Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: «Πετάει» η Aegean, το κυπριακό deal Βαρδινογιάννη, εκτός ESG η ΕΛΓΕΚΑ

Η έναρξη των αμερικανικών αγορών έδειχνε διερευνητικά στοιχεία. Όμως προς το τέλος των συνεδριάσεων και οι 3 μεγαλύτεροι δείκτες ήταν θετική. Γενικότερα το κλίμα είναι θετικό στις χρηματιστηριακές αγορές παρά τις όποιες αναταράξεις σε μετοχές λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Ευρωπαικές αγορές: Όλες ανοδικά «πλην Λακεδαιμονίων»

Εντύπωσε προκάλεσε στους traders, το γεγονός ότι από την αρχή των συνεδριάσεων οι περισσότερες αγορές στην Ευρώπη κινούνταν θετικά. Όσες ήταν πλαγιοκαθοδικές, γύρισαν και αυτές όταν ξεκίνησε η άνοδος στην Αμερική.  

Μοναδική εξαίρεση από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν ο DAX. Δεν γνωρίζω εάν οφείλεται στα εταιρικά αποτελέσματα ή υπάρχουν μακροοικονομικά θέματα, όμως ο DAX βρίσκεται πάνω από τις 16.100 μονάδες και μόλις 8% από τα ιστορικά υψηλά του. 

Γενικος Δείκτης – Φοβήθηκε τις 1.340 μονάδες

Είναι εντυπωσιακό πως φτάνοντας και ξεπερνώντας τις 1.340 μονάδες Γενικού Δείκτη , ενεργοποιήθηκαν πωλητές με αποτέλεσμα να υποχωρήσει οριακά κάτω από τις 1.340 μονάδες όπου και έκλεισε στις 1.339 μονάδες.  

H εβδομαδιαία άνοδος ήταν 1,02% ενώ όποιος δει το εβδομαδιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, θα δει ότι είχε κίνηση τύπου V. Υποχώρησε την Δευτέρα προς τις 1.303 μονάδες (στήριξη) για να επιστρέψει τη Παρασκευή προς τις 1.340 μονάδες.  Η απόδοση από την αρχή του χρόνου είναι 44% και πρέπει να είναι η δεύτερη μετά το κυπριακό χρηματιστήριο στην Ευρώπη. 

Tράπεζες: Έφτασαν τα 20 δις. οι κεφαλαιοποιήσεις

Σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ περίπου ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο.  Έφτασαν και ξεπέρασαν τα 20 δις. Ευρώ.  Μία σημαντική εξέλιξη που δείχνει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει τραπεζοκεντρική. 

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το ράλι προς τα 3 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η αποχώρηση ΕΛΓΕΚΑ και ο χρησμός Στουρνάρα

AEGEAN:  Άνοδος 136% 

Την καλύτερη πορεία της μετοχής στο διάστημα από την αρχή του χρόνου πραγματοποιεί η μετοχή της Aegean η οποία ήταν για χρόνια κολλημένη μεταξύ 5-6 ευρώ.  Αισίως έχει καταγράψει άνοδο 136%  και είναι η μεγαλύτερη άνοδος ανάμεσα σε όλα τα ελληνικά blue chips μετά την άνοδο της Τράπεζας Πειραιώς (142%).  Οι λόγοι της ανόδου είναι γνωστοί.  Η εταιρεία απελευθερώνεται από τα κρατικά warrants του 2020 , έχει σημαντική αύξηση εσόδων ενώ παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα οι κρατήσεις στο γ’ και δ’ τρίμηνο. 

Τεχνική Ολυμπιακή: Συμφωνία με εταιρεία του Παύλου Βαρδινογιάννη 

Προέβη σε κατάρτιση μη δεσμευτικού μνημονίου συναντίληψης (MoU) με την εδρεύουσα στην Κύπρο εταιρεία με την επωνυμία SFAX OIL LTD, συμφερόντων του αλλοδαπού εμπιστεύματος με την επωνυμία SFAX TRUST, συμφερόντων μελών της οικογενείας του κ. Παύλου Βαρδινογιάννη, με αντικείμενο τη συμμετοχή της τελευταίας κατά 50% στο κεφάλαιο της εταιρείας με την επωνυμία «Luxury Life Μονοπρόσωπη ΙΚΕ».

Σχετικά θα καταρτισθούν ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των μερών, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. 

Lamda Development:  Nέος υπεύθυνος (ΙR) για την προώθηση της μετοχής 

Η LAMDA DEVELOPMENT S.A., σύμφωνα με τον Κανονισμό 596/2014/ΕΕ και τον 
Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έκαστος όπως ισχύει, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με το διορισμό του Απόστολου Ζαφόλια στη θέση του Chief Strategy & IR Officer. 

Ο Απόστολος Ζαφόλιας διαθέτει πολυετή εμπειρία στους τομείς χρηματοοικονομικής στρατηγικής, συγχωνεύσεων και εξαγορών καθώς και άντλησης κεφαλαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για δύο δεκαετίες. Σε αυτό το διάστημα, εργάστηκε σε διοικητικές θέσεις, εποπτεύοντας διαδικασίες άντλησης κεφαλαίων και υλοποιώντας στρατηγικές ανάπτυξης ενεργητικού επιχειρήσεων.

Μέχρι πρόσφατα κατείχε τη θέση του Chief Financial Officer σε ναυτιλιακή εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

►Διαβάστε επίσης:Καγκελάριος: Η ανοδική πορεία του ΑΔΜΗΕ, η Eurobank και το ΤΧΣ και η διάψευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

INTERLIFE : Αύξηση παραγωγής στο εξάμηνο.

Σημαντική αύξηση Παραγωγής 15,32% κατέγραψε η INTERLIFE Ασφαλιστική το Α’ Εξάμηνο του 2023 ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην Ασφαλιστική Αγορά.

Συγκεκριμένα, η Παραγωγή στον Κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων ανήλθε σε 23.852.935 ευρώ (αύξηση 7,77% έναντι του αντιστοίχου εξαμήνου 2022) και η Παραγωγή Λοιπών Κλάδων κατά Ζημιών ανήλθε σε 23.133.569 (αύξηση 24,31% έναντι του αντιστοίχου εξαμήνου 2022).

Επισημαίνεται ότι η σχέση συμμετοχής μεταξύ των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του Κλάδου Αστικής Ευθύνης Οχημάτων και των Λοιπών Κλάδων κατά Ζημιών διαμορφώθηκε σε 51% - 49% (έναντι 54% - 46% για το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2022). 


Ο Στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων στις 30/6/2023 έφθασε τα 420.291 οχήματα (αύξηση 6,32% έναντι 31/12/2022), ανεβάζοντας το ποσοστό μεριδίου αγοράς που κατέχει η Εταιρία στο 6,13%.
Σχολιάζοντας την αύξηση Παραγωγής του Α’ Εξαμήνου 2023 ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης δήλωσε: 

“Η Εταιρία μας, για άλλη μια φορά, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προκλήσεις της εποχής, ενώ η αύξηση  της Παραγωγής καταδεικνύει την ανθεκτικότητά της. Εκτιμώ ότι, η αναπτυξιακή πορεία της INTERLIFE, σε συνδυασμό πάντα με δουλειά, οργάνωση και συστηματική προσήλωση στους στόχους, θα διατηρηθεί μέχρι  το τέλος της Χρήσης του 2023”.

ΕΛΓΕΚΑ – Φεύγει και  από τον δείκτη ESG

Το Χρηματιστήριο Αθηνών γνωστοποίησε , ότι σύμφωνα με τους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης & Υπολογισμού των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών, οι μετοχές της εταιρείας «ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.» θα αφαιρεθούν από τη σύνθεση του δείκτη «ATHEX ESG», λόγω χαμηλής διασποράς (free float), χωρίς άμεση αντικατάσταση.Η αφαίρεση των μετοχών της εταιρείας από τη σύνθεση του δείκτη θα ισχύσει από τη συνεδρίασης της Τρίτης 25 Ιουλίου 2023.

Εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό : Καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν

Στο εξωτερικό με το 10% των εταιριών να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα η εικόνα της κερδοφορίας είναι καλύτερη από τα την αναμενόμενη: Τα εταιρικά κέρδη παρουσιάζουν αύξηση 4,4% και τα έσοδα αύξηση 8,6% με το 82% των εταιριών να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα από τις εκτιμήσεις.Αν και είναι ακόμα νωρίς το πρώτο δείγμα γραφής έδωσε αφορμές βελτίωσης των χρηματιστηριακών δεικτών γεγονός το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από το ΧΑ. 

Τα αποτελέσματα των εταιριών συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα με τις εταιρίες πληροφορικής να μπαίνουν στο προσκήνιο ενώ οι κυριότερες ανακοινώσεις από τον S&P-500 αφορούν τις 3M, General Electric, General Motors, McDonald's, Spotify, Verizon Communications, Alphabet, Microsoft Corp,Mondelez, Visa Inc (25/07) AT&T, Automatic Data Processing, Boeing, CME Group, Coca-Cola, The Kraft Heinz, Meta, Qualcomm (26/07) Bristol-Myers Squibb, Mastercard, Ford Motor, Intel (27/07) και American Express, Procter & Gamble (28/07).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ