Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BofA: Το μεγαλύτερο ξεφόρτωμα μετοχών φέτος φέρνουν τα υψηλά επιτόκια

Bank of America
AP Photo

Οι επενδυτές ξεφορτώνονται τώρα τις μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο καθώς η προοπτική των υψηλότερων για μεγαλύτερο διάστημα επιτοκίων αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America.

Tην εβδομάδα έως τις 20 Σεπτεμβρίου, τα διεθνή μετοχικά funds κατέγραψαν εκροές 16,9 δις. δολαρίων, σημειώνουν οι αναλυτές σε σημείωμά τους, με αιχμή τα αμερικανικά μετοχικά κεφάλαια, ενώ στην Ευρώπη οι ρευστοποιήσεις έφτασαν σε υψηλό 28 εβδομάδων.

Οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία

Τα σταθερά υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ανώμαλη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και να οδηγήσουν σε εξάρσεις και κραχ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρουν τα στελέχη της BofA, προσθέτοντας τις ενδείξεις που υπάρχουν, όπως μία πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων, την αύξηση του ποσοστού ανεργίας και των προσωπικών αποταμιεύσεων και των περισσότερων χρεοκοπιών και κόκκινων δανείων.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η Fed δεν αύξησε το βασικό επιτόκιο που κινείται στο εύρος 5,25% έως 5,5% αλλά προέβλεψε μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. φέτος και μόνο δύο μικρές μειώσεις επιτοκίων το 2024, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 5,1% στο τέλος του έτους.

Το ράλι ξεφουσκώνει από τα τέλη Ιουλίου

Οι αναλυτές της BofA ήταν απαισιόδοξοι και όταν ο δείκτης S&P 500 σημείωσε φέτος άνοδο 13% στις 4.330 μονάδες. Το ράλι των μετοχών άρχισε να ξεφουσκώνει από τα τέλη Ιουλίου, με το πλήγμα να γίνεται πιο έντονο αυτή την εβδομάδα μετά τις δηλώσεις της Fed. Τόσο ο S&P όσο και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 αναμένεται να καταγράψουν τον Σεπτέμβριο τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Δεκέμβριο.  

Αναλυτές άλλων τραπεζών, όπως της JPMorgan Chase, έχουν προειδοποιήσει επίσης για τους κινδύνους στο ράλι των αμερικανικών μετοχών από τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια και το περιοριστικό κόστος κεφαλαίου.

Ο Hartnett της BofA δήλωσε ότι μία σημαντική ένδειξη για την πορεία του χρηματιστηρίου θα είναι η αντίδραση στις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος όταν μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων. Αν οι χαμηλότερες αποδόσεις προκαλέσουν ένα ακόμη ράλι των αμερικανικών εταιρειών κατασκευής chips και των οικοδομικών εταιρειών, θα «είναι Bull5000», αλλά αν δεν συμβεί αυτό, τότε «πούλα την τελευταία αύξηση επιτοκίων και πάλι πίσω στο «Bear4000».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ