Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Κάλυψε τις εβδομαδιαίες απώλειες ο Γενικός Δείκτης - Ανοδος 2% σήμερα

Πηγή: Eurokinissi

Με μία πολύ δυνατή συνεδρίαση σήμερα, ο Γενικός Δείκτης και οι επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές κάλυψαν τις εβδομαδιαίες απώλειες και πλέον κινούνται σε επίπεδα που είχαν πριν τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι οποίες είχαν επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την Moody's έχει προεξοφληθεί από νωρίς στην σημερινή συνεδρίαση, ενώ το κλείσιμο των παραγώγων εκτόνωσε τις πιέσεις που είχαν σχηματίσει οι short θέσεις στις μετοχές.

H αναδιάρθρωση στον FTSE Russell ανέβασε τις συναλλαγές στα 195 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια (ειδικά στην Ευρώπη) από τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών να κάνουν παύση στις αυξήσεις επιτοκίων βοήθησε να επιστρέψει το αγοραστικό κλίμα διεθνώς.

Η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί 

Ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε από την έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής πάνω από τις 1.240 μονάδες και κατάφερε να φτάσει στις παρυφές των 1.260 μονάδων με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προς όλες τις μετοχές (υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης).

Οι πλαγιοκαθοδικές τάσεις των αμερικανικών αγορών φρέναραν τις ανοδικές τάσεις στην Ευρώπη και έτσι ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση των 1.260 μονάδων.

Στο τέλος της συνεδρίασης, βρέθηκε στις 1258,58 μονάδες με άνοδο 2,01%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 195 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 85 έκλεισαν ανοδικά και οι 26 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 2,43% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,85%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (5,49%) λόγω Μυτιληναίου και Cenergy, οι Τράπεζες (3,29%), οι χρηματοοικονομικές (2,73%), οι κατασκευές (2,68%), οι τεχνολογικές (2,67%), τα τρόφιμα ποτά (2,1%) και οι πετρελαικές (1,81%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν OTE, Tράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, Eurobank , ΕΤΕ, Alpha Bank.

Ξένες αγορές : Ηπια καθοδικά οι αμερικανικές, ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές

Αντίρροπη κίνηση είχαν τα ξένα χρηματιστήρια στο τέλος της εβδομάδας. Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με μικρή υποχώρηση , ο Dow Jones (-0,23%), o S&P 500 (-0,5%), o Nasdaq (-0,75%) ενώ οι ευρωπαικοί δείκτες κατέγραφαν άνοδο, ο γερμανικός DAX (0,7%), ο γαλλικός CAC (1,22%), o ιταλικός MIB (0,3%) και ο Eurostoxx 50 (0,6%).

Το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα επικεντρώνεται πλέον στην αποφυγή του στασιμοπληθωρισμού και της ύφεσης σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη. Η Κίνα κινείται καλύτερα μετά τα μέτρα στήριξης, η ύφεση έχει αποφευχθεί στις ΗΠΑ και μένει η Ευρώπη για να αποδείξει μέχρι το τέλος του χρόνου ότι έχει ξεφύγει από την ύφεση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα