Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ανοδική κίνηση των ΕΛΠΕ και οι ρευστοποιήσεις στον ΟΠΑΠ

Πηγή: Eurokinissi

Hταν εντυπωσιακό το χθεσινό θετικό γύρισμα των ευρωπαικών χρηματιστηριακών αγορών μετά την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης που αποφασίστηκε είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, με τις δηλώσεις της Λαγκάρντ να ερμηνεύονται ως πιθανή ‘χαλάρωση’ αυξήσεων επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Δηλαδή μπορεί να μην έχουμε άλλη αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά –ανάλογα με το που θα πάει ο πληθωρισμός- να έχουμε άλλες 25 μ.β..  Όπως είναι γνωστό, πλέον το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ έφτασε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 4%. 

Νέο άλμα στις τιμές πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό (WTI) παράδοσης Οκτωβρίου σημείωνε χθες το απόγευμα  άνοδο 1,92% στα 90,19 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα αυξήθηκε έως και τα 90,31 δολάρια. Σημειώνεται ότι το WTI σημειώνει άνοδο σχεδόν 3% μέχρι στιγμής στην εβδομάδα, ενώ έχει ενισχυθεί κατά περίπου 13% από την αρχή της χρονιάς.

Παράλληλα, το Brent παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύεται κατά 1,93% στα 93,64 δολάριο το βαρέλι, ενώ νωρίτερα έφτασε ως και τα 93,72 δολάρια, και κινείται σε υψηλό 10 μηνών.

Για τον έλληνα καταναλωτή αυτό σημαίνει ότι πλέον θα βάζει βενζίνη με 2 ευρώ / lt  και στα φθηνά βενζινάδικα. Στα ακριβά πάμε για 2,20 ή 2,30 ευρώ /lt.  Σε ότι αφορά τους επιχειρηματίες, το ενεργειακό κόστος βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν μπορούν να το μετακυλήσουν καν αφού το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση έχει μειωθεί αισθητά 

Πάνω από τις 1.230 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν κομβική για τις βραχυπρόθεσμες τάσεις. Εάν έσπαγαν οι 1.220 μονάδες , η επόμενη στήριξη θα ήταν στις 1.200 μονάδες. 

Η μεταβλητότητα της συνεδρίασης ήταν πολύ υψηλή αφού το πρόσημο εναλλάχθηκε 3 ή 4 φορές κατά την διάρκειά της συνεδρίασης. 

Ευτυχώς το γύρισμα –λόγω Λαγκάρντ- στις ευρωπαικές αγορές και η άνοδος των αμερικανικών βοήθησαν στην επιστροφή του Γ.Δ  πάνω από τις 1.230 μονάδες.  Το μήνυμα της ανόδου έδωσαν πρώτα οι τράπεζες και μετά ακολούθησαν τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προτιμητέος επενδυτής για την Αττική Οδό

Με μία ημέρα καθυστέρηση ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως προτιμητέο επενδυτή για την Αττική Οδό.  Πρόκειται για ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Η οικονομική προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανήλθε στα 3.270.000.000 ευρώ.  Θέλω να δείτε λιγάκι το τίμημα των 3,27 δις. ευρώ.  Μάλλον μεγάλο το είδαν οι μέτοχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γι’ αυτό υποχώρησε και η μετοχή.  Να αναφέρουμε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η μετοχή βρίσκεται σε πτωτικό κανάλι (έχει υποχωρήσει από τα 13,5 ευρώ προς τα 12,5 ευρώ).

ΟΛΠ : Θα ανακοινώσει  νωρίτερα τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου

Ενδιαφέρον αυτό. Η διοίκηση του ΟΛΠ με ανακοίνωση προς το χρηματιστήριο , δήλωσε, ότι θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα -για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023- την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 αντί για την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, όπως είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.  Να υποθέσουμε ότι θα είναι πολύ καλά ;

Profile : Εκλεισε μεγάλη δουλειά στην Αλβανία 

Η Profile, διεθνής εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, ανακοίνωσε πως έθεσε σε παραγωγική λειτουργία την πλατφόρμα treasury Acumen.plus – την STP cloud πλατφόρμα που παρέχει προηγμένο UX και αυτοματισμούς στον σύγχρονο Treasurer – στην Intesa Sanpaolo Bank στην Αλβανία. 

Η Intesa San Paolo Bank Albania (ISBA), μέλος του Ομίλου Intesa Sanpaolo, είναι μια κορυφαία τράπεζα στη χώρα που προσφέρει ποιοτική τραπεζική, χρηματοοικονομικές λύσεις, πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες σε εταιρικούς, θεσμικούς, και ιδιώτες πελάτες υψηλού εισοδήματος, καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεμονωμένους πελάτες. Η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 35 καταστημάτων σε διαφορετικές πόλεις της χώρας. 

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ :  Η μετοχή πλήρωσε την υποχώρηση των μεγεθών της

Η μεγάλη βιομηχανική μονάδα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ επλήγη από δύο προβλήματα. Την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την υποχώρηση των τιμών των μετάλλων. Τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου που ανακοίνωσε χθες δεν άρεσαν σε κάποιους βιαστικούς επενδυτές και προτίμησαν να πουλήσουν.  Αλλά η εταιρεία έχει παραδοσιακούς θεσμικούς που την στηρίζουν.

ΕΛΠΕ : Ανοδική κίνηση λόγω ανόδου τιμών πετρελαίου

Ανοδικά αντέδρασε χθες η μετοχή των ΕΛΠΕ (Helleniq Energy). Οι βασικοί λόγοι αντίδρασης ήταν αφ’ ενός η προηγούμενη υποχώρηση της μετοχής και αφ’ ετέρου η βελτίωση των περιθωρίων διύλισης το τελευταίο διάστημα.  Εάν συνεχιστεί η αύξηση των τιμών πετρελαίου μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ καλό δ’ τρίμηνο (αυξάνει και η ζήτηση λόγω χειμώνα).

ΟΠΑΠ : Αιφνιδιαστικές ρευστοποιήσεις στο τέλος της συνεδρίασης

Εντελώς απρόβλεπτη ήταν η χθεσινή υποχώρηση της μετοχής του ΟΠΑΠ.  Και η πτώση αλλά κυρίως το χρονικό διάστημα της πτώσης.  Η μετοχή βρίσκονταν μέχρι τις 17.00 ώρα Ελλάδος στα 16,2 ευρώ και ξαφνικά ήρθε ‘μπουρίνι πωλήσεων’ και υποχώρησε στα 16 ευρώ.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα