Νέα
  • ΓΔ: 898.63 -0.74%
  • Τζίρος: 96,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Εναρξη Μαρτίου με θετικές προοπτικές και δυναμική άνοδο των αγορών

χρηματιστηριο δείκτης Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με καλούς οιωνούς ξεκινά ο νέος μήνας για τις διεθνείς αγορές. Οι προσδοκίες για τα πακέτο χρηματοδότησης στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την μείωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σηματοδοτεί μία καλή χρηματιστηριακή έναρξη του Μαρτίου 2021. Ηδη οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με σημαντική άνοδο στους χρηματιστηριακούς τους δείκτες.

Την σκυτάλη παίρνουν οι ευρωπαικές αγορές και ευελπιστούμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει την έκπληξη της Παρασκευής, όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε θετικά στις 792,38 μονάδες, ενώ τα υπόλοιπα ευρωπαικά χρηματιστήρια ήταν αρνητικά. Στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου 2021 ο δείκτης ξεκίνησε από τις 803 μονάδες με άνοδο 1,32%.

Αφετηρία για εξελίξεις ο Μάρτιος

Σε τεχνικό επιπεδο, οι προσδοκίες δεν έχουν αλλάξει. Η αντίσταση παραμένει στις 800-805 μονάδες, η πρώτη στήριξη στις 780 μονάδες. Ο Μάρτιος είναι ένας ιδιαίτερα καθοριστικός μήνας για τις οικονομίες και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Ουσιαστικά ολοκληρώνει το α' τρίμηνο 2021, το οποίο θεωρείται (λόγω των αλλεπάληλων lockdown) χαμένο ως προς τους μακροοικονομικούς στόχους, με χαμηλές δημοσιονομικές εισπράξεις, αυξημένα ελλείματα και πολλούς επαγγελματικούς κλάδους διαλυμένους. Αρα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει να περιμένει άνοδο λόγω μακροοικονομικών μεγεθών που σε τελική ανάλυση, έχει ήδη προεξοφλήσει.

Οι προσδοκίες βρίσκονται στην ανάπτυξη στο β' και γ' τρίμηνο λόγω ανοίγματος του τουρισμού (με καλύτερες συνθήκες από πέρυσι λόγω εμβολίων), τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και την βελτίωση της εικόνας των τραπεζών. Ηδη η πώληση του χαρτοφυλακίου NPL's και NPE's της Alpha Bank απέδωσε και χρηματιστηριακά για τη μετοχή της, η ETE έχει μπροστά της την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η Πειραιώς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η Eurobank εκτιμάται ότι θα έχει ένα καλό α' τρίμηνο και αξιολογείται ως η τράπεζα με τα μικρότερα προβλήματα.

Επίσης, στα μη χρηματοοικονομικα blue chips o OTE ανακοίνωσε την Παρασκευή μειωμένα αλλά ανατρέψιμα στο επόμενο διάστημα αποτελέσματα και ένα καλό μέρισμα (0,68 ευρώ) που φαίνεται ότι ικανοποιεί τους ξένους μετόχους. Επιστροφή στην άνοδο και για την μετοχή του ΟΠΑΠ που ξεπέρασε τα 11 ευρώ με μεγάλους όγκους συναλλαγών, όπως και η ΔΕΗ που -με μία μικρή διακοπή 3 συνεδριάσεων- καταγράφει το μεγαλύτερο ράλι ανόδου μέσα στην διετία. Καλές συνεδριάσεις είχαμε για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ αντέδρασε από τα χαμηλά των 1,3 ευρώ αλλά είναι δέσμια των μετοχικών εξελίξεων.

Καθοριστικά τα αποτελέσματα χρήσης 2020

Τα αποτελέσματα χρήσης 2021, οι ανακοινώσεις των οποίων θα αυξηθούν τον Μάρτιο, θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικά για την διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης των μετοχών. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι σε πολλές μετοχές  μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα απ' ότι αναμένονταν. Επίσης εάν τα αποτελέσματα των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης (όσων δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη) είναι καλύτερα απ' αυτά που αναμένονταν τότε ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί σταθερά πάνω από τις 800 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ