκυρα

Πηγή: Eurokinissi

Δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είχε η χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ και ήταν αντικρουόμενα: Το πρώτο ήταν το καθαρό αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια για συγκεκριμένες μετοχές και το δεύτερο (αρνητικό) χαρακτηριστικό ήταν η κατακόρυφη υποχώρηση των συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν μειωμένη κατά περίπου 20% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα και πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την τελευταία Δευτέρα του Ιουνίου.

Η φθίνουσα πορεία των συναλλαγών στο ΧΑ ερμηνεύεται από την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αβεβαιότητα, λόγω επικείμενης αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αλλά υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος: το γεγονός ότι έχουν εξαντληθεί τα θετικά σενάρια.

Η επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί, τα θετικά αποτελέσματα α' εξαμήνου και αυτά προεξοφλήθηκαν, οι μερισματικές αποδόσεις, η έλλειψη πολιτικού κινδύνου, όλα είναι γνωστά και τιμολογημένα χρηματιστηριακά.

Τι μας απομένει για το καλοκαίρι; Να θυμηθούμε ότι έχει προεξοφληθεί και ένα ισχυρό τουριστικά καλοκαίρι που μάλλον «κάνει νερά».

Αμερικανικές αγορές: Τι θα κρίνει την αύξηση επιτοκίων

Εντονη μεταβλητότητα χθες στις αμερικανικές αγορές εν αναμονή του πληθωρισμού (Ιουνίου).

Εάν ο πληθωρισμός βγεί χαμηλός ίσως να αποφύγουμε μεγάλη αύξηση επιτοκίων. Εάν βγει υψηλότερος, ίσως δούμε και τις 50 μ.β. (ακραίο σενάριο).

Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα δώσει τον τόνο και στην ΕΚΤ για τις δικές της αυξήσεις.

Aegean: Η μετοχή της έγινε «αεροπλάνο»

Πολύ δυνατή συνεδρίαση χθες για την Aegean και μάλιστα με αγορές απo insiders που γνωρίζουν και νούμερα (αποτελέσματα α' εξαμήνου) και -πιθανόν- κινήσεις του ομίλου.

Οι όγκοι συναλλαγών μεγάλοι, που δείχνουν μαζικές αγορές από ισχυρά «χέρια». Πάντως, είναι η μετοχή του καλοκαιριού, είτε λόγω της εποχής είτε λόγω των προσδοκιών.

ΕΧΑΕ: Αγορές από ξένα και εγχώρια τραπεζικά χαρτοφυλάκια

Μαθαίνουμε ότι ισχυροί ξένοι επενδυτές και βασικοί μέτοχοι-εγχώριες τράπεζες θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό τους στη μετοχή της ΕΧΑΕ, γιατί βλέπουν ότι το 2023 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά.

Επίσης, και το α' εξάμηνο θα βγάλει ίσως τον υψηλό τζίρο των τελευταίων 15 ετών. Εν αναμονή λοιπόν.

Jumbo: Ανεβαίνει η μετοχή παρά τις επισημάνσεις Βακάκη

Ο κ. Βακάκης είναι η «αλογόμυγα» (κατά την Σωκρατική έννοια) του ελληνικού χρηματιστηρίου και της ελληνικής οικονομίας, υπό την έννοια ότι αρέσκεται και τολμά να θίξει τα κακώς κείμενα τους.

Ωστόσο, τα μεγέθη της Jumbo είναι τέτοια, που κανένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο δεν μπορεί να τα αγνοήσει. Ειδικά όταν μιλάμε για ρευστότητα, η εταιρεία είναι cash cow κατά την αμερικανική ορολογία.

Οπότε οι επενδυτές ακούνε τις επισημάνσεις του ή τις γκρίνιες του και αγοράζουν την μετοχή του. Περιττό να πούμε ότι πάνω από τα 26 ευρώ η μετοχή κινείται σε ιστορικά υψηλά.

Τιτάνας: Αθόρυβα έφτασε τα 17,5 ευρώ

Τιτάν, μία μετοχή που αθόρυβα είχε υποχωρήσει προ ετών κάτω από τα 10 ευρώ και μέσα στα χρόνια αυτά και παρά τις συνεχείς κρίσεις, κατάφερε να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς (και στις ΗΠΑ και στην Αίγυπτο και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και στη Βραζιλία) και θα παρουσιάσει το καλύτερο α' εξάμηνο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010.

«Με όνομα βαρύ σαν ιστορία».

Mytilineos: Πού θα διατεθούν τα 491,2 εκατ.

Τα έσοδα της Mytilineos, μέσω της Δημόσιας Προσφοράς από την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου, ανέρχονται σε 500 εκατ. και οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε περίπου 8,8 εκατ. και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια της έκδοσης.

Τα αντληθέντα κεφάλαια, αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης του ομολογιακού δανείου θα ανέλθουν σε καθαρό ποσό περίπου στα 491,2 εκατ.

Τα καθαρά αντληθησόμενα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν ως ακολούθως και με την κατωτέρω προτεραιότητα:

 1. Ποσό μέχρι 255 εκατ. θα διατεθεί εντός 90 ημερών από την Ημερομηνία Έκδοσης για την πληρωμή οφειλής υφιστάμενου, τραπεζικού δανεισμού της Εκδότριας. Ειδικότερα η Εταιρεία θα διαθέσει:
  i) Ποσό έως 100 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 9.12.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου,
  ii) Ποσό έως 100 εκατ. στην Alpha Τράπεζα Α.Ε. για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 15.7.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου, 
  iii) Ποσό έως 55 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμος Εταιρεία για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 29.7.2022 Κοινού Ομολογιακού Δανείου,
  iv) Ποσό μέχρι 236,2 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της Εκδότριας σε κεφάλαιο κίνησης, εντός έξι (6) μηνών από την Ημερομηνία Εκδόσεως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας δηλώνει ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την Έκδοση, θα διατηρούνται, μέχρι την εκταμίευσή τους για τους ως άνω σκοπούς, σε άμεσα ρευστοποιήσιμες τοποθετήσεις χαμηλού κινδύνου.

Παπουτσάνης: Μειώθηκαν οι πωλήσεις το α' εξάμηνο

Ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης παρουσιάζει μείωση κατά 4%, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 32,2 εκατ. ευρώ, έναντι 33,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η αξία των εξαγωγών ανήλθε κατά την τρέχουσα περίοδο σε 18,0 εκατ. ευρώ έναντι 22,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, μειωμένη κατά 18% αντιπροσωπεύοντας το 56% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Όσον αφορά τη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 24% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 21% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 39% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 16% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης κ. Μενέλαος Τασόπουλος αναφέρει ότι «έχοντας πρακτικά ολοκληρώσει το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα της τελευταίας τριετίας, είμαστε σε θέση να εξετάσουμε και διεκδικήσουμε με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας νέα μεγάλα project».

Lamda Development: Πήρε την Μαρίνα Κέρκυρας

Η 100% θυγατρική εταιρεία LAMDA Marinas Investment S.M.S.A. (κάτοχος ποσοστού 64,4% της εταιρείας LAMDA Flisvos Marina S.A. που διαχειρίζεται τη Μαρίνα Φλοίσβου) ανακηρύχθηκε ως Προτιμητέος Επενδυτής στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την υπο-παραχώρηση για περίοδο 40 ετών του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών (τύπου mega yacht) στην Κέρκυρα.

Το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για την περίοδο 40 ετών θα ξεπεράσει τα 89 εκατ. Η επένδυση για την κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ.

Το έργο, σύμφωνα με την ισχύουσα χωροθέτηση, περιλαμβάνει την κατασκευή μαρίνας υψηλών προδιαγραφών 98 θέσεων, με χωρητικότητα σκαφών μήκους από 30 έως 140 μέτρα και χερσαίες αναπτύξεις οικοδομήσιμης επιφάνειας έως 7.800 τ.μ., με χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, εστίασης, ξενοδοχείων και γραφείων.

 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα