Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ανοδική αντίδραση των τραπεζών και τα κέρδη της Ελλάκτωρ

Πηγή: Eurokinissi

Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη Παρασκευή επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης. Μία επιστροφή που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν έγινε το 'γύρισμα' προς τις 1.233 μονάδες και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την άνοδο 2,01% .

Οι 'πληγές' στην οικονομία από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία παραμένουν ανοικτές και πλέον όλες οι αναλύσεις φαίνεται να της λαμβάνουν υπόψιν για το ΑΕΠ 2023.

Δείκτης Russell και Παράγωγα

Η λήξη της τριπλής σειράς παραγώγων την Παρασκευή, οδήγησε του παίκτες των παραγώγων είτε να μετακυλήσουν τις θέσεις τους στις επόμενες λήξεις είτε να ρευστοποιήσουν. Η εξέλιξη ήταν καλή για την αγορά γιατί την απεγκλώβισε από τους 'σορτάκηδες' και έτσι ήρθε αμέσως η μεγάλη άνοδος. Σε ότι αφορά τον δείκτη Russell, αυτός αποτελείται από ευρωπαϊκές μετοχές μικρής μεσαίας κεφαλαιοποίησης και η αναδιάρθρωσή του ανέβασε τον τζίρο κατά 110 εκατ. ευρώ (από τα 195 εκατ.).

Ομόλογα : Πιέστηκαν κόντρα στις προσδοκίες

Όλα ανάποδα πήγαν στις αγορές ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα στο εξωτερικό και συμπαρέσυραν και τα ελληνικά ομόλογα που πωλούνταν με αυξημένους όγκους παρά την αναβάθμιση από την DBRS. Έτσι αντί να υποχωρήσουν οι αποδόσεις όπως προέβλεπαν οι περισσότεροι προς το 3,6% βρέθηκαν χθες πάνω από το 4% . Τα 10ετή ήταν χθες στο 4,06% από 3,94% την προηγούμενη Παρασκευή.

Tράπεζες : Αναμενόταν η ανοδική αντίδραση

Η αγορά χρειάζεται οπωσδήποτε την ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, εάν θέλει να επιστρέψει πρώτα προς τις 1.280 μονάδες ο Γεν. Δείκτης και μετά προς τις 1.300 μονάδες. Χθες οι τραπεζικές μετοχές είχαν μία πολύ δυνατή συνεδρίαση και σε άνοδο και σε όγκους συναλλαγών. Ακολούθησαν και την άνοδο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μυτιληναίος : Κάλυψε τις απώλειες της διόρθωσης

Στα παλιότερα υψηλά του επίπεδα, άνω των 37 ευρώ,  επέστρεψε με την χθεσινή άνοδο 5% η μετοχή της Μυτιληναίος. Αυτοί που τον έβλεπαν στα χαμηλά των 35 ευρώ, τώρα θα τον αναζητήσουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κέρδη 32 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο

Σε 32 εκατ. ευρώ ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη του ομίλου «Ελλάκτωρ», έναντι ζημιών 0,3 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρσι.

To σημαντικότερο για τον όμιλο είναι ότι πλέον έχει 'γεμάτο ταμείο' με 413 εκατ. ευρώ, αρνητικό καθαρό δανεισμό και πολλά σχέδια. Μετά την πώληση της ΑΚΤΩΡ (δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού)  ο Όμιλος θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά του, έχοντας πλέον τη δυνατότητα, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.

Στόχος  για τα επόμενα χρόνια είναι να ενισχύσει τις επενδύσεις  στον τομέα των Παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Ανάπτυξης Ακινήτων. Ξεκινά πρόγραμμα αγοράς Ιδίων

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ : Προσωρινό μέρισμα 0,03 ευρώ

Το μεικτό ποσό του προσωρινού μερίσματος για τη χρήση 2023 προ της παρακράτησης φόρου ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 812.957,82 ευρώ και αντιστοιχεί σε 0,03 Ευρώ ανά μετοχή. Στο διανεμόμενο μέρισμα θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%  έτσι το καθαρό προσωρινό μέρισμα για τη χρήση 2023 αντιστοιχεί σε 0,0285 ευρώ ανά μετοχή.

ΑΛΟΥΜΥΛ : Μειώθηκαν τα κέρδη

Tα κέρδη μετά φόρων, ανήλθαν 2,7 εκατ. έναντι 14,7 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, μειωμένα κατά 81,4%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €7,7 εκατ. έναντι €23,6 εκατ. συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2022, μειωμένα κατά 67,4%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Μυλωνάς δήλωσε χαρακτηρστικά: “Το α΄ εξάμηνο του 2023 ήταν μια ιδιαίτερη περίοδος για τον κλάδο του αλουμινίου. Παρά την σημαντική μείωση της τιμής του αλουμινίου και τις αυξημένες χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές, γεγονότα που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του Ομίλου, η Alumil διατήρησε την κερδοφορία της και ενίσχυσε την ρευστότητά της. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις βασικές μας στρατηγικές και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.”

ΜΟΥΖΑΚΗΣ : Ασφαλισμένο το εκκοκιστήριο βάμβακος 

Η “Μουζάκης” ανακοίνωσε ότι το εκκοκιστήριο βάμβακος που βρίσκεται στην κοινότητα Πασχαλίτσας του νομού Καρδίτσας, και έχει εκμισθωθεί σε τρίτη μη συνδεδεμένη ανώνυμη εταιρεία επλήγη λόγω των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.

Tις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, οπότε και η Εταιρεία θα ενημερώσει εκ νέου το επενδυτικό κοινό, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Το εκκοκκιστήριο είναι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές.

ΑΝΕΚ : Μειώθηκαν οι ζημιές  αλλά είναι αρνητικά τα Ίδια Κεφάλαια

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου του α’ εξαμήνου 2023 διαμορφώθηκαν σε ζημιές  2,4 εκατ. έναντι 12,0 εκατ., ενώ αντίστοιχα, για τη Μητρική σε ζημιές  4,4 εκατ. έναντι  11,7 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2022.

Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για α’ εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν σε ζημιές  16,2 εκατ. έναντι  22,6 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2022, ενώ αντίστοιχα, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της Μητρικής διαμορφώθηκαν σε ζημιές  16,9 εκατ. έναντι 20,7 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο

Το καλεντάρι της εβδομάδας – BETA ΑΧΕΠΕΥ

Την Δευτέρα θα διεξαχθεί δημοπρασία ομολόγων ενός έτους. Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών συνεχίζονται με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των Briq Properties (18/09), Premia Properties (19/09), Cenergy (20/09) ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου ανακοινώνουν οι Jumbo, Viohalco, Lavipharm και Τερνα Ενεργειακή.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζει την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση της FED για τα επιτόκια του δολαρίου με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να μην αναμένουν κάποια μεταβολή. Σε επίπεδο ενδεχομένων η απόφαση για αμετάβλητα επιτόκια συγκεντρώνει πιθανότητα 97% ενώ η καμπύλη διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα (5,25 – 5,50%) φαίνεται πλέον να επικρατεί ως τον Μάιο του 2024.

Υπό αυτό το πρίσμα η ομιλία του διοικητή της FED για τις άμεσές προθέσεις στις επόμενες συνεδριάσεις αποκτά σημαντικό ειδικό βάρος αφού η Αγορά δεν αποτιμά το ενδεχόμενο άλλων αυξήσεων.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα