Νέα
  • ΓΔ: 1192.1 -1.01%
  • Τζίρος: 53,07 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χ.Α: Εντονες ρευστοποιήσεις σε τράπεζες - Στις 1227,78 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Προβληματίζει η βιαιότητα της διόρθωσης σε μία περίοδο θετικών ειδήσεων. Οι καταστροφές της Θεσσαλίας επιδρούν άμεσα και έμμεσα  στην χρηματιστηριακή  αγορά

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι βαθύτατα τραυματισμένη και αυτό εκδηλώνεται στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Από τις 1.260 μονάδες της Παρασκευής και την αναβάθμιση της Moody's ξέσπασε ένα μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων που δεν κατάφερε να περιοριστεί ούτε από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία (πρωτογενές πλεόνασμα, πληθωρισμός) ούτε από τις επιχειρηματικές εξελίξεις.

Το παράδοξο είναι ότι και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν βασικό λόγο ανόδου τιμών  (υποχώρησης αποδόσεων) βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα αποδόσεων μετά την αναβάθμιση από την Moody's.

Όσο και να θεωρούμε ότι οι μετοχές και τα ομόλογα είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση, τέτοια βίαια διόρθωση δεν δικαιολογείται.

Ίσως οι καταστροφές στη Θεσσαλία αρχίζουν να αποτυπώνονται πλέον και ως επιπτώσεις στις μετοχές των εισηγμένων που όπως έχουμε αναφέρει έχουν άμεση και έμμεση σχέση με την περιοχή. Άλλωστε όλοι προβλέπουν πλέον ότι το ΑΕΠ που είχε προυπολογιστεί , θα είναι μικρότερο στο τέλος του χρόνου μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές , ανοδικά ΟΤΕ και Coca Cola HBC

Η σημερινή διόρθωση, προέρχεται κυρίως από ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές και σε αρκετά δεικτοβαρή blue chips. 

Στον αντίποδα , στήριξη πρόσφεραν οι ανοδικές κινήσεις στις μετοχές του ΟΤΕ και της Coca Cola HBC. Η αξία συναλλαγών , ήταν αρκετά χαμηλή μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης αλλά αυξήθηκε (μαζί με τις ρευστοποιήσεις) αργότερα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ήπια υποχώρηση αλλά σταδιακά όχι μόνο απώλεσε τις 1.240 μονάδες , βρέθηκε πάλι κοντά στις στηρίξεις των 1.220 μονάδων που είχε δοκιμάσει πάλι πριν από δύο εβδομάδες.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1227,78 μονάδες (μαζεύοντας λίγο τις απώλειες) με υποχώρηση (-1,91%).

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 13 έκλεισαν ανοδικά και οι 95 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-2,08%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-1,3%).  Άνοδο είχαν μόνο τα τρόφιμα-ποτά (Coca Cola HBC) με 0,77% και τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με 0,56%. 

Στον αντίποδα, σημαντικές υποχωρήσεις είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-3,54%), προσωπικών-οικιακών προιόντων (-3,48%), οι Τράπεζες είχαν αρκετά βίαια υποχώρηση (-3,35%) και η Υγεία (-2,87%). Οι πετρελαικές υποχώρησαν κατά (-2,47%).  Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς, Alpha Bank, Εurobank, ΕΤΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος.

Ξένες αγορές : Διορθωτικά οι αμερικανικές εν αναμονή της FED. Mεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά

Με ήπιες διορθωτικές κινήσεις ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες, προεξοφλώντας τις αυριανές αποφάσεις της FED. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά (-0,18%), ο S&P 500 κατά (-0,2%) και ο Nasdaq (-0,35%).  Στην Ευρώπη, οι τάσεις ήταν μεικτές ανάμεσα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Γύρω στις 17.00 ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-0,18%), ο γαλλικός CAC αυξάνονταν 0,12%, o ιταλικός MIB  αυξάνονταν 0,65%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ