Νέα

Καγκελάριος: Οι μνηστήρες για την Αττική Οδό, η βουτιά της Coca Cola και το ράλι της AVAX

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Μία πολύ καλή συνεδρίαση είχαν οι περισσότερες αμερικανικές αγορές κατά τη χθεσινή ημέρα. Οι διαβεβαιώσεις της κας Γέλεν (υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην διοικητής της FED) ότι η αμερικανική οικονομία ΔΕΝ μπαίνει σε ύφεση, μετράνε για τους επενδυτές.

Aμερικανικές αγορές: Aνοδος γιατί… η «θεία Γέλεν» ξέρει

Ο Dow Jones στη μέση της συνεδρίασης αυξάνονταν κατά 0,23%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,32%  και ο τεχνολογικός Nasdaq είχε άνοδο 0,75%.  Το πιθανότερο να δούμε να μεταδίδεται η άνοδος αυτή και στις ευρωπαΪές αγορές σήμερα. Εκτός εάν έχουμε αρνητικά θέματα στην ‘Γηραιά Ήπειρο’.

Η γαλλική υποχώρηση και οι αιτίες της

Υποχώρησαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές χθες αλλά δεν διακρίναμε (στις μεταβολές τουλάχιστον) ότι υπήρχε πανικός πωλήσεων. H πτώση του γαλλικού CAC (πάνω από 1%) μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στη Γαλλία θα είναι αισθητά μειωμένη και ότι βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Οι όγκοι συναλλαγών κάπως μειωμένοι αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι είναι εδώ.

Eυρωπαική και Ελληνική πτώση

Επειδή γίνεται πολύ κουβέντα και πολλές συγκρίσεις του ελληνικού με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (στην προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την χαμένη μας αίγλη) θα πρέπει να επισημάνουμε αυτό που είδαμε χθες:

  • Τον μεγάλο δείκτη Alpha (δείκτη που συσχετίζει την απόδοση ενός χαρτοφυλακίου ή μίας αγοράς ως προς τις άλλες που τις παίρνουμε ως μέτρο σύγκρισης) που έχει το Χ.Α έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.
  • Η χθεσινή υποχώρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν πολλαπλάσια των αντίστοιχων ευρωπαικών. Κάτι λέει αυτό. Και εάν ισχυριστείτε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει απόδοση 40% από την αρχή του χρόνου, θα σας πω ότι τα ευρωπαικά βρίσκονται 10% μακριά από τα ιστορικά υψηλά τους.

Γενικός Δείκτης – Κράτησε τις 1.300 μονάδες

Ας δούμε το ποτήρι ‘μισογεμάτο’. Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να μην συγκρατήθηκε στις 1.320 μονάδες αλλά κατάφερε να κρατήσει τις 1.300 μονάδες, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον. Αν καταφέρει να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα αυτά στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, τότε μπορεί να παραμένει πάνω από τις 1.300 μονάδες μέχρι τέλος του μήνα. Στην περίπτωση που συνεχίσει η υποχώρηση, τότε πρώτα οι 1.280 μονάδες και μετά οι 1.240 είναι οι επόμενες στηρίξεις.

Τράπεζες: Εν αναμονή του ΤΧΣ

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε φάση αναμονής για το πράσινο φως από τον SSM για να αρχίσουν να διαθέτουν τα ποσοστά του ΤΧΣ που θα σημάνει την πλήρη αποκρατισκοποίησή τους. Πρώτη, με την πιο εύκολη αποστολή, είναι η Eurobank. Μόλις 1,5%  έχει το ΤΧΣ. Ευκολάκι. Με τις υπόλοιπες να δούμε τι θα γίνει. Οι διοικήσεις περιμένουν να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο το κλίμα στα χρηματιστήρια για να προχωρήσουν.

ΕΤΕ: Μεγάλες υπεραξίες από τα ελληνικά ομόλογα

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου 2023 την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 στις 17:30, ώρα Ελλάδος. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 18:00, της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων. Ρωτήσαμε για πληροφορίες αλλά αρκέστηκαν να μας πουν ότι θα είναι πολύ καλά. Πάντως, ξέρουμε ήδη ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε ελληνικά ομόλογα έδωσε πολλές υπεραξίες και ενίσχυσε τα εποπτικά κεφάλαια. Για τα υπόλοιπα περιμένετε μέχρι την 1η Αυγούστου.

Ο πόλεμος για την Αττική Οδό

Η κρίσιμη ημέρα για την Aττική Οδό ήταν χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Καγκελάριου, οι προτάσεις ήταν 6 και μέσα ήταν όλοι οι μεγάλοι ‘παίκτες του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και τα ‘ανερχόμενα αστέρια’ (ξέρετε εσείς). 

Επίσης έχει γίνει και προσπάθεια για πρέσινγκ σε πολιτικό επίπεδο από κάποιους αλλά δεν φαίνεται ότι έχει καρποφορήσει ακόμη. Υπάρχουν ρητές εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου να μην υπάρχουν προσεγγίσεις

AVAX: Μεγάλη άνοδος

Σημαντική άνοδο και με αυξημένες συναλλαγές είχε χθες η μετοχή της AVAX. Ο λόγος ακούει στο όνομα ‘Αττική Οδός’.  Από τους βασικούς διεκδικητές (σε κοινοπραξία) της μεγαλύτερη πώλησης των τελευταίων ετών. 

Πάντως ανεξάρτητα της Αττικής Οδού, η AVAX έχει ξαναμπεί γερά μέσα στο κονκλάβιο των μεγάλων κατασκευαστικών, θυμίζοντας δεκαετία του ΄90. Είναι μία ευχάριστη εξέλιξη σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο. 

Coca Cola HBC: Το μεγάλο ‘χώσιμο’

Η μετοχή της Coca Cola HBC ήταν η αρνητική πρωταγωνίστρια της χθεσινής συνεδρίασης.  Μεγάλη πτώση (άνω του -4%) και με αυξημένους όγκους. Κάποιοι είπαν ότι την αποδίδουν σε εγχώριους επενδυτές που σχετίζονται με τον όμιλο, άλλοι ότι πρόκειται για ξένα χαρτοφυλάκια που είχαν μπει στα χαμηλά των 19 ευρώ

Διαλέχτε εσείς την σωστή απάντηση.

Πάντως η μεγάλη πτώση μόνο τυχαία δεν ήταν.

Alpha Trust Ανδρομέδα χωρίς τράπεζες

Παρατηρήσαμε χθες την σύνθεση του χαρτοφυλακίου της μόνης (πλέον) επενδυτικής εταιρείας χαρτοφυλακιων (ΑΕΕΧ). Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει τράπεζες! Είναι γνωστή η απέχθεια της Alpha Trust για τις τραπεζικές μετοχές τα τελευταία 20 χρόνια. Οι μεγαλύτερες θέσεις είναι σε Quest , Τιταν, ΟΤΕ, Viohalco και Π. Πετρόπουλος. 

To συνολικό ποσοστό των μετοχών επί του ενεργητικού ανέρχεται σε 88% και έχει 9% και ελληνικά ομόλογα. 

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η απόδοση ενεργητικού από τον Οκτώβριο 2011 μέχρι τον Ιούνιο 2023 είναι 234,23% όταν ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε μόλις 122,49%. Καταλάβατε γιατί δεν είχε τράπεζες;

EPSILON NET: Απορροφά θυγατρική της

Η EPSILON NET A.E ανακοινώνει την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της μειοψηφίας της θυγατρικής εταιρίας Epsilon HR Α.Ε. Κατόπιν της εξαγοράς αυτής, μοναδική μέτοχος της Epsilon HR καθίσταται η μητρική εταιρία του Ομίλου EPSILON NET.

Ειδικότερα, η EPSILON NET αγόρασε από τους μετόχους μειοψηφίας κ.κ. Σάββα Πρωτοπαπά και Στέλλα Πρωτοπαπά, συνολικά 8.750 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 35% του συνόλου των μετοχών της Epsilon HR Α.Ε, έναντι του ποσού των 4.000.000 ευρώ.

Η Epsilon HR αποτελεί την κορυφαία εταιρία πληροφορικής της ελληνικής αγοράς στον τομέα της ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Λύσεων Μισθοδοσίας και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για την χρήση του 2022 διαμορφώθηκε σε 10,48 εκατ. ευρώ με EBITDA ύψους 1,46 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία εξυπηρετεί περισσότερους από 6.000 πελάτες, στους οποίους περιλαμβάνεται η πλειονότητα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων της Ελληνικής Αγοράς.

Σημαντική επίδραση στα έσοδα της εταιρίας αναμένεται να υπάρξει από την σταδιακή εφαρμογή, στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό, του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και την υποχρεωτική διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ERGANI II

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

Με μείωση κεφαλαίου θα επιστρέψει κεφάλαια η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 1,05€ σε 1,035€ και επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,015€ ανά μετοχή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ