Νέα
  • ΓΔ: 893.76 +2.05%
  • Τζίρος: 87,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ανοδος στις 792,38 μονάδες - Διάψευση των απαισιόδοξων προβλέψεων

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Να και μία συνεδρίαση που η ελληνική χρηματιστηριακή κινήθηκε καλύτερα από τις ευρωπαικές και δυνάμωσε τις προσδοκίες των επενδυτών της. Σε μία ημέρα που τα πάντα προεξοφλούσαν ότι θα είχαμε μία διόρθωση (ήπια ή βίαια), ο Γενικός Δείκτης στηρίχθηκε και από τη καλή εικόνα του τραπεζικού κλάδου (ειδικά Alpha Bank και Eurobank) και από την εξαιρετικά δυναμική κίνηση του δίδυμου ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υποχωρήσει, αλλά και να κλείσει ανοδικά.

Η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε κυρίως από το μέρισμα που ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει ενώ ο ΟΠΑΠ αφού είχε συσσωρεύσει για δύο εβδομάδες στα επίπεδα πέριξ των 10,4  ευρώ έκανε σήμερα την μεγάλη υπέρβαση των 11 ευρώ. Οι  δυο μετοχές ευνοήθηκαν και από το ευρύτερο rebalancing των δεικτών της Morgan Stanley στις περιφερειακές αγορές.

Ωστόσο για να μην «πετάμε στα σύννεφα», η συνεδρίαση είχε ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων αρνητικό. Μόνο που οι τραπεζικές μετοχές μαζί με τους «γνωστούς -αγνώστους» των κλαδικών leaders (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Μotor Oil , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) που στήριξαν την χρηματιστηριακή αγορά.

 Αξιοσημείωτη είναι η εκτίναξη της αξίας συναλλαγών πάνω από τα 85 εκατ. ευρώ που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ημερήσιους τζίρους από την αρχή της χρονιάς. Προφανέστατα κάτι κινείται σε επίπεδο επενδυτών και σε ποιότητα επενδυτών (μεγάλα χαρτοφυλάκια εγχώριων και ξένων). Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι επειδή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, καταγράφηκε έντονα short squeeze (κλείσιμο θέσεων πωλήσεων) σε δεικτοβαρείς μετοχές όταν φάνηκε ότι η αγορά δεν θα κινούνταν (σε επίπεδο Γεν. Δείκτη) πτωτικά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 792,38 μονάδες με άνοδο 0,63%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,5 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (3,73%), Ταξίδια-Αναψυχή (3,02%), Τηλεπικοινωνίες (2,34%) ενώ ο τραπεζικός δείκτες αυξήθηκε κατά 0,55%. Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-7,65%), Τροφίμων-Ποτών (-3,4%), Εμπορίου (-0,95%).

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι μακροοικονομικά, το α' τρίμηνο 2021 φαίνεται πολυ χαμηλότερο από τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου και με την μία επιπλέον εβδομάδα lockdown δυσκολεύεται ακόμη η κατάσταση για το λιανικό εμπόριο. Εχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες για τον τουρισμό.

Στον «αστερισμό» των αποτελεσμάτων

Καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση βραχυπρόθεσμων τάσεων θα διαδραματίσουν όλο και περισσότερο μέσα στον Μάρτιο τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2020 και οι μερισματικές αποδόσεις (όσες εισηγμένες μοιράσουν μέρισμα).  Αν τα εταιρικά αποτελέσματα είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, τότε θα διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα για τη μετοχή ιδιαίτερα από τους ξένους επενδυτές που πλέον αναζητούν αποδόσεις καλύτερες από τα επιτόκια.

Πτωτικά οι ξένες αγορές

Εν αντιθέσει με το ελληνικό χρηματιστήριο (διέψευσε τους φόβους μας), οι ξένες αγορές παραμένουν σε διορθωτική κίνηση. Πιο ήπιες οι υποχωρήσεις στην Αμερική, σε Dow Jones και S&P 500 και καθολικές οι διορθώσεις στις ευρωπαικές αγορές (δυσκολευτήκαμε να διακρίνουμε θετικούς χρηματιστηριακούς δείκτες). Ο Φεβρουάριος τέλειωσε και πλέον καταστρώνονται τα σχέδια και οι επενδυτικές τάσεις για τον Μάρτιο για το κλείσιμο του α' τριμήνου 2021.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ