Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: To success story της Optima Bank, τα ρεκόρ του ΑΔΜΗΕ και τα malls της Lamda

Πηγή: AP

Την γνώριμη πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες Αμερικής και Ευρώπης χθες.  Ξεκίνησαν με ήπιες ανοδικές μεταβολές, πέρασαν αρνητικοί και στο τέλος διαμορφώθηκαν κοντά στα χαμηλά ημέρας.  Δείγμα αδυναμίας που παγιδεύει τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.  Ο γερμανικός DAX πλησιάζει επικίνδυνα τις 15.000 μονάδες.  Εάν δεν δείξει αντίδραση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα τον ψάχνουμε χαμηλότερα τον Οκτώβριο και αυτό θα είναι κακό για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια.

Ελληνικό Χρηματιστήριο : Η αντοχή των 1.200 μονάδων και το μυστήριο των τραπεζών

Αιφνιδιαστική ήταν η χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.200 μονάδες (ενώ είχε ισορροπήσει πάνω από τις 1.215 μονάδες).  Ενδοσυνεδριακά , έφτασε μέχρι τις 1.196 μονάδες και «χτύπησαν καμπανάκια» για τους market makers. Για την σημερινή βίαια διόρθωση ευθύνονταν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες φαινομενικά δεν είχαν κάποιο λόγο να υποχωρήσουν. Oι αγορές σε blue chips επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες (1.202) για να κλείσει τελικά στις 1.204 μονάδες.  Σήμερα γλύτωσε το σπάσιμο της στήριξης των 1.200 μ.  Αύριο ;

Ελληνικές τραπεζικές μετοχές: To μυστήριο των τραπεζών και η βίαια πτώση

Έντονες πιέσεις καταγράφηκαν σε πολλές τραπεζικές μετοχές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι πιέσεις προέρχονταν από πολλούς πωλητές και όχι μόνο από μεγάλα funds.  Σύμφωνα με το ρεπορταζ, οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες αποδίδονται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η κατοχύρωση λογιστικών κερδών ενόψει 9μηνου και ο δεύτερος είναι η αύξηση ρευστότητας για να τοποθετηθούν στην δημόσια προσφορά της OPTIMA Bank

OPTIMA Bank : Η πρώτη ημέρα πήγε καλά και η υπερκάλυψη βρίσκεται πολύ κοντά

Ιδιαίτερα ζωηρό καταγράφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για το IPO της Optima bank, σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξελίσσεται σε ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης τόσο προς την ίδια την τράπεζα, όσο και προς την ελληνική κεφαλαιαγορά. Τα μηνύματα που έρχονται από την χρηματαγορά κάνουν λόγο για προσφορές που υπερκαλύπτουν 1,5 φορά τη ζήτηση του IPO, ήδη από την πρώτη μέρα. Δεδομένου ότι η τράπεζα αναζητούσε περί τα 150 εκατ. ευρώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προσφορές που έχουν ήδη ξεπεράσει από την πρώτη ημέρα τα 200 εκατ. ευρώ. Και έπεται συνέχεια. Υπάρχουν ακόμη δύο ημέρες. Και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνήθως μπαίνουν την τελευταία ημέρα. Εκεί θα φανεί πόσο μεγάλη θα είναι η υπερκάλυψη

Προς το παρόν, πάντως, στο book building, λέγεται πως έχουν σπεύσει ήδη θεσμικοί επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Σε πηγαδάκια, μάλιστα, ανθρώπων της κεφαλαιαγοράς ακούγεται πως το ενδιαφέρον φαίνεται να μοιράζεται εξίσου ανάμεσα σε ιδιώτες και θεσμικούς.

ΟΛΠ: Σε ιστορικά υψηλά τα μεγέθη του Λιμανιού για το α’ εξάμηνο 2023 λόγω κρουαζιέρας

 Η ΟΛΠ Α.Ε., το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023, παρουσίασε νέα ισχυρή αύξηση εσόδων και κερδών πετυχαίνοντας τις υψηλότερες επιδόσεις της ιστορίας της. Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση κατά 48,8 % στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε € 49,4 εκατ. έναντι €33,2 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2022, και στα κέρδη μετά από φόρους που ανήλθαν σε €38,7 εκατ. έναντι  € 25,9 εκατ. παρουσιάζοντας θετική μεταβολή 49,6 % σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών της ΟΛΠ Α.Ε. κατά 10,0% το α’ εξάμηνο του 2023, με τον τελευταίο να ανέρχεται σε 102,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,3 εκατ. ευρώ.

Η εκ νέου αύξηση του κύκλου των εργασιών συντελέστηκε χάριν στην αύξηση των εσόδων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της ΟΛΠ Α.Ε. Κυρίως επιτεύχθηκε από τον τομέα της κρουαζιέρας όπου διακινήθηκαν περίπου διπλάσιοι επιβάτες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022

Lamda Development : Aυξημένα λειτουργικά κέρδη λόγω των malls

Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), προ αποτιμήσεων του  επενδυτικού χαρτοφυλακίου και λοιπών αναπροσαρμογών της LAMDA Development για το Εξάμηνο 2023 παρουσίασαν κέρδη 27 εκατ (κέρδη 5,8 εκατ το Εξάμηνο 2022). Επισημαίνονται οι κυριότεροι παράγοντες που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα το 2023:

• Εμπορικά Κέντρα: ισχυροί ρυθμοί αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA, επιτυγχάνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ σε εξαμηνιαία βάση (κέρδη €40,5εκ αυξημένα 14% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του Εξαμήνου 2022).

• Designer Outlet Athens: θετική συνεισφορά με €5,2εκ κέρδη EBITDA για το Εξάμηνο 2023. Υπενθυμίζεται ότι το Designer Outlet Athens ενοποιείται από την 06.08.2022.

• Μαρίνες Φλοίσβου και Αγ. Κοσμά (Ελληνικό): ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA (συνολικά κέρδη €9εκ, αυξημένα 6% έναντι του Εξαμήνου 2022). Οι ετήσιες  (μόνιμες) συμβάσεις ελλιμενισμού ανέρχονται στο 100% της συνολικής χωρητικότητας ενώ οι αυξήσεις, βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής, που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του 2022, ανήλθαν σε περίπου 15%.

• Έργο στο Ελληνικό: Οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από τις πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων το Εξάμηνο 2023 ανήλθαν σε €184εκ. ενώ τα συνολικά έσοδα στην κατάσταση  αποτελεσμάτων για το Εξάμηνο 2023 ανήλθαν σε €72εκ (έναντι €0,1εκ το Εξάμηνο 2022) λόγω της σταδιακής αναγνώρισης εσόδων από πωλήσεις ακινήτων (διαμερισμάτων,  οικοπέδων κτλ.)

INTRAKAT : Θεαματική ανάκαμψη όλων των μεγεθών

Δυναμική πορεία κατέγραψε ο όμιλος Intrakat κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, Ειδικότερα, στις βασικές εξελίξεις της η Intrakat παρουσίασε στο εξάμηνο:

- Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 45%

- Επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία με κέρδη προ φόρων ύψους 23,2 εκατ. ευρώ και EBITDA 9 εκατ. ευρώ

- Καθαρά κέρδη 17,7 εκατ. ευρώ

- Νέο ιστορικό υψηλό για το ανεκτέλεστο ύψους €2,1 δισ.

- Αύξηση κατά 138% στα ταμειακά διαθέσιμα

- Ισχυρά ίδια κεφάλαια ύψους 177 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 194%

- Οικονομική εξυγίανση, με μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 26%

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Ιστορικά υψηλές επενδύσεις και μεγάλη αύξηση κερδοφορίας

Ο Όμιλος πέτυχε την καλύτερη ιστορικά επίδοσή του σε α΄εξάμηνο αναφορικά με την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, που αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης του Διαχειριστή τα επόμενα χρόνια, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να ανέρχονται σε 297,3 εκατ. ευρώ (έναντι 88 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022), με διατήρηση της ανοδικής τάσης και για το δεύτερο μισό του έτους.

Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων περιόδου διαμορφώθηκαν στα 75,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 127,8% έναντι 33,1 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο 2022, ενώ τα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 57,9 εκατ. ευρώ έναντι 24,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022. Τα συγκρίσιμα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 58,5 εκατ. ευρώ έναντι 23,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022.

Το ΔΣ της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. προχώρησε σύμφωνα με τη Συμφωνία Μετόχων (shareholder agreement) στη διανομή μερίσματος στους Μετόχους ποσοστού ίσου με το 50% των καθαρών κερδών του οικονομικού έτους 2022, που αντιστοιχεί στο ποσό των 29,5 εκατ. ευρώ, με συνέπεια η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. να εισπράξει μέρισμα ποσού 15,0 εκατ. ευρώ.

CEPAL Hellas: Απέκτησε χαρτοφυλάκιο ακινήτων της  Resolute  Asset Management

Ο Όμιλος Resolute Asset Management και η Cepal Hellas ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης Kaican – Resolute IKE και τη σύναψη συμφωνίας κοινοπραξίας. Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία που σκοπό έχει να αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση ακινήτων και να αναβαθμίσει ριζικά τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην ελληνική αγορά. Η νέα εταιρεία, Resolute Cepal Greece SA (RCG), θα αποτελέσει ηγετικό παίκτη στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων αλλά και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας, καθώς συνδυάζει τη διεθνή τεχνογνωσία και την εξειδίκευση των δύο εταιρειών με την καινοτομία και την πλήρη αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής.

Η RCG θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες για ένα ευρύ φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, διαχειριστών απαιτήσεων, ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και θεσμικών επενδυτών, καθώς και ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας θα περιλαμβάνει υφιστάμενους πελάτες, χαρτοφυλάκια του Ομίλου Resolute και 14 δισ. ευρώ σε ακίνητα και εξασφαλίσεις ακίνητης περιουσίας που βρίσκονται ήδη υπό τη διαχείριση της Cepal Hellas.

Allianz Global Wealth Report 2023: Τέλος εποχής

-Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών διεθνώς μειώθηκαν κατά 2,7%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη Διεθνή Χρηματοπιστωτική Κρίση

- Προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό, τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ήταν μόνο κατά 6,6% πάνω από το επίπεδο του 2019 - στη Δυτική Ευρώπη ο ιδιωτικός πλούτος μειώθηκε κατά 2,6%

- Η μέση αύξηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 4% και 5% κατά τα επόμενα τρία χρόνια

-Η αύξηση των υποχρεώσεων των νοικοκυριών και η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκαν απότομα

-Τα ελληνικά νοικοκυριά είδαν αύξηση των ακαθάριστων κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικών περιουσιακών τους στοιχείων κατά +1,9%

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ