Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Περίοδος αυξημένης μεταβλητότητας για τα χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου
Πηγή:Eurokinissi

Σε περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας έχουν εισέλθει οι αγορές το τελευταίο διάστημα (μετά την κρίση των ομολόγων) με αποτέλεσμα να έχουμε αλλαγές τάσεων από την μία ημέρα στην άλλη. Την μεγάλη άνοδο διαδέχεται μεγάλη υποχώρηση και αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να επιστρέψουν οι οικονομίες σε μία «κανονικότητα».

Για το ελληνικό χρηματιστήριο δεν χρειάζεται να υπάρχουν μεγάλες εξηγήσεις. Η δημοσιονομική πολιτική ουσιαστικά έχει εκτροχιαστεί, οι επιχειρήσεις ζουν από την προηγούμενη δυναμική τους και πλέον αναμένουμε να τελειώσουν οι παρατεταμένες εβδομάδες lockdown. Μακροοικονομικά δεν ελπίζουμε πολλά για το α' τρίμηνο, και οι ελπίδες του ΥΠΟΙΚ μετατίθενται στο β' και γ' τρίμηνο όταν -ευελπιστούμε όλοι- θα ξεκινήσουν η εστίαση και ο τουρισμός που θα προσθέσουν και ΑΕΠ και κυρίως θα δημιουργήσουν απασχόληση.

Αποτελέσματα χρήσης εισηγμένων και βραχυπρόθεσμες επενδυτικές τάσεις

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι εισηγμένες έχουν ήδη ξεκινήσει να ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης 2020 και αυτά είναι που συντηρούν το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι να ξεκαθαρίσει ο επενδυτικός ορίζοντας. Από εκεί και πέρα θα διαμορφωθούν και οι στρατηγικές για το υπόλοιπο διάστημα του 2021.

Κλειδί της βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης τάσης, οι τραπεζικές μετοχές που έχουν πολλά σενάρια μπροστά τους. Η συγκυρία δεν τις ευνοεί αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάκαμψη και η εξυγίανση των ισολογισμών. Η μετοχή της Alpha Bank πραγματοποίησε ένα μίνι ράλι και με μεγάλους όγκους συναλλαγών στα β' ήμισυ του Φεβρουαρίου ενώ μία σταθερή κίνηση έχει η ΕΤΕ. Αδύναμη είναι η ανάκαμψη της μετοχής της Eurobank που κινείται μεταξύ 0,55-0,6 ευρώ και ερωτηματικό η μετοχή της Πειραιώς λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η μετοχή του ΟΤΕ χθες κινήθηκε κόντρα στο ανοδικό ρεύμα (ίσως να είναι τα αποτελέσματα χρήσης 2020 που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή), ο ΟΠΑΠ επέστρεψε σε ανοδικό κανάλι όπως και ο Μυτιληναίος και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συντηρεί τη δυναμική της. Η Jumbo έχει ανοδικές εκλάμψεις αλλά πλήττεται και αυτή όπως το λιανικό εμποριο από το lockdown. Τέλος τα διυλιστήρια (Motor Oil και ΕΛΠΕ) παρακολουθούν τις ανοδικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου και το πως αυτές θα διαμορφώσουν τα περιθώρια διύλισης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ