Νέα
  • ΓΔ: 1412.21 +0.57%
  • Τζίρος: 1,22 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η επιστροφή στις τράπεζες, η ημέρα της Mytilineos και η κούρσα της Fourlis

Πηγή: Eurokinissi

Η 3η πολιορκία των 1.300 μονάδων ήταν και η πιο πετυχημένη. Το «κάστρο» έπεσε και, μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης έκανε υψηλό ημέρας στις 1.320 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 1.317.

Τα επίπεδα αυτά είναι νέα υψηλά 9 ετών (θα περάσουμε στα υψηλά 10ετίας όταν φτάσει στις 1.377 μονάδες) και δείχνουν την... όρεξη που έχει η επενδυτική κοινότητα για αποδόσεις.

Οι δύο τελευταίες εκθέσεις (Goldman Sachs, Morgan Stanley) στήριξαν την άνοδο της αγοράς. Aυτό που δημιούργησε αίσθηση ήταν οι αυξημένες συναλλαγές στα 145 εκατ. ευρώ (διπλάσιες απ' ό,τι οι προχθεσινές).

Στις «κατ' ιδίαν συνομιλίες» οι χρηματιστές εκτιμούν ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα από την επενδυτική βαθμίδα, με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι θα πάει στο δ' τρίμηνο του 2023. Για να δούμε...

Ευρωπαϊκές αγορές: «Καλπασμός» και πάλι

Μεγάλο κέφι είχαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δημιούργησαν ένα έντονα ανοδικό περιβάλλον.

Νομίζω ότι είχαν ήδη πάρει το μήνυμα από τις αμερικανικές αγορές, ότι ενόψει χαμηλού πληθωρισμού οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν ταχύτητες.

Mytilineos: Εντονη κινητικότητα στη μετοχή

Η χθεσινή μέρα ήταν του ομίλου Mytilineos και σε μετοχές και σε ομόλογα. Το πρωί μπήκαν τα ομόλογα σε διαπραγμάτευση και μετά έκανε μεγάλη άνοδο η μετοχή με υψηλούς τζίρους. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 4,18% και πάνω από 20 εκατ. ευρώ συναλλαγές.

Δεν ξέρουμε εάν σχετίζονται τα ομόλογα με τις μετοχές, αλλά φαίνεται ότι ο όμιλος προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών ξένων χαρτοφυλακίων.

Ο κ. Χρήστος Γαβαλάς, Executive BoD Member, Chief Treasury & IR Officer της Mυτιληναίος Α.Ε. ανέφερε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του: «Εξι χρόνια μετά, η Mυτιληναίος επανεκδίδει ομόλογο και είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας για την έκβαση και το αποτέλεσμά του. Ενισχύεται κεφαλαιακά η εταιρεία, αλλά ενισχύεται και το όραμα για περαιτέρω διεθνοποίηση και μεγέθυνση των δραστηριοτήτων μας. Το σημαντικότερο ωστόσο, ήταν η εμπιστοσύνη που μας έδειξε το επενδυτικό κοινό. Δεν τη θεωρούμε δεδομένη, ούτε αυτονόητη, ήταν κάτι το οποίο μας συγκίνησε, ήταν κάτι το οποίο μας γεμίζει ικανοποίηση, αλλά και ευθύνη. Πιστεύουμε ότι πλέον ανοίγει πάλι η αγορά του χρηματιστηρίου για εκδόσεις οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των εταιρειών και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Τράπεζες: Η επιστροφή των αγοραστών

Με μαζικές αγορές και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, η χρηματιστηριακή αγορά ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί και για τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου και για την επενδυτική βαθμίδα (αφορά άμεσα τις τράπεζες).

Σημαντικές είναι, μαθαίνουμε, οι υπεραξίες από τα ελληνικά ομόλογα (καθώς έχουν τοποθετηθεί μαζικά σε υψηλότερες αποδόσεις και τώρα που υποχωρούν έχουν βγάλει υπεραξίες) για το α' εξάμηνο.

Οι εκθέσεις των ξένων οίκων κρατούν ζωντανό το αγοραστικό ενδιαφέρον και για ξένους επενδυτές, ασχέτως εάν οι κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών μοιάζουν λίγο να ακριβαίνουν.

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους

Στα χέρια του κράτους επιστρέφει το Υπερταμείο τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης από το βήμα του FinForum 2023, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του πρωθυπουργού ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι οι δύο εταιρείες επανέρχονται σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

«Το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, θα παραμείνει δημόσιο. Δεν είχαμε άλλωστε ποτέ πλάνο ιδιωτικοποίησης του», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, υποστηρίζοντας πως όσο οι δύο εταιρείες βρίσκονταν στο Υπερταμείο, βελτιώθηκαν κάποιες υπηρεσίες, ενώ παρέμεινε σταθερή η τιμή του νερού.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, ο κ. Δημητριάδης είπε πως στις 17 Ιουλίου αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό asset.

OTE: H Alpha Finance διατηρεί τη σύσταση «Buy» και αυξάνει την τιμή-στόχο

Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τον ΟΤΕ ως τον κύριο εκφραστή (key enabler) της ψηφιακής μετάβασης, μέσω της αναβάθμισης των δικτύων 5G και των οπτικών ινών (FTTH), από την οποία θα δοθεί μία νέα εμπειρία στον καταναλωτή με την παροχή νέων τεχνολογιών και δυνατοτήτων για το ευρύτερο οικοσύστημα.

O ΟΤΕ αποτελεί άλλωστε τον κύριο πάροχο σε προηγμένες τεχνολογικές λύσεις στον τομέα του ICT, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου η χρηματιστηριακή αναμένει συνεχή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μέσω της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, η αναγνωσιμότητα του brand “T” και η επέκταση σε νέες αγορές εκτός από τις ηλεκτρονικές πληρωμές (Payzy) και την online πλατφόρμα παραγγελιών εστίασης (BOX), αναμένεται να προσδώσει νέα δυναμική για τα επόμενα έτη.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, τα έσοδα και η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1% την περίοδο 2022-27, αγγίζοντας τα 1,4 δισ. ευρώ το 2027, έναντι περίπου 1,3 δισ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα, η ισχυρή κεφαλαιακή βάση του ΟΤΕ, η συνεχιζόμενη υψηλή καθαρή ταμειακή ροή (FCF) και κατ’ επέκταση η υψηλή απόδοση των μερισμάτων όσων και ροών στα 4% και 9% αντίστοιχα, δημιουργούν μία αυξημένη απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων (ROIC) της τάξης του 16% με ορίζοντα το 2027, από 11% κατά μέσο όρο το 2019-2022, η οποία είναι υψηλότερη του κόστους κεφαλαίου (WACC), γεγονός που μεταφράζεται σε δημιουργία περαιτέρω αξίας για τους μετόχους.

Τα ισχυρά παραπάνω στοιχεία οδηγούν τη χρηματιστηριακή στο συμπέρασμα ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής «κρύβουν» αξία για τους μετόχους, αναφέρει η χρηματιστηριακή. Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται άλλωστε με ελκυστικούς πολλαπλασιαστές, 12,1 φορές τα κέρδη (P/E), και 5,0 φορές την αξία της επιχείρησης προς τα Λειτουργικά κέρδη (EV/adj. EBITDaL) για το 2023, χαμηλότερα κατά 10% και 25% αντίστοιχα σε σχέση με ομοειδείς εταιρίες του κλάδου.

Alpha Bank Navigator: Οι επενδυτικές επιλογές στην εποχή υψηλών επιτοκίων

Εστιάζοντας η τελευταία επενδυτική έκθεση του 'Navigator' στο θέμα : “Επενδύοντας στα αποτυπώματα των υψηλών επιτοκίων τονίζει:

  • Eίναι βελτιωμένη η επενδυτική διάθεση και χαμηλή η μεταβλητότητα, καθώς η οικονομία εμφανίζει ανθεκτικότητα.
  • Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η εκτίμηση ότι ολοκληρώνεται ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων Κεντρικών Τραπεζών αναμένεται να υποστηρίξουν τις τιμές κρατικών ομολόγων.
  • Ενισχύθηκε η δυναμική της μετοχικής αγοράς, κυρίως λόγω ανθεκτικότητας των οικονομικών στοιχείων και προοπτικής για σταθεροποίηση της κερδοφορίας.
  • Παραμένει υποτονική η ζήτηση για ενέργεια, με τις διαταραχές στην προσφορά να έχουν παροδικό αντίκτυπο.

Space Hellas: Ανέλαβε έργα στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Η Space Hellas έπειτα από διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, ανέλαβε την προμήθεια και εγκατάσταση πρότυπων συστημάτων μέτρησης περιβαλλοντικής και ενεργειακής απόδοσης με χρήση υποδομών Internet of Things (IoT), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία τοπικού ασύρματου δικτύου Internet of Things (IoT) για το Νοσοκομείο, ως υποδομή διασύνδεσης του δικτύου αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων συνοδευτικών συστημάτων και υποδομών, καθώς και στην εγκατάσταση εξοπλισμού /λογισμικού για τη λειτουργία δικτύου LoRaWAN (Cisco), για τη μεταφορά των μετρήσεων από τους αισθητήρες σε κεντρικό ευφυές και ασφαλές σύστημα διαχείρισης.

Fourlis: Συνεχίζεται η μεγάλη άνοδος

Μία πολύ δυνατή συνεδρίαση είχε από την έναρξη χθες η μετοχή της Fourlis με μεγάλο όγκο συναλλαγών και άνοδο πάνω από 5%.

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: Ο πρώτος είναι ότι το α' εξάμηνο έληξε με θετικά αποτελέσματα και ο δεύτερος είναι ότι προσδοκά σημαντικά έσοδα από την είσοδο της εταιρείας real estate στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τράπεζα Πειραιώς: Στην λίστα των παγκόσμιως επιλογών της Morgan Stanley

Στις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές της Morgan Stanley εντάσσεται πλέον η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Nida Iqbal, αναλύτρια μετοχών της Morgan Stanley, εξηγεί ότι μετά από ένα ράλι που σχεδόν διπλασίασε τις τιμές των μετοχών των τραπεζών τους τελευταίους 12 μήνες, αντικαθιστά τον τίτλο της Eurobank με την Τράπεζα Πειραιώς στη λίστα Financial’s Finest.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε τη Eurobank ως την καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, αλλά προτιμάμε την Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της φθηνότερης αποτίμησής της με 0,5 φορές το 2024 σε όρους δείκτη P/BV. Προσθέτοντας την Τράπεζα Πειραιώς στη λίστα, συνεχίζουμε να την προτιμούμε έναντι σε όλες τις ελληνικές τράπεζες», εξηγεί η Iqbal.

Ιnterlife: Aνοδος 8% στη μετοχή

Δεν ξέρουμε εάν είναι τυχαίο ή όχι, αλλά την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η πώληση της Υδρογείου Ασφαλιστικής σε ιταλικό συνεταιριστικό όμιλο, η μετοχή της Interlife στο ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε μεγάλη άνοδο (8,24%) με 29 χιλ. τεμάχια.

Το αφήνουμε εδώ και δεν προχωράμε σε άλλους συλλογισμούς.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ