Νέα
  • ΓΔ: 1447.31 -0.10%
  • Τζίρος: 45,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η μεγάλη έξοδος από τις τράπεζες, το ράλι της DIMAND και το μεταβατικό 2023 για την ΕΥΔΑΠ

Πηγή: Eurokinissi

Η αποκλιμάκωση του γερμανικού πληθωρισμού στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία έφεραν τους δείκτες των ευρωπαικών χρηματιστηρίων σε θετικά επίπεδα και η συντριπτική πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών έκλεισαν θετικοί. “Πλην Λακεδαιμονίων” βεβαίως που είναι η μικρή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Οι αναβαθμίσεις (από τις 8 Σεπτεμβρίου) δεν βοήθησαν το ελληνικό χρηματιστήριο

Παράλογο; Kαι όμως από τις 8 Σεπτεμβρίου που μας αναβάθμισε η DBRS- και ακολούθησε στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody's-  o Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει πάνω από 60 μονάδες ή περίπου 5,3%. Δεν ξέρουμε εάν ισχύει στην περίπτωση αυτή το sell the fact (να πουλάς όταν επιβεβαιώνεται η προγνωση) αλλά σίγουρα δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για μεγάλα ράλι τραπεζών και Γεν. Δείκτη. Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν ακόμη περισσότερο μετά τις 2 αναβαθμίσεις και παρά τις πολύ θετικές εκθέσεις. 

Ελληνικά Ομόλογα: Ανέβηκαν και άλλο οι αποδόσεις. Κόντρα στις αναβαθμίσεις η πορεία του ομολόγου

Για να συνεχίσουμε στα περί αναβαθμίσεων, η αγορά περίμενε ότι οι πρώτοι που θα ευνοούνταν θα ήταν τα ελληνικά ομόλογα. Όμως χθες είδαμε, ότι η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε 4,42% από 4,28% προχθές και από 3,9% που ήταν στις 8 Σεπτεμβρίου. Μία πολύ μεγάλη υποχώρηση που σίγουρα είναι αποτέλεσμα της κρίσης ομολόγων που επικρατεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Γενικός Δείκτης : Τελικά δεν μπόρεσε να στηρίξουν οι 1.200 μονάδες

Ο Καγκελάριος σας το είχε θέσει με ερώτημα προχθες εάν θα κρατούσαν οι 1.200 μονάδες. Επιβεβαιώθηκε ότι οι πιέσεις είναι αρκετά μεγάλες. Αυτό σημαίνει ότι επειδή οι τραπεζικές μετοχές είχαν κάνει μεγάλο ράλι, πολλοί ξένοι βγήκαν πωλητές προκειμένου να γράψουν υπεραξίες στις λογιστικές καταστάσεις του 9μηνου τους. Μαζί με τις τράπεζες πιέστηκαν και μη χρηματοοικονομικά blue chips. Αν ακολουθήσουν σήμερα, την ανοδική τάση των ξένων αγορών ίσως δούμε επιστροφή πάνω απο΄τις 1.200 μονάδες. Αλλιώς, ραντεβού από τις 2  Οκτωβρίου για να δούμε εάν θα αλλάξει η κατάσταση.

ΕΥΔΑΠ : Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Μεταβατικό έτος το 2023 

Στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου και οι παράγοντες που τα επηρέασαν. Ωστόσο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα προσαρμοσμένα αποτελέσματα EBITDA, χωρίς την αύξηση των προβλέψεων (επίδικες υποθέσεις από την τελεσφόρηση δικαστικών διεκδικήσεων την αντίστοιχη περσινή περίοδο και απομείωσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κυρίως από την αύξηση του υπολοίπου πελατών ΟΤΑ) τα οποία θα είχαν παρουσιάσει αύξηση κατά +5% όπως και αντίστοιχα τα λειτουργικά έξοδα τα οποία θα είχαν παρουσιάσει μείωση κατά 0,73%.

Επίσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προοπτικές της Εταιρείας υπό του νέου ρυθμιστικού πλαισίου και το εκτιμώμενο σχετικό χρονοδιάγραμμα. Επισημάνθηκε ότι το 2023 είναι ένα μεταβατικό έτος έως την εφαρμογή του νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου το οποίο, με βάση τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση, θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών.

DIMAND : Μία ακόμη εταιρεία του real estate με θεαματικά αποτελέσματα. Ο χώρος του Βοτανικού 

Ο κλάδος του real estate βιώνει τις καλύτερες ημέρες του το 2023. Η DIMAND είχε ακόμη ένα εξάμηνο με θετικά αποτελέσματα.  Ο Όμιλος κατέγραψε το α’ εξάμηνο του 2023 ισχυρή λειτουργική επίδοση, με τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται κατά 52% στα 10,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023.

Κατά το α’ εξάμηνο του 2023, ο Όμιλος και η Εταιρεία συνέχισαν να υλοποιούν το επενδυτικό τους πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας σημαντικά ακίνητα, όπως, ενδεικτικά, την απόκτηση ενός βιομηχανικού συγκροτήματος (πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας») επί οικοπέδου περίπου 49.340 τ.μ. που περικλείεται από τις οδούς Χαρτεργατών, Ιερά Οδό και Αγίου Πολυκάρπου στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, θα αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα μικτών χρήσεων, σύμφωνα με τα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για βιοκλιματικά κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Κάμψη αποτελεσμάτων λόγω εξωγενών συνθηκών και πρώτων υλών

Πτώση σημείωσε ο κύκλος εργασιών και τα αποτελέσματα του ομίλου κατά το 1ο εξάμηνο του 2023, ακολουθώντας την πτώση των τιμών των πρώτων υλών χάλυβα διεθνώς, συνέπεια της ασθμαίνουσας οικονομικής ανάπτυξης και της αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.

Στον αντίποδα, το επίπεδο δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα του ομίλου σημείωσε διψήφιο ρυθμό αύξησης, με την ελληνική αγορά να σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο συνέπεια κυρίως της συνεχιζόμενης κατασκευαστικής δραστηριότητας αλλά και των έργων στον κλάδο της ενέργειας.

Η μείωση ωστόσο των τιμών πώλησης συγκριτικά με τα επίπεδα του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου, σε συνδυασμό με την χρονική υστέρηση προσαρμογής του κόστους πρώτων υλών και αποθεμάτων, καθώς και την αύξηση του κόστους δανεισμού, είχαν ως αποτέλεσμα τόσο την μείωση του κύκλου εργασιών, όσο και των περιθωρίων λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας

KARELIAS : Οριακή μείωση κερδών αλλά ένα ταμείο 'μαμούθ'  με ρευστά διαθέσιμα και ομόλογα

Την μεγαλύτερη ρευστότητα σε όρους διαθέσιμα / ενεργητικό αναμεσα στις περισσότερες εισηγμένες φαίνεται ότι έχει η καπνοβιομηχανία Καρέλιας.

Ο εισηγμένος Όμιλος στις 30/6/2023 εμφάνισε θετικό καθαρό ταμείο 650,6 εκατ. ευρώ, καθώς πέρα από διαθέσιμα 312,9 εκατ. ευρώ διαθέτει μεγάλες τοποθετήσεις (επιμετρώμενες είτε στην αποσβέσιμο κόστος -βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες- είτε στην εύλογη αξία) που αφορούν κατά κύριο λόγο επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Αύξηση πωλήσεων από τα 610,2 στα 620,3 εκατ. ευρώ σημείωσε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η Καπνοβιομηχανία Καρέλιας, ενώ αντίθετα η καθαρή κερδοφορία υποχώρησε από τα 50,3 στα 42,9 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των ανατιμήσεων που επηρέασαν το κόστος του Ομίλου

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ