Νέα
  • ΓΔ: 1447.5 -0.08%
  • Τζίρος: 42,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Με άνοδο 1,3% έκλεισε ο χειρότερος μήνας του 2023 - Βοήθεια από τον πληθωρισμό

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Η τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου έφερε πολλά νέα που ουσιαστικά τερμάτισαν τον κύκλο των διορθώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας του 2023 αφού συνοδεύτηκε από μία υποχώρηση της τάξης των 100 περίπου μονάδων ή περίπου 8,5%.  

Εντονη υποχώρηση είχαν και οι ξένες αγορές και αυτό συνέβαλε και στην υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Όμως η τελευταία συνεδρίαση του μήνα είχε αρκετές θετικές ειδήσεις που ανέκοψαν την υποχώρηση των δεικτών και δημιούργησαν προσδοκίες ότι ο Οκτώβριος ίσως είναι καλύτερος.

Προσδοκίες από την πτώση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έδειξε ότι τον Σεπτέμβριο βρίσκεται υπό περιορισμό και ελέγχεται. O  πληθωρισμός της ευρωζώνης, ο οποίος ήταν στο 5,2% τον Αύγουστο και διαμορφώνεται στο 4,3%, σημείο που είναι το πιο χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2021.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις γίνονται για τον αμερικανικό πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Οι κεντρικές τράπεζες προσανατολίζονται να μην κάνουν νέα αύξηση επιτοκίων . 

Θεαματική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών 

Oι ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν  έντονα ανοδικά  καθ’ όλη τη διάρκεια των σημερινών συνεδριάσεων  αλλά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μία ανοδική έναρξη , βρέθηκε να κινείται πέριξ των 1.200 μονάδων  και με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.  Προς το τέλος της συνεδρίασης, αύξησε ρυθμούς και κινήθηκε προς τις 1.210 μονάδες αλλά και πάλι οι συναλλαγές ήταν χαμηλές.

H έναρξη των αμερικανικών αγορών ήταν αρκετά δυναμική κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones στα πρώτα λεπτά αυξάνονταν κατά 0,48% και ο S&P 500 κατά 0,68% και ο Nasdaq 1%. H διαφαινόμενη υποχώρηση του αμερικανικού πληθωρισμού οδηγεί και σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές από την έναρξη των συνεδριάσεων της Παρασκευής κινήθηκαν ανοδικά.  Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 1,13%, ο γαλλικός CAC  κατά 1,09% , ο ιταλικός MIB κατά 1,09% και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 κατά 1,17%.

Η συνεδρίαση στο Χ.Α. 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις  1209,34 μονάδες με άνοδο 1,34%.  Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στα  73 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 72 έκλεισαν ανοδικά και οι 31 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,37% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,97%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών Οικιακών προιόντων (2,93%), οι χρηματοοικονομικές (2,39%), οι βιομηχανικές (2,39%), ταξίδια αναψυχής (2,33%). Οι τράπεζες αυξήθηκαν 0,53%.

H υπερκάλυψη της Δημόσιας Προσφοράς της OPTIMA BANK κατά 3,5 φορές ήταν η ευχάριστη έκπληξη της συνεδρίασης και έδωσε ώθηση και στον τραπεζικό δείκτη και στον Γενικό Δείκτη.

Πτώση 8% τον Σεπτέμβριο

Mε τις σημερινές συνεδριάσεις φαίνεται ότι διακόπτεται – έστω και προσωρινά- η πλαγιολίσθηση των ευρωπαιϊκών δεικτών.  Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας αρνητικός μήνας και για τα ευρωπαικά και για τα αμερικανικά χρηματιστήρια

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ξέφυγε από κανόνα καθώς ο Γενικός Δείκτης  μέσα στον Σεπτέμβριο υποχώρησε περίπου 8%.  Παράδοξο  είναι ότι είχαμε δύο σημαντικές αναβαθμίσεις (ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας) από την DBRS και από τη Moody’s αλλά από τις 8 Σεπτεμβρίου η πτώση του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το 5%  και του τραπεζικού δείκτη το 10%.

Η  πτώση αυτή δεν είναι αδικαιολόγητη. Αποδίδεται κυρίως:

- στο κακό κλίμα στις ξένες αγορές (ας μην ξεχνάμε ότι 65% της ελληνικής κεφαλαιοποίησης ανήκει σε ξένους επενδυτές),

-  στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία που σίγουρα θα επηρεάσουν το ελληνικό ΑΕΠ και

- στην αποκόμιση κερδών ενόψει τέλους 9μηνου

Εν αναμονή του Οκτωβρίου

Η υποχώρηση του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου όπως φάνηκε από τα στοιχεία της Eurostat σε συνδυασμό με την αύξηση των μεγεθών (α’ εξαμήνου) σε πολλές εισηγμένες αποτελούν μία καλή βάση για να έχουμε έναν δυνατό Οκτώβριο. 

Στα μέσα Οκτωβρίου θα έχουμε την αξιολόγηση από την S&P και η αγορά ευελπιστεί να εκτιμηθεί  καλύτερα απ’ ότι οι δύο προηγούμενες.  Επίσης η είσοδος της μετοχής της Optima Bank (4 Οκτωβρίου) ίσως δώσει νέα ώθηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ