Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χ.Α.: Συνεχίστηκε η διόρθωση - Με απώλειες 0,9% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

H έντονη διόρθωση λόγω ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και λοιπά blue chips συνεχίστηκε και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με δεδομένο ότι οι ξένες αγορές κινούνταν με μεικτές τάσεις και υποτονικά, οι λόγοι για τους οποίους υποχωρεί το ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι εξής δύο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Δύο λόγοι της διόρθωσης

Πρώτον αναθεωρούνται οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ λόγω των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία και δεύτερον είμαστε στο τέλος του 9μηνου και επειδή τα κέρδη το προηγούμενο διάστημα (ειδικά στις τραπεζικές μετοχές) ήταν μεγάλα, ρευστοποιούνται μετοχές  για να καταγραφούν λογιστικά έσοδα. 

Ο Γενικός Δείκτης κατά την έναρξη της συνεδρίασης έκανε μία κίνηση προς τις 1.210 μονάδες (έφτασε υψηλό ημέρας στις 1.209 μ) για να περάσει μετά σε ελεύθερη πτώση. Στα μισά της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει προς τις 1.185 μονάδες. Προς το τέλος της συνεδρίασης εμφανίστηκαν αγοραστές σε δεικτοβαρείς τίτλους και οδήγησαν μετοχές και Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα

Στις 1.193,32 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Η λήξη της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1193,32 μονάδες με υποχώρηση (-0,9%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 77,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 32 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE large cap) μεταβλήθηκε κατά (-1,27%)  και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,24%). Στους επιμέρους κλάδους, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι κλάδοι Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,06%), οι Τράπεζες (-2%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προιόντα (-1,6%)  και την μεγαλύερη άνοδο οι κλάδοι Υγείας (1,29%), Κατασκευών (0,69%), Τηλεπικοινωνιών (0,36%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε Alpha Bank, Τραπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. 

Ξένες αγορές :  Μεικτές τάσεις   

Σε πτωτικό κανάλι βρίσκονται και τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ. Στην Αμερική, οι 3 βασικοί δείκτες κατέγραφαν μικρές υποχωρήσεις. Γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,13%), ο S&P 500 κατά (-0,11%), ο Nasdaq (-0,26%). 

Στα νέα της ημέρας ξεχωρίζει ο πληθωρισμός της Γερμανίας, ο οποίος έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία.  Ο γερμανικός δείκτης DAX αυξανόταν κατά 0,24%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,31%, ο ιταλικός MIB κινούνταν σταθεροποιητικά και ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,13%. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ